Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, MD 454 (31)
Täisviide ERA, MD 454 (31) < Juuru khk., Ingliste k., Haljamaa t. - P. Lätti, J. Metssalu < Eevi Vaarpuu, s. 1938 (2004)
Viite osad Kogu:ERA, MDKöide:454LK1:LK2:Pala:31
Kogumisaasta(d) 2004
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Eevi Vaarpuu Harjumaa, Juuru, Ingliste k., Haljamaa t.
1938
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Priit Lätti
Jüri Metssalu 1981
Teksti sisu
Tegelased puuk/kratt
Muud märksõnad nõidus
Žanr paj, uk
Jututüüp kratt Viikmaa-nimelise inimese (Allika) talus, krati tegemine, kuidas kratt lendab, kratt Jaanimäe talu kohal, kuidas noosi kätte saada, kratist vabanemine
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Allika talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Tekst
EV: Ja muidugi vanasti oli siin.. Viikma talu teate vä? Vat see on enne Hagi Reinu maja seal vasakut kätt. Seal peres oli kratt olnud. Minu ema rääkis.
JM: Ahah, või nii.
EV: Ütles, ega neil ei old kevade viljaseemne puudust ega midagi. Neil oli kõike sorti. A nad pärast olid hädas. Seda kratti ju tehakse, teate, kuidas tehakse?
JM: No kuidas?
EV: Tuleb täiskuu ööl minna nelja tee risti. Oota, mis siis oli. Luud.. misasi see.. kas luud ja roop. Ja siis see kolm õhtut tuleb käia ja neljandal tuleb võtta, kes vastu tuleb, kolm tilka verd. Minu onu oli käinud ka. Kolm õhtut käis, aga siis kui vereandmine tuli, siis ei ole julend minna enam. Siis on kratt valmis.
JM: Ja-jah.
EV: A kus sa selle krati paned. Sul peab olema koht siis, kus ta paned. Neil oli olnud toa peal ta oli eland. Ja siis tuleb kratile kogu aeg süia viia. Vot seda minu ema oleks osand väga hästi teile rääkida. Ja ükskord oli siis niimoodi olnud, et perenaine ja peremees olid läinud kuskile matusele ja sulane jäänd koju. A kratt tuli ja küsis siis iga ommiku, mis vaja tuua on öö jooksul temale. See sulane oli niuke krutski mees ja see oli öelnud, et too sitta. Ja siis oli olnud tal kusagil seina sees tehtud niisugune, mingisugune toru läbi, kust kaudu siis tema sinna tõi seda. Siis see lasi siis kuskile aita seda. Et no küll old siis seda lainetust seal.
JM: Heh-eh-eh-heh.
EV: Aga mina olen näinud ka, kui kratt lendab.
JM: Või nii!?
EV: Jaa, lendab pimedas ja tulesoru on taga. Ja siis kui kratt lendab, tuleb.. vaata vanasti olid ju pastlad jalas inimestel ja pastal on noh paelad ja siit on risti.
JM: Jah.
EV: Ükskõik, kus sul on rist, see rist tuleb noaga katki tõmmata. Siis kratt laseb kohe oma noosi maha.
JM: Ah nii.
EV: Jaa. Ja minu ema rääkis, et tema oli ka näinud ja siis, siis oli kusagil siin, siin on üks Jaanimäe talu koht on. See raba serv ja. Ema oli läinud.. küll nad olid otsind pärast ja küll old unnik herneid maas. Jah. Et siis kohe kui see kratt lendab, siis tuleb rist kuskil, kus sul on, kasvõi nagu tennisepaelad on risti, see rist katki ja kohe on temal noos maas.
JM: Mm, vägev värk.
EV: Jah. Jah, niukesed huvitavad asjad. Tänapäeval ei ole enam sellist asja.
PL: Ei ole jah.
JM: Ahah, ahah.
EV: Aga selle kratist, sellest pidi olema ka väga raske lahti saada. Siis tuleb ta põlevasse ahju ajada. Siis tema hävineb ära seal. Muidu ei saa tast lahti. Nii et kuskile mujale tallu viia seda ei saa. Kus ta kord on tulnud, siis seal peab ta olema.
Lisaandmed
Sisu kommentaar RAAMATUSSE
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 24980
Sisestaja Epp Tamm
Sisestuskuupäev 29.04.2015
Litereerija Pille Vahtmäe
Lisatud 22.04.2015 17:35
Viimati muudetud 10.10.2016 22:38
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, MD 454
Säilik ERA-14352-45811-91768
Pala ERA-15118-66327-48542