Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 236, 217/20 (9)
Täisviide ERA II 236, 217/20 (9) < Halliste khk., Pornuse v., Pornuse vald < Suure-Jaani khk – Heino Rannap, Pornuse algkooli õpilane < Kadri Soolo, 48 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:236LK1:217LK2:220Pala:9
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Kadri Soolo Pärnumaa, Halliste, Pornuse v.
Viljandimaa, Suure-Jaani
48
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Heino Rannap
Teksti sisu
Objekti liik talu
Tegelased isik
Žanr nlj
Jututüüp Võlli talus elanud Sarmu Ants, kes meisterdanud oreli
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Võlli talu
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Suure-Jaani
Vana vald Taevere
Vana talu Võlli
Uus maakond Viljandi maakond
Tekst
Kuidas merevesi soolaseks sai. (Rahvajutt)
Taevere vallas, Võlli talus Viljandimaal elanud saunamees – Sarmu Ants. Põllutööst pole aga mees suuremat hoolinud, küll aga viitnud aega igasuguste nikerdustega, nii et ta kohta öeldi: üheksa ametit, aga kümnes on nälg.
Nälgi kippus ka sellepärast näpistama, et Antsul suur pere oli: kaksteistkümmend hinge.
Kord, kibedal heinaajal hakanud Ants oreli meisterdama. Töötanud hoolega ja saanudki heinaaja lõpuks oreli valmis. Eks siis tulnud kokku kuulajaid ja vaatajaid. Vaatajad imetlenud Antsu tööd, kahelnud aga, et kas talle ikka häält ka sisse saab. Antsu naine õpetama: „Sa mängi neile seda aukiitust!“ Ants mänginudki ja naine laulnud heleda häälega kaasa. Pillil olnud päris vägevad hääled sees, aga siis läinud bassitoru liimist lahti. „No mis tal paganal nüüd viga on,“ pahandanud Ants ja roninud torusse vaatama. Tulnud siis välja ja hõiganud nooremale pojale Jürile: „Lüll, pane pull likku!“ Tahtnud toru seest leivajuuretisega pätsida. Kui pill ligunenud, pätsinudki Ants bassitoru praod kinni ja jätnud toru päikese kätte kuivama. Talu emis kaheteistkümne põrsaga roninud aga bassitorusse ja söönud leivajuuretise ära ja pill jälle mokas! Ants pole aga hätta jäänud, teinud torule telliskivist voodri sisse. Hakanud siis proovima, kuidas pill hüüab. Katsunud esmalt üsna ettevaatlikult mängida, ainult mõnda registrit lahti tõmmates. Pilli hääled olnud vägevad, aga Ants tahtnud teada, kui vägev pill tal õige on ja hüüdnud pojale: „Lüll, tõmba see kaheteistkümnes register lahti.“ Kus siis tõusnud pilli mängimisest nii kange tuulehoog, et purustanud Roossilla heinamaal suure kase ja pannud Rannametsa tuuleveski käima. (Viimane pole kunagi muidu käinud, kui nii kange tuulega, et see Oksa talu õues sea püsti ajanud.) Veski hakanud käima ja peremees Mats läinud vaatama, et mis imet sel veski õige on. „Mes sul hullul arus on!“ pahandanud Mats ja tahtnud veskit peatada, jätnud aga sõrme veskikivi vahele. Veskikivi läinud aga pooleks ja üks kivi pool lennanud suure hooga Pärnu alla merre ja uputanud seal kaks suur soolalaeva. Sestsaadik ongi merevesi soolane.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 29720
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 18.10.2017
Lisatud 18.10.2017 14:16
Viimati muudetud 19.10.2017 12:51
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 236
Säilik ERA-13107-44410-70499
Pala ERA-17291-46296-35463