Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 236, 308/11 (17)
Täisviide ERA II 236, 308/11 (17) < Halliste khk., Pornuse v., Metsa k., Kivestu t. – Johanna Tasane, Pornuse algkooli õpilane < Helene Tasane (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:236LK1:308LK2:311Pala:17
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Helene Tasane Pärnumaa, Halliste, Pornuse v., Metsa k., Kivestu t.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Johanna Tasane
Teksti sisu
Objekti liik kalmistu, kirik
Tegelased vaimulik
Žanr muist
Jututüüp Helme kirikuõpetaja Bees oli ihne mees, käis peale surma veel kummitamas
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Helme kirik
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Helme
Vana küla Helme
Uus maakond Valga maakond
Uus vald Helme vald
Uus küla Helme
Tekst
Ihnest kirikuõpetajast
Vanasti olnud Helme kihelkonnas kirikuõpetaja, nimega Bees. Teda tunti rahva sest igavese ihnuskoina. Kord oli läinud keegi noor poiss lauakirikusse ta läinud enne õpetaja juurde armulauale võtmise raha maksma. Tal ei olnud peenemat raha, kui kahekümneviie rublaline, oli annud selle õpetaja kätte, et õpetaja vahetab peenemaks. Aga õpetaja öelnud: „Siit saa enam kedagi tagasi anda, see kulub kõik minu prouale munade rahaks!“ Poiss pole hakanud õpetaja käest raha tagasi norima, vaid läinud kiriku ja oodanud seal, kuni hakatud armulaua-leiba ja –veini antama, siis läinud ta sinna äärde, kust õpetaja jagamist alanud. Kui nüüd õpetaja tulnud veinikarikaga tema juurde, siis haaranud karikast kinni ja joonud tühjaks, ise öelnud: „Siit saand midagi üle jätta!“ Õpetaja pole osanud midagi öelda.
Varsti surnud õpetaja ära. Et ta oli elus juba teistele inimestele, nii omakstele, kui ka võõrastele oma ihnsusega tüliks, siis ei saanud ta mullas rahuliselt magada, vaid hakanud kodukäijaks.
Kord sõitnud surnud õpetaja proua linnast kodupoole tõllaga. Ta käinud linnast raha toomas. Saades Helme surnuaia kohta, näinud proua, kuidas valges riides mees tulnud surnuaialt ja hakanud tõlla järele jooksma. Proua käskinud kutsarit hobustele piitsa anda, aga kutsar pole esiti seda teinud. Aga kui jooksja hakkand karjuma: „Anna siia, anna siia!“ Siis kutsar ajand hobustega, nii et vaht lendand hobustel külgi mööda alla. Kui jõudnud Helme kirikumõisa oma kodu, siis jäänd tagaajaja maha. Kutsar rääkinud hiljem, et tundnud häälest ära tagaajaja surnud õpetaja.
Paar nädalat pärast seda juhtumit sõitnud sama teed mööda kiriku vöörmünder, kellega õpetaja olnud alati riius. Saades surnuaia kohale, ei taha vöörmündri hobune edasi minna, vaid taganeb tagasi, ta lööb küll piitsaga, kuid see ei aita. Vöörmünder hakanud tasa palvet lugema ja risti ette lööma. Hobune ajand veel kord püsti ja pistnud kui tuul jooksma kodu poole. Tagant järele hüütud: „Kus mu proua kanamunade raha!“ Nimelt tahtnud õpetaja kirikukoti rahast alati saada oma prouale kanamunade ostuks raha, millele vöörmünder seisnud vastu.
Viimaks lasknud proua hauale panna kivi ja sinna raiuda kolm risti, siis jäänud õpetaja rahulikult mulla alla puhkama.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 29761
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 18.10.2017
Lisatud 18.10.2017 14:16
Viimati muudetud 19.10.2017 17:30
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 236
Säilik ERA-13107-44410-70499
Pala ERA-17291-63057-89382