Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide Jung III, 124/5 (12)
Täisviide Jung, 124-125 (12) < Muinasajateadus eestlaste maalt. III. Kohalised muinasaja kirjeldused Tallinnamaalt. Tartu, Jaan Jung (1910)
Viite osad Kogu:JungKöide:IIILK1:124LK2:125Pala:12
Kogumisaasta(d) 1910
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jaan Jung
Pala päritolukoht Virumaa, Viru-Nigula
Teksti sisu
Objekti liik kalme, mägi
Tegelased vaimolend
Žanr topon, uk
Jututüüp Kuuramägi ehk Linnamägi, kivikalme, kus vaime nähtud
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kuuramägi
Rahvapärane nimi Linnamägi
Vana maakond Virumaa
Kihelkond Viru-Nigula
Vana küla Iila, Kuura
Uus maakond Ida-Viru maakond
Uus küla Iila, Kuura
Tekst
Kivikalme Malla mõisa ja Iila küla vahel, Kuura küla kohas, kõrge ja järsu Maltsa kalda peal, kus praegu signalitorn peal on. Seda kohta kutsutakse ka Kuuremäeks ja Linnamäeks, aga seal ei ole muud, kui paekividest hunnikud, mille alused vist õõned on, kuhu surnuid on maetud. Sealt olla keegi ühe niisuguse kuhja ära lõhkunud ja selle alt õõnuse leidnud, mille sees on luukere on olnud, kellel ka üks rauast oda ja keti tükk juures olnud. Et seal sügavat mulla maad ei ole, siis on paekividest niisugused kuhja moodi hauad tehtud, mille alla surnud on maetud. See on üks selts isemoodi haudasid, mis siin rannas tihti ette tuleb. Et seda kohta rahvajutu järele Linnamäeks hüütakse, siis ei ole ta iialgi linna mägi, vaid on kivikalme, sest et maa seal ümberringi kõik tasane on.
Rahvajutt räägib, et seal sagedaste vaimusid nähtavat. Kord jäänud üks mees sinna magama ja näinud üles ärgates, suur hulk härjapõlvelasi tema ümber tantsinud. Ta hakanud ühte neist kinni püüdma, aga väike olnud vali eest ära vadima. Viimaks saanud ta härjapõlvelase jalast kinni. See aga hakanud kangeste rabelema, nõnda et ta jalg katki murdunud ja mehe peosse jäänud. Väike mehike kadunud ise kui tina tuhka. Härjapõlvelase jalg olnud niisugusest sitkest ollusest nagu meie aja gummi.
Lisaandmed
Sisu kommentaar PP 2018?
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 30686
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 08.01.2018
Lisatud 08.01.2018 16:58
Viimati muudetud 08.01.2018 17:04
Andmed Kivikeses
Säiliku viide Jung III
Säilik
Pala