Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 236, 61/2 (1)
Täisviide ERA II 236, 61/2 (1) < Saarde khk., Voltveti v., Küti Kase t. – Ilse Mitt, Voltveti algkooli õpilane < Ano Kask, 76 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:236LK1:61LK2:62Pala:1
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Ano Kask Pärnumaa, Saarde, Voltveti v., Küti Kase t.
76
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Ilse Mitt
Teksti sisu
Objekti liik tee, kirikuase, mõis, kõrts, kalmistu, karjamaa
Tegelased vaimolend
Žanr topon
Jututüüp Küti Kase talu juures nähtud vaime, kohal varandus. Kuninga tee läinud Kärsu mõisast Kärsu kõrtsini, läheduses ka kirikuase ja surnuaed
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kirikuase
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Saarde
Vana küla Kärsu
Uus maakond Pärnu maakond
Uus vald Saarde vald
Uus küla Kärsu
Koht 2
Objekti nimetus Kuninga tee
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Saarde
Vana küla Kärsu
Uus maakond Pärnu maakond
Uus vald Saarde vald
Uus küla Kärsu
Koht 3
Objekti nimetus Küti Kase talu
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Saarde
Vana vald Voltveti
Uus maakond Pärnu maakond
Tekst
Pärnu Viljandi tee ääres asub Küti Kase talu, selle karjamaal on nähtud vaimu, see juhtus järgmiselt: Karjane Jaak Kask ajanud karja karjamaale. Kuid äkki näeb ta männi all valge riietega naisterahvast, kes lausub: „Tule siia, ega ma sulle midagi ei tee,“ kuid karjane jätnud minemata. Hiljem näinud ka metsast naist naabri karjane ja seda olid näinud ka voorimehed, kes vanasti mööda teed sõitnud. Koju minnes teatanud karjane sellest viivitamatult peremehele Johannes Kasele. Peremees laskis peale seda teise tüdruku karja minna ühes karjapoisiga, et teine saab kohe koju teatama tulla kui midagi näha on. Hulga aega käisid karjased kahekesi karjas, kuid oli jälle äkki näha puude vahel ja ühe suure männi all naist. Tüdruk tuli kohe koju ütlema. Ja peremees ja perenaine olid kohe nõus tulema. Kui nad sinna jõudsid polnud enam vaimu. Perenaine Ano Kask läks männi alla, aga seal polnud vähematki jälge. Kui tema astus jäi kohe jälg järele. Peremees oli kahe karjasega riielnud, et karjapoiss Jaak hullu juttu ajab ja vaime näeb. Pärast seda oli naist veel kuuaega nähtud, kuid pärast seda ei näinud teda enam keegi. Ka männi alla pole ta tulnud, sest üks karjane lõikas risti peale. Vanarahva jutu järgi peab mägedes olema kulda, mida valvab naisterahvas. Ta näitvat ennast kümnede aastate tagat. Ja arvatakse, kui keegi puudutab naist, see kas jääb ise kulda valvama või saab kulla omale. Sel ajal ei julgenud keegi ta juurde minna veel vähem puudutada. Nüüd aga pole ühtegi vaimu keegi seal mägede juures näinud. Johan Kask on leidnud kraavit kaevates looma sarvetäie hõberaha ja linalegu kaevates jämedaid kette. Ka seal on kuninga teed veel näha mis olevat käinud Kärsu kõrtsist kuni Kärsu mõisani. Sõja ajal olevat kohati veri olnud hobuse kapjadeni. Seal lähedal on veel vana surnuaed olnud ja ka kirik, mille ase on praegugi veel näha.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 29665
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 18.10.2017
Lisatud 18.10.2017 14:16
Viimati muudetud 18.10.2017 21:56
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 236
Säilik ERA-13107-44410-70499
Pala ERA-17290-78980-96079