Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 236, 293/6 (8)
Täisviide ERA II 236, 293/6 (8) < Halliste khk., Pornuse v., Metsaküla k., Kivestu t. < Kihelkonna khk., Kihelkonna v., Kõõru k., Tooma t. – Johanna Tasane, Pornuse algkooli õpilane < Elvi Tasane, 21 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:236LK1:293LK2:296Pala:8
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Elvi Tasane Pärnumaa, Halliste, Pornuse v., Metsaküla k., Kivestu t.
Saaremaa, Kihelkonna, Kihelkonna v., Kõõru k., Tooma t.
21
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Johanna Tasane
Teksti sisu
Objekti liik puu
Tegelased isik, nõid/ravija, pulmalised
Žanr muist, topon
Jututüüp Muhu Madli mänd - Muhu madli elanud männi sees. Muutnud pulmalised libahuntideks
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Muhu Madli mänd
Vana maakond Saaremaa
Kihelkond Kihelkonna
Uus maakond Saare maakond
Uus vald Kihelkonna vald
Tekst
Muhu Madli mänd
Jutu kuulnud vennanaiselt (see omakorda kuulnud vanaemalt) Elvi Tasaselt, 21 a. v., elab Kivestu talus, kuid sündinud Saaremaal Kihelkonna vallas Kõõru külas Tooma talus.
Kihelkonna alevikust 6 km asub metsas suur vana mänd, mille alumise oksa sees on kausisarnane auk ja mida nimetatakse Muhu Madli männaks.
Rahvasuu räägib järgmist: Elanud Muhus vana naine Madli ühes tütrega. Tütar armastanud üht poissi ja tahtnud saada selle poisi kaasaks. Aga üks teine tüdruk oli ka seda poissi armastanud ja nad abiellunud. Madli otsustanud kätte tasuda oma tütre haavamise pärast ja tasuski.
Nende pulmaõhtul läinud Madli ühes tütrega sinna tallu. Tütar läinud tuppa vaatama, mis pulmalised teevad ja kui ta kolm korda vilistanud, tulnud Madli, kustutanud majas kõik tuled. Pulmarahvas ehmus ja langes nagu uimastusse. Aga noorpaari muutis ta libahuntideks, kes metsa jooksid.
Kui pulmarahvas uimastusest ärganud, oli noorpaar kadunud. Inimesed arvanud, et see on vana Madli töö, enne seda liikus juba jutt, et Madli on nõid. Madlit hakati taga kiusama ja ta põgenes üle väina Saaremaale (tütar on jäänud kadunuks). Ta asunud elama metsa, kraapinud vana männi sisse augu. See oli tal supikausi eest, mille seest ta sõi. Sellepärast hakatud seda mända kutsuma Muhu Madli männaks.
Talvel oli Madli elanud seal ligidal asuvas Välja talus. Suvel moonutanud ta ennast vahel libahundiks ja käinud taludes loomi murdmas. Kord olnud Välja talus hobune varsaga koplis. Teekäija juhtunud sealt mööda minema ja näinud vana Madlit hobuse juures. Hobune hakanud kõvasti hirnuma. Teekäija vaatanud tagasi ja Madli ühes varsaga oli kadunud.
Nüüd aetud vana Madli kaela kõik teised vargused ja uuesti hakatud teda jälle taga kiusama ja viimaks võetud ta kinni. Viidud Kihelkonna kiriku juurde, seotud seal asuva posti külge, mida nimetatud häbipostiks. Seal peksetud teda hirmsasti. Varsti peale seda surnud vana Muhu Madli. Ta mälestuseks on jäänud see mänd.
Lisaandmed
Tekstimärkus Sisestas ja redigeeris Mare Kalda 2006
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 29755
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 18.10.2017
Lisatud 18.10.2017 14:16
Viimati muudetud 19.10.2017 17:09
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 236
Säilik ERA-13107-44410-70499
Pala ERA-17291-61740-01739