Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 236, 209/11 (1)
Täisviide ERA II 236, 209/11 (1) < Halliste khk., Pornuse v., < Suure-Jaani khk – Heino Rannap, Pornuse algkooli õpilane < Kadri Soolo, 48 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:236LK1:209LK2:211Pala:1
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Kadri Soolo Pärnumaa, Halliste, Pornuse v.
Viljandimaa, Suure-Jaani
48
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Heino Rannap
Teksti sisu
Objekti liik haud, talu
Tegelased isik
Žanr muist, topon
Jututüüp Sandra talus elanud Põristaja-Ants. Muuhulga tapnud oma tallu asunud pere ja istutanud nende hauale kuused - Kalmukuused
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kalmu kuused
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Suure-Jaani
Vana talu Sandra
Uus maakond Viljandi maakond
Koht 2
Objekti nimetus Sandra talu
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Suure-Jaani
Vana talu Sandra
Uus maakond Viljandi maakond
Tekst
Sandra Põristaja-Antsu sõjakäik.
Põhjasõja järgi hakkand Suure-Jaani kihelkonnas katk möllama. Ta käind looma kujul ringi, nii põle teda esti keegi karta teand ja peaaegu terve kihelkonna elanikud langenud katku tõttu. Ainult suurematest jõgedest põle ta üle saand.
Oksa (Navesti) jõe ääres Sandra talus surnd ka kõik katku, ainult peremees jäänd veel ellu. See olnd suure kasvuga tugev mees, kärme kõnega ja põle saand „r“ tähte hästi ütelda, sellepärast hüütud teda ka Põristaja-Antsuks.
Ants põgenend oma talust ja läind edasi Riia poole, kus Oksajõgi ühineb Lemmjõega. Seal on kahe jõe vahel kitsas keel – Lemmjõe-keel. Ants ehitand enesele onni ja jäänud sinna elama. Praegu kutsutakse seda kohta Saunakääruks. Toitu ja rohtu toond Ants enesele lootsikuga Pärnust. Linna põle ta julgend minna, aga siinpool Pärnut eland tal tuttav proua, kes talle kõik, mis tarvis, kätte muretsend.
Kui katkujutud kadund, pöörnd Ants oma talusse tagasi, leind aga sealt Põhjakast tulnd pere eest. Ants tapnud talusse asund pere ära ja matnd nad Sandra ja Käära talude vahele jõe kaldale ja istutand kolm kuuske nende kalmudele. Kuuskümmend aastat tagasi olid need kuused alles ja neid kutsuti kalmukuuskedeks.
Sandrale uuesti elama asudes tahtnud Ants ei tea-miks-Tallinna minna. Meheke põle aga teand, et seal sõda lahti on. Ta läind teele uhke valge märaga. Enne Tallinna jõudmist püüdnud rüütlid Antsu kinni ja sundind teda sõdima. Ants löödud isegi rüütliks ja olnd kaks aastat kadunud. Siis ilmund ta jälle saduldatud valge märaga koju ja olnud uhkesti riides. Nüüd jäänd Ants rahulikult oma tallu elama, võtnud naise ja tal olnud palju lapsi. Need asund ümberkaudsetesse tühjadesse taludesse elama ja nii tekkindki suur Sandra suguvõsa.
Antsu sadularauad olnud 60 aastat tagasi veel Riisaküla Ooneasemel talus alal.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 29712
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 18.10.2017
Lisatud 18.10.2017 14:16
Viimati muudetud 19.10.2017 11:30
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 236
Säilik ERA-13107-44410-70499
Pala ERA-17291-41446-16383