Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 224, 571/6 (1)
Täisviide
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:224LK1:571LK2:576Pala:1
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Tõnu Ibram Harjumaa, Juuru, Kuimetsa v., Kuimetsa k. (Asunduse k.), Ida t.
Harjumaa, Juuru, Vaopere k.
62 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Helju Urke 1926 Kuimetsa algk õpil, s 1926
Teksti sisu
Objekti liik veski, ehitis, hiis, mets, talu
Tegelased loom/lind/kala
Muud märksõnad asustus, rootsi
Žanr topon, mj
Jututüüp Kuimetsa tuleb kolm venda Rootsist; Ida t < Hiidaia t
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Hiidaia talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana vald Kuimetsa
Vana küla Kuimetsa
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kaiu vald
Koht 2
Objekti nimetus Ida talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana vald Kuimetsa
Vana küla Kuimetsa
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kaiu vald
Tekst
Võimas põlismetsade valitseja.
I
See oli vanal heal rootsiajal kui Eestlaste maale asusid elama palju pärismaa kodanikke. Sisserändajad rootslased olid vabamalt elanud kui selleaegsed Eestlased. Eestlasi rõhus raske mõisahorjus ja neid hoiti vaimu pimeduses. Rootslastele anti siin maad asumiseks ja varsti tõusid nad jõukale järjele Ka Kuimetsa olevat Rootsimaalt tulnud kolm venda. Üks nendest asunud elama praeguse Kuimetsa Vallamaja lähedusse. Tema nimi olnud Martin. Siin hüütud teda aga Mardiks.
Sel ajal oli Eestimaal ja ka Kuimetsas veel palju metsi ja põliseid laani, kus kõndisid rahulikud karuperekonnad ja jooksid ringi huntide karjad. Isegi ei puudunud meie metsade uhkus ja suur murdja ilves; kes tundis oma võitmata kiirust, teravaid hambaid ja küüsi, seega pidades end metsade kuningaks. Ka inimestel tuli sageli võitlusse astuda silm silma vastu nende kiskjatega. Võitjaks pidi tulema inimene, sest ta viis meelt olid teravamad kui kiskjate hambad.
Seda kõike mõistis Mart, kui ta ehitas oma elamu põlismetsa äärde, sügavate kaljukoobaste ja vulisevate allikate vahele kus asub praegune Ida talu ja seal elavad veel nüüd Mardi järeltulijad. See talu on saanud oma esialgse nimetuse "Hiidaia", hiiest mis on asunud talu lähedal. Hiljem on lühendunud see nimi Ida taluks. Siin mõtles Mart elada ja võidelda oma elu olemasolu eest.
Mart tundis mitmeid tööalasid: Põllutöö kõrval ehitas ta omale ise tuuleveski ja sepikoja millised olid ühed esimestest Kuimetsas. Nende ehituste alused on veel praegu olemas. Peale selle oli Mart veel mesinik ja ka suur kütt, pidades jahti igasugu metsloomade ja lindudele. Mesipuid olnud tal palju. Mesikäpad pidanud neist suurt lugu ja kõndinud sageli maja läheduses. Isegi sead veeretanud pakkpuid ja maitsnud hüva rooga. Karjakasvatus siin hästi ei õnnestunud, sest noorte koduloomade liha maitses hästi metsa hulgustele: Murdjate vastu tuli tarvitusele võtta igasugu vahendeid. Suureks kasuks oli selajal juba püss mille Mart ise oma sepikojas teinud, püss oli küll algeline tulelukuga, aga siiski lasi paugu ära ja saaki oli võimalik tabada. Suureks abiks olid ka koerad, taltsad koduloomad ja inimeste suurimad sõbrad. Veiksest koerast ei olnud suurt abi sest nende jõud osutus nõrgaks metsloomade vastu. Koerad pidid olema suured tugevad ja julged, siis suutsid täita nad oma ülesannet.
Õudseks muutus ulumine pikkadel talveöödel, ja nende kollased läikivad silmad vaatasid tihti ööpimedusest läbi madalate akende tuppa. Siis otsustas Mart: Tarvis tuua suur koer, pääratu suur, kes ei karda hunte ja kihutab nad minema maja lähedusest." Ja see mõte sai teoks. Mart tõi kirju koera ja suure kui hobuse varsa. Nimeks sai talle Krants sest see oli koera väline tunnus.
Palju häid lootuseid lasusid Krantsil kui ta esimest korda saba liputades jooksis mööda õuet. Noor oli ta alles ja tegi veidraid tükka. "Suurekoera moodi," ütles Mart, mõeldes nagu öeldakse vahest inimeste kohta kui nad on suured ja saamatud.
Hästi ei mõistnud Mart ja Krants üksteist. Vist olid mõlemad liig isemoodi olemisega. Müramise hoos jooksis tihti Krants ja hüppas püsti Mardi vastu. Ilma teadmatta sai see saatuslikuks Mardile sest koer oli püsti peaaegu sama pikk kui Mart ise. Sageli oli selle tulemuseks et Mart langes ootamatust tõukest käpuli poriauku. Enne kui sai ta sõna suust keerutas Krants juba kaugel ajades saba taga. Siin ei aidanud vihastumine: "Noor ja rumal teine alles," mõtles Mart.
Lisaandmed
Tekstimärkus esimene osa pikemast ilukirj. jutustusest "ajaloolisest Krantsist"
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 3669
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 26.05.2004
Lisatud 20.06.2012 15:25
Viimati muudetud 22.11.2016 15:36
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 224
Säilik ERA-13047-85783-75056
Pala ERA-16326-53998-26051