Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 227, 391/4 (10)
Täisviide ERA II 227, 391/4 (10) < Hanila khk., Massu v., Kõera k., Mäe t. < Karuse khk., Lihula v., Matsalu k. - Aliie Kull, Mõisaküla algkooli õpilane < Eedu Kubja, 75 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:227LK1:391LK2:394Pala:10
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Eedu Kubja Läänemaa, Hanila, Massu v., Kõera k., Kubja t.
Läänemaa, Karuse, Lihula v., Matsalu k.
Elab Kõera k., Mäe t. 75 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Aliie Kull 1924
Teksti sisu
Objekti liik kirik
Tegelased vaimulik
Žanr paj
Jututüüp Kirikuõpetaja Jesse olnud nii Varbla kui Hanila õpetaja, osanud inimesi ravida ja teda armastatud. Viimaks hakatud vihkama ja õpetaja lahkunud ametist
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Hanila kirik
Vana maakond Läänemaa
Kihelkond Hanila
Vana küla Hanila
Arheoloogiakood a0860
Koha ID-kood 860
Uus maakond Lääne maakond
Uus vald Hanila vald
Uus küla Hanila
Koht 2
Objekti nimetus Varbla kirik
Vana maakond Läänemaa
Kihelkond Varbla
Vana küla Varbla?
Uus maakond Pärnu maakond
Uus vald Varbla vald
Uus küla Helmküla
Tekst
Elanud kord kirikuõpetaja nimega Jesse. See elanud Hanila kirikumõisas. Ta olnud kahe koguduse õpetaja, Hanila ja Varbla.
Ühel pühapäeval käinud ta Hanila kirikus jutlust pidamas, teisel pühapäeval Varbla kirikus. Jesse osanud ka inimesi arstida ja annud neile rohte. Ta olnud väga hea inimene ja aidanud kõikjal inimesi, kus ta iganes saanud ja võinud. Jesse olnud väga vaga mees. Kuradi nime pole ta iialgi suhu võtnud. Mõned ütelnud, et Jesse on Jeesuse moodi mees. Et Jesse nii hea südamega inimene olnud, olnud tal palju sõpru ja pooldajaid. Mõisasaksad ja talupojad kõik austanud teda, sest ta teinud palju haigeid terveks.
Et Jesse nii hea südamega olnud, ja nende aitamiste eest pole midagi võtnud, siis läinud inimesed julgeks ja hakanud teda isegi kiusama. Viinud ta käest rohtu ja pole selle eest raha maksnudki. Enne oli tal olnud palju pooldajaid, kuid nüüd kasvas vihkajate arv järjest. Kuid sellest hoolimata aidanud Jesse ikkagi kõiki, ka neid, kes teda vihkasid ja kiusasid. Inimesed pole talle enam puid toonud ega teda üldse vaatama läinudki. Ainult siis mindud veel, kui kellegil just hädasti vaja olnud.
Ühel vana-aasta õhtul, kui Jesse jälle Varbla kirikus jutlust pidanud, juhtunud midagi imelikku. See olnud 1905. a. See aasta olnud väga hirmus aasta. Siis tapetud palju inimesi ära ja igasuguseid hirmsaid jutte olnud liikumas. Rahvas olnud parajasti kirikus. Kellamees olnud enne ühele mehele ütelnud, et kui õpetaja tuleb, siis temale sellest teatatakse. Kui õpetaja kiriku sisse läinud, hakanud see mees, keda kellamees omale käskinud ütelda, kui õpetaja tuleb, valjusti hüüdma: \"Nüüd ta tuleb, anna valu! Nüüd ta tuleb, anna valu!\" Rahvas seda kuuldes hakanud kirikust välja jooksma. Kes saanud, jooksnud uksest, kes saanud, jooksnud aknast. Üks jooksnud, aknaraamid olnud kaelas. Rahvas mõtelnud, et tahetakse kirikut õhku lasta, sest niisugune jutt olnud kuulda. Õpetaja läinud vaikides kantsli ja pidanud jumalateenistuse ära nagu harilikult. Sest mõni inimene jäänud siiski kiriku.
Kui rahva viha Jesse peale viimaks nii suureks kasvanud, et ta pole enam seal elada saanud, läinud ta Hanilast minema.
Lisaandmed
Tekstimärkus OHTO e-arhiiv
Sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, kollatsioneeris Ell Vahtramäe, redigeeris Mare Kalda [kirik/aj/ns+]
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 26989
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 19.02.2016
Lisatud 20.06.2012 15:29
Viimati muudetud 19.02.2016 17:24
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 227
Säilik ERA-13074-82091-82868
Pala ERA-16049-62667-63232