Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 62, 662/6 (5)
Täisviide ERA II 62, 662/6 (5) < Kullamaa khk., Piirsalu v. - V. Riimann 1923/4, kopeerinud ja lühendanud R. Põldmäe (1933)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:62LK1:662LK2:666Pala:5
Kogumisaasta(d) 1923, 1933
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
R. Põldmäe
R. Põldmäe kopeerinud
Pala kogumiskoht Läänemaa, Kullamaa, Piirsalu v.
Teksti sisu
Objekti liik järv
Tegelased vaimolend, näkk
Žanr muist, topon
Jututüüp Mustjärve ränd Piirsallu, hõbesarvedega härjad ees, turbalõikaja naine ja rääkiv väikelaps jäänud selle alla ja neist saanud näkid
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Mustjärv
Vana maakond Läänemaa
Kihelkond Kullamaa
Vana vald Piirsalu
Vana küla Turvaste
Uus maakond Lääne maakond
Uus küla Piirsalu
Tekst
Mustjärv.
Ennemuiste olnud praegusel Musta järve kohal, mis Piirsalu vallas asub, raba, kust külarahvas omale turvast kaevanud.
Ükskord läinud üks lesk perenaine aastase pojaga turvast kaevama. Minnes kuulnud ta kaugelt kõue kõminad ja [näinud] musta tina raskuse sarnast pilvelohe tulevad. Naene ei pane sellest tähele. Paneb lapse maha istuma, asub tööle. Järsku hüüab aastane laps: “Ema ae, järv tuleb!” Ema mõtleb, et mõni koer küla karjus teda narrima on tulnud, ütleb: “Mis te haukute, vaatake parem oma loomi, et nad küla põllale ei lähe.” Seda mõistab ju igaüks, et aastane laps rääkida ei osanud.
Laps hüüab teist korda: “Ema ae, järv tuleb!” Kuid sellestki ei hooli naine, vaid teeb oma tööd edasi. Viimaks hüüab laps natukese aja pärast kolmat korda: “Ema ae, järv tuleb!” Nüüd sai naine alles aru, et karjased teda ei narri, vaid aastane, mitte rääkida oskav laps. Nüüd aga on juba hilja. Pilvelohe on juba üsna ligi jõudnud, mitu suurd hõbesarvedega härga jooksevad eel. Naise ligi jõudes pistavad vihased härjad sarved maa sisse, kraabivad jalgadega ja puselevad üksteisega nii, et liiva hunnikud järele jäävad, mida veel praegu sääl võib näha. Naine tahab lapsega põgeneda, kuid on juba hilja. Pilvelohe langeb maha, matab naese lapsega ja härjad oma alla. Mõne tunni pärast laenetab entise raba kohal järv.
Uppunud naisest ja lapsest said näkid, mustadest härgadest aga järve härjad, kelledestki järve must värv tuleb ja mille järele rahvas teda Mustjärveks kutsub. Vahel kuuldakse järves öösel nagu tugeva härja mörgamist.
Ühel talvel härja mörkamist kuultes läinud külapoisid järve vaatama, leitnud, et järve jää sisse aukud olnud ja jäätükid laiali loopitud.
Naine, kes lapsega ühes näkkideks sai, teevad väga harva kurja. Kuid väga julgeid inimesi ja pahuraid lapsi püüavad nad uputada. Hääd inimesed jätavad nad rahule. Järv asub umbes 12 kilomeetrit Risti raudtee jaamast põhja pool. Kes soovib, võib teda vaatama minna.
Lisaandmed
Sisu kommentaar PP 2017
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 28771
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 22.02.2017
Lisatud 20.06.2012 17:42
Viimati muudetud 23.11.2018 15:15
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 62
Säilik ERA-15103-55097-06782
Pala ERA-17052-48571-50958