Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 641 (13)
Täisviide ERA, DH 641 (13) < Juuru khk., Kuimetsa k., Pajuste t. - P. Vahtmäe, T. Äärismaa < Lembit Raidma, s. 1947 (2009)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:641LK1:LK2:Pala:13
Kogumisaasta(d) 2009
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Lembit Raidma Harjumaa, Juuru, Kuimetsa k., Pajuste (Viikeli) t.
Harjumaa, Juuru, Maidla k., Rõumetsa t.
Pajuste talu on ostetud, pere kolis sinna 1981. aastal. 1947
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Pille Vahtmäe 1982
Triin Äärismaa
Teksti sisu
Objekti liik kalmistu
Muud märksõnad vargus
Žanr j
Jututüüp lugu sellest, kuidas kaksikud vasikad vastu võtnud mees ühe varastab, põgenedes Hageri kalmistule varjub ja sattub peale, kui Leedu päritolu mehed vägistatud ja tapetud naist värskesse hauakünkasse matta tahtsid, ehmusid kotis oleva vasika ammumise peale, nii et üks minestand ära, mees läks politseisse, tunnistas vasikavarguse üles, mehed võeti kinni, tunnistaja sai vasika kingiks; kirjutati ka lehes
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Hageri surnuaed
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana vald Hageri
Vana küla Hageri
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kohila vald
Uus küla Hageri alevik
Tekst
LR: Aga ma tean ühte lugu jälle. Kuimetsas elas üks tü-- naine siin. No perekond. A ta oli pärit Hagerist. Ja-ja, ja räägib sis niukest lugu, et -- Aga see kõmu oli vist lehes ka vei?! Kuskil oli! Lehes oli ka! Jah. Ühesõnaga, Hageri surnuaed. Jaa, ja sis üks mees oli seal karjalaut pidi seal lähedal olema -- ma seal käind surnuaias ei ole. Karjalaut pidi seal lähedal olema. Jaa. Ja üks lehm poegis öössel. A kaksikud vasikad olid! Aga selle mehe, kes oli seal karjak öössel ja-ja sellel oli kodus värskelt poegind lehm. Omal kodus. Ja tal -- noh, mitu lehma oli, Ja mõtle – ta varastas selle vasika ära! Ühe. Viskas selle pärast, selle platsenta ära, nii. Ja tead, üks platsenta, üks vasikas. Sidus selle ema nina alla kinni – kogu lugu. Jah, ja tuli nigu varem ära laudast. Ennem, kui naised tulevad lüpsma.
PV: Mhmh.
LR: Ja pani selle viljakotti, selle vasika. Ja tuli, vist võttis selga. Ja mõtle – ta läks sis ühesõnaga -- ja ommikul varakult tuli üks autu ja tal ei olnd mitte kuskile põgeneda, ta üppas surnuaeda! Jaa, ja-ja-ja siis akkab, vaatab, misasi see on, et-et kaks -- või kolm meest kaevavad hauda lahti. Kaevavad /h/auda lahti lihtsalt! Jaa, ja see mees akkand mõtlema, et jumal-jumal, misasi see on, et-et kas nad nüüd tahvad seda surnut ära varastada või misasja nüüd teha, tead! Ja mõtle – vasikas teind möö! Seal no kottis. Issand! Need mehed kukkusid pikali! Ruttu oma labidad kokku! Ja see mehel oli mobiil kaasas ja võttis kätte ja /h/elistas kohe politseisse! Ja tunnistas ülesse, et ta virutas selle vasika. Et ta läks sinna surnuaeda kõik ja no mis sa sinna läksid? Eksole.
PV: ’Mhmh’.
LR: Ja veel see oli Leedu autu! Et oli läbisõidul ja seal naisterahvas oli ära vägistatud taga pagasnikus. Tee, selle, noh, värskelt aetud see, küngas alles peal. Vat selle peale matsid selle, naise tahtsid matta. Vat niimoodi! Et see oli ennem juba, /.../ olnd niukest asja. Siin kõrval oli surnuaed.
PV: Hageri surnuaias oli see?
LR: Hageri surnuaias jah oli see.
PV: ’Mhmh’. Ja see naine oli siis juba ära tapetud?
LR: Jaa-jaa, surnd, surnud! Vägivalla tunnusmärkidega.
PV: Aga see oli -- oli siis leedukas või eestlane?
LR: Vaat-vaat seda ma rohkem ei tea, kas ta oli siis leedu naine või eesti naine siit. Aga no Leedu numbriga autu oli olnd.
PV: ’Mhmh’.
LR: Jaa, ja siis politsei tulnd kohale ja sis see mees tunnistas ära ja sis mehele anti vasikas kingiks. [naerab põgusalt]
PV: Aga said kätte need mehed?
> LR: Jaa-jaa, mehed said kätte jah!
PV: ’Mhmh’.
LR: Jah. Et üks oli ära minestand. Noh, selle vasikaääle peale.
PV: Ahah?
LR: A mõtle, missugune irm sul on, kui sa akkad -- surnuaias -- ja sul on pagasnikus -- ja sa kaevad teise inimese auda lahti! Noh, tahad sinna peale matta! Läbisõidul oli see asi.
PV: ’Mhmh’.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 25203
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 28.05.2015
Litereerija Epp Tamm
Lisatud 21.04.2015 19:10
Viimati muudetud 28.05.2015 17:59
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 641
Säilik ERA-15147-64786-64573
Pala ERA-15147-64782-65187