Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 113, 44/6 (20)
Täisviide ERA II 113, 44/6 (20) < Halliste khk. - J. P. Sõggel < Karl Rein (1930)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:113LK1:44LK2:46Pala:20
Kogumisaasta(d) 1930
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Karl Rein Pärnumaa, Halliste, Abja v.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
J. P. Sõggel
Pala kogumiskoht Pärnumaa, Saarde, Abja v.
Viljandimaa, Halliste
Teksti sisu
Objekti liik kirik, mägi, mets, meri
Muud märksõnad taud
Žanr topon, muist
Jututüüp Peale suurt katku vähe inimesi, Sakalamaad katnud suur mets; kord nähtud Ahima mägedelt pikka torni, leiti kirik, sellest tuli Paistu nimi; torn paistnud Hiiu ja Saaremaale, kord eksitanud Peterburgi sõitvaid meremehi.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Ahima mäed
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Paistu
Uus maakond Viljandi maakond
Koht 2
Objekti nimetus Paistu kirik
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Paistu
Vana küla Paistu
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Paistu vald
Uus küla Paistu
Tekst
Paistu nimest.
Pääle suurt katku aeda, kui eluasemeid nii väha, katnud Sakalamaad suur, pime mets, kus elanud ainult mets elajad ja kuhu kunagiste inimese jalg ei saanud. Kord ühel väga ilusal päikese paiste ilmal, näinud inimesed Ahima mägedelt üle metsa kaugele vaadates üht pikka ja sirget torni paistvat. See huvitanud vaatajaid nii väga, et võetud selle torni sihis reisi ette ja – viimaks suure vaeva ja otsimise järel leitud paksu metsa keskelt ülesse kirik, mis asunud kõrgel mäerinnakul. Kirik ise olnud väga kõrge torniga. Sellest saanudki Paistu kirik ja nimi, mis tänapäevani nii on jäänud. Praegune Paistu kirik üteldakse rahva jutu järel asuvad leitud kiriku asemel. Ka praegune kiriku torn paistab vaadates väga kaugele.
Teine vanajutt räägib, et Paistu kirik sellest oma nime saanud, et kirik oma sirge ja kõrge torniga kaugele Läänemere pääle ära paistnud ja siis sagedasti mere mehi eksiteele viinud, kes seda üheks teiseks torniks arvasivad. Küll lastud toll korral Paistu kiriku torn lühemaks teha, kuid see suurd ei aitanud. Siiski paistvad ta vanajuttu järel praegugi kaugele mere pääle ja isegi Hiiu ning Saaremaale ära. kord tahtnud võõrad meremehed oma laeva täie kaubaga Veneriigi päälinna sõita, et selle valitsejale suuri ja kalleid kingitusi viia. Kuid Paistu kiriku torn viinud neid nii eksiteele, et nad hooga Pärnu sõitnud, sest Pärnut pidanud nad Peterburgiks. Et laevamehed sellest massust tüdinenud, annud nad kauba Pärnule. Nii olnud Pärnu rahvale nagu õnne, et Paistu oma tornigi laeva mehi eksiteele viinud.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 2546
Sisestaja Katrina Kink
Sisestuskuupäev 21.12.2005
Kontrollija Reeli Reinaus
Kontrollimiskuupäev 20.09.2018
Lisatud 20.06.2012 15:16
Viimati muudetud 20.09.2018 23:00
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 113
Säilik ERA-13303-77681-73268
Pala ERA-14132-45858-51311