Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide EKRK I 81, 146/9 (3)
Täisviide EKRK I 81, 146/9 (3) < Helme khk. – Tiina Lehtmets, Ülo Valk, Ants Johanson, Siiri Tibbing < Miili Liiv, s. 1895 (1982)
Viite osad Kogu:EKRK IKöide:81LK1:146LK2:149Pala:3
Kogumisaasta(d) 1982
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Miili Liiv Viljandimaa, Helme, Helme v.
s. 1895
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Tiina Lehtmets
Ülo Valk
Ants Johanson
Siiri Tibbing
Teksti sisu
Objekti liik allikas
Tegelased nõid/ravija
Muud märksõnad ravimine
Žanr uk med
Jututüüp Silmaveeallikas. Vanamõisa talus elanud ravija
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Vanamõisa talu
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Helme
Vana vald Koorküla
Uus maakond Valga maakond
Koht 2
Objekti nimetus Silmaveeallikas
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Helme
Vana vald Helme
ERA kood Hel_Helme_03
Uus maakond Valga maakond
Uus vald Helme vald
Tekst
Ants: Mis te selle silmaveeallika kohta teate?
L.M: Räägitasse, et kes seal on oma silmi pesenud, terves saanu. Ja säänseid asju on oleman. Ilus selge vesi jooseb välja säält, maakaljust, kus ta säält tueva, nigu viin, nii selge ves oli. Käiseva inimesi palju.
Õhtupoolikul vedasive ristikhainu nurmest kodu ja ometigi oli ta sääl rõngum ja ristikhaintega kummade tõstetu ja tõsteti üles, aida pääle, aeti vee heina ja mis, nigu ta selle vigla tävve oli võtand ja sääl sis uss oli mäevõrrast pistnu, kats hambajälje, kats punast täppi ja valge ringi ümber. Ja tuu võtsõ sis tolle vigla tävve ja andsõ viil üle kihti ja tallõlõ ta es tii midagi, nigu ta oli võtnu, oli ütelnu, et ai-ai ma torgasi oma käsivarre ära, sääl all vist mõni karuohe. Aga näe valu lännu suurembas ja ütlenu, et ai-ai, sii ei ole karuohe. Juba oli käsi paisten, käik sii puul oll, ei saa enamb riidid selga aia. Ja sis laupäe õhtu oli kähen juba es saa kodugi minna kah. Pühapäe hommiku, õde oli Tõrva linnan, tuu jälle tiidse, kos arst elli. Koorküla vallan koski Vanamõisa talus peab olema. Sõsaraga sõitseve sinna ja saie terves.
Ülo: Kudias see ravimine käis täpsemalt?
L.M: Seal olli loetu sõnu, ja olli loetu neid kassa ja loetu kõrvasse, aga midagi oli antu talle sis juva kah õllelaasiga. Sääl võidse sis rohtu olla, ega temäle es näidata. Ja kui kõik ära oli , sis noh et nüüd sa tahabe süüa kah ja tahtse. Antu talle süva, ärä söönu, sis nüüd sa tahad magadam, sis maganu tükk aiga. Ja üles tulli, mis talle viil olli tettu, midagi olli tettu. Tuli kodes ja es valuta enamb, valu nigu peoga võtt. Kui ei oles nännu, es oles tahtnu usku, et olle säänd sit asjõe. Ja maa-arste ka külland nüüdsel aal viil. Siin olli, aga ma ei tea nende inimeste nimesid, üts naisterahvas ollu ja tal olli mingi nahaaigus. Ja arst ei tii tedä. Ma ei tiiä, mis oli juhtanu maa-arsti manu, tuu tegi terves.
Ülo: Aga kuidas kodus haigusi raviti?
L.M: Roosi asi, arsti es mõista, ikka arsti. Ikka harilik pliiats ja taht või kuidas teda vanasti kutsuti. Oli siandene sinine paber. Vanast oli ju tükisuhkur, oli säände suur, tõne ots terrav ja säändse siniste paprega oli ta mätu ja si pää jagu valge paprega. Kuidas oli mõistatus, et
Lisaandmed
Tekstimärkus Sisestas Signe Tamberg 2006 [ns]
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 32824
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 07.09.2018
Lisatud 20.06.2012 15:15
Viimati muudetud 07.09.2018 23:58
Andmed Kivikeses
Säiliku viide EKRK I 81
Säilik
Pala