Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 49274/6 (10)
Täisviide E 49274/6 (10) < Kambja khk. - Peeter Lensin (1914)
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:49274LK2:49276Pala:10
Kogumisaasta(d) 1914
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Peeter Lensin
Pala päritolukoht Võrumaa, Urvaste, Linnamäe ms.
Teksti sisu
Objekti liik allikas
Žanr uk med
Jututüüp Püha allikas Linnamäe ms. põllus, Silmade ravi, rahade ohverdamine
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Püha allikas
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Urvaste
Vana vald Linnamäe
Vana küla Utita
ERA kood Urv_Hutita_03
Uus maakond Võru maakond
Uus vald Sõmerpalu vald
Uus küla Hutita
Märkus Evar Saar oletab asukohta
Tekst
Vanausk, püha hallika kohta.
Võrumaal, Liinamäe mõisa põllu sees, tasasel kohal Pühajõe ligital, pehmes liivapoolsel pinnal on üks väikene hallik, keda ümberkaudne Eesti rahvas praegu veel suures auu sees peab. Sellest hallika veest loodab rahvas haiguse vastu endale abi saavat: iseäranis silma haiguse puhul loodab haige oma silmahaiguse vastu abi saavat. Silmahaiguse puhul viitakse sellest hallikast pudeliga vet kodu, kus siis selle veega haigid silmi võidakse ja määritakse. Kui haige isi Püha hallikale ligineb, see sünnib kõik ühel vagusal ja pühalikul viisil. Esite paneb haige raha sinna, tema usu järele püha hallikasse. Pääle selle paneb haige oma silmadele käega hallikast püha vet oma haige silmade pääle ja niisutab neid. Vist mõtleb see haige sellel korral ka oma suurt Jumalat abi pääle ja palub kõigest südamest Jumala käest abi oma haige silmadele. Teist viisi ei või, ega saa meie seda hallika pühadust endale ette kujutata.
Hallika puhastamise puhul leitakse raha, mida haiged ja abi otsiat nendel kordadel sinna pannud, need on 15-20 kopikad ja ka pääle selle veel vaskraha. Seda raha suurust mida hallikasse pantakse, et tea kuida seda selletada tuleb, kas see haiguse suuruse järele sünnib? Ehk seda mööda kuidas haige inimese rahaline jõud seda lubab?
See kõnes olev Püha hallik on tasase liivases põllu sees: vee väljajoosk on ka kül natuke kaugemale renni mööda. Selle hallika koht on liivane maa, see võttab välja voolava vee jälle ära oma põue, nii et hallika vesi kuigi kaugele ei suuda voolada. Püha hallika vesi on pehme juues ehk suhu võttes, annab vesi nagu raua maiku tunda, üleüldse on hallika veele hea maik jues tunda, mis kõigidele kasulik näitab olevat. Mina küsisin hilja aegu Liinamäe metsa saksa käest: kas see hallika vesi aitavad silma haigedele, kes seal käivad nende haiguse vastu? Metsa saks teadis ütelta: et see Püha hallika vesi silmahaiguse kohta oma parandavat mõju avaltavat. Tema teada aga enne silma haiguse kohta avitavat. Kes oma haigid silmi mõne korra selle hallika veega võiab ehk niisutap siis olevat tunda, et haiged silmad paremas ja nägemine selgem olevat.
Seda ei tea? Kas sellel hallikal veel mõni loomulik abiandmise jõud, vägi, ehk võim on, seda hallikavet ei ole siiamaani kheemikaliselt keegi veel läbi katsunud, sellepärast ei või seda teada, missugune avitamise ja parantamise võim ja jõud hallika veele võib olla? Aga sellest näeme meie, et ümberkaudne rahvas usub ja loodab veel täna päevani selle hallika vee kohta ja selle veejõudu ja peab seda hallikad pühaks, nagu teada juba enne ristiusu tulekud pühaks on peetud ja selle arstimise jõudu tähele pantud ja ikka veel siiamaani selle Pühahallika avitamise jõu sisse usutakse ja sealt abi otsiad kaugelt maalt tulevat. Kes sellest on kuulta saanud. Kui meie neid, nenda nimetatud \\\"Pühahallika\\\" pühaks pidamist ja nende märkisi tähele paneme, siis tulme nende järele selle otsusele: need märgid käivad kõik pühajõe, kui ka hallika pühaks pidamisega kokku, nad on kõik ühesugused. Siis tuleme nende märkite tähele panekuga otsusele: Need pühajõe ja selle Liinamäe põllul oleva hallika auustamine ja pühakspidamine ühest väga vanast ajast pärit on. Nende pühaks pidamise juured näitavad, et nad väga vana aegades oma juured asutanud olla. Need võivad sinna maale tagasi ulatada, kus rahval veel ühtegi aimu uuest ehk ristiusust ei olnud. Kus rahva usk ja nende arstimise viis ja usk veel kõik looduses oleva mõju avaltamise peale ennast põhjentas, kus veel kõik uuem arstimise kunst tundmata oli.
Üht asja ei või mina endale mitte ära seletada, miks rahvas oma silma haiguse puhul mitte nüüdsel ajal oleva õpetatud arstide käest haiguse vastu abi otsima ei läha? Meil on praegusel ajal väga paljo ja häid silma arstisid olemas, kes silmahaigust teaduse põhjal arstivat, nende uute arstide käest saaksid nad üht paremad ja tõeste avitavat abi leidma. Uuema aja arstid teevad tõeste imet, nad teevad pimedad nägema. Nende käest saaksid nad tõeste kindlamat abi leidma, kui nad haiguse puhul ennast nende poole võttaksid pöörta. Nagu mina kuulen, käivad mitmed nüüdki vana aegse usu, kombede järel veel seal silmahaiguse puhul abi otsimas.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 28634
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 20.09.2016
Lisatud 20.09.2016 19:04
Viimati muudetud 20.09.2016 19:06
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik ERA-12306-62244-11675
Pala ERA-16263-68809-37860