Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, MD 454 (29)
Täisviide ERA, MD 454 (29) < Juuru khk., Ingliste k., Haljamaa t. - P. Lätti, J. Metssalu < Eevi Vaarpuu, s. 1938 (2004)
Viite osad Kogu:ERA, MDKöide:454LK1:LK2:Pala:29
Kogumisaasta(d) 2004
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Eevi Vaarpuu Harjumaa, Juuru, Ingliste k., Haljamaa t.
1938
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Priit Lätti
Jüri Metssalu 1981
Teksti sisu
Objekti liik talu
Tegelased vaimolend
Žanr ol, õud
Jututüüp Kummitusest talus, kus elasid Mäesalud ja nüüd elavad Velleõud
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Männiku talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Tekst
JM: A kas siukest asja ka räägiti vanasti või ema, isa või-või, et kuskil mõni koht nigu kummitaks või vaim oleks või viirastus või siukest?
VE: Jaa, seda ma oskan teile rääkida. Siit läheb edasi siit.. ah seal majas praegu ei ole momendil kedagi kodus. Siin.. kust.. siit poolt tulite või siit poolt?
JM: Me käisime tegelikult alguses seal talus /…/
/--/
VE: Ja siis sellest edasi, kus tuleb risttee vastu, siloaugust edasi veel, ja siis on otse on üks kollane maja, aga ta jääb nagu vasakule või paremale natuke veel ja seal lepi.. metsatukk on, ja sealt tukast vasakule keerab tee.
JM: Seal on niuske pikk, pikk tähendab selle…
VE: … jah üks pikem maja nagu.
JM: Pikem maja.
EV: Jaa.
JM: Ja seal oli nii, et tee läheb nagu noh maja nagu taha või nii, seal on siuksed kivivaremed on ka veel.
EV: Ja-jah, lauda varemed on need jah.
JM: Suur õuna.. või see kirsipuu õitseb seal praegu. Hästi ilus on.
EV: Ja-ja-jah. Ja vaata seal majas on kummitus. Praegu ka. Nüüd ta on küll vähemaks jäänud, aga on. Seal elasid kunagi ühed Mäesalud. Mina mäletan neid isa, emasid ja üks laps oli ka neil natukene.. oi ta üldse ei saanud rääkida. Rääkis, annilda, annilda ja niisugune. Ei teagi millest, ta vist kohe sündides oli nisukene. Ja seal majas, kui need.. siis me ei teadnud, kui need vana rahvas seal elasid, et seal midagi. Nad ei rääkinud sellest. A üks nende peretütar veel elab Raplas ja see ütles.. sellega me ükskord rääkisime. See ütles, et ah eks meie taadu oli ka nisukene paha inimene, eks sellepärast on see kummitus seal. Aga ta ei öelnud mulle selle peale, ma küsisin, et kas teie ajal ka see oli. Ta ei vastand selle peale. Ju seal ikka midagi oli. Nüüd need surid ära. Siis see maja oli vahepeal tühi ja nüüd ostsid siis need Velleõud ära.
JM: Velleõud, ahsoo.
EV: Mait..
JM: Mait Velleõu ostis selle talu ära. A tal, tal oli enne teise koha peal talu ju.
EV: Siin kandis? Ei, sama talu on ikka.
JM: Sama talu on jah?
EV: Jah, jah, ja.
JM: Ah siis ma pean olema käinud seal. Hea potsepp on.
EV: Jah, jah, ja. Vat seal on kummitus. Ta ütles, tead, kui me siia tulime.. see naine ükskord rääkis, ma olen seal ka käinud jah. Kutsus külla ja. Ja rehetoas on need vanad parred veel ju üleval. Noh sealt tulid külalised siis üks, kas siis oli klassiõde või keegi sugulane tuli tema mehega sinna ja remont oli tubades kõik, et läksime sinna parsile magama. Kõik voodid ilusti tehtud ja äratuskella paneme siia kõrvale, et siis näeb, mis hommikul vaja kell tõusta. Ja korraga see kell kukub alla ja jääb terveks ka veel ja käib ka. Siis hommiku tulevad tuppa, kohvikann läheb ilusti teise kapi pealt laua peale. Oi ta rääkis seal palju, palju asju. Ja pliidi juures ta ei saa üldse olla. Kui ta pliidi juures on, siis keegi talle nagu puhub kuklasse sooja õhku. Ma ütlesin, pane küünal põlema. Ta ütles, ta puhub, puhub küünla ka ära. Et ma olen taga nüüd, ma olen taga nüüd nii arjund. Ma ütlen, et ole minuga koos siin ja tegutseme ja. Ja kui aita lähed, aitas ka ta ültes, et ma tunnen, et keegi on aidas, kui ma aita lähen. Üks hommiku ta oli tõusnud üles ja.. tal on üks niuke, ma arvan kas see on praegu veel alles.. aida ja toa vahel jämedad sirelipõõsad sedasi. Ja tead, need olid niimoodi kaheksaks keeratud kõik ülesse välja. No mis võim see on oli? Ja ta ütles kohe öösse uksed käivad pliu-plau, pliu-plau lahti-kinni. Paned sa haaki või paned sa lukku, uks ikka käib. Noh! Ja see sõbranna ütlend, et ei mina enam siia ei tule, et jumal mismoodi kõik on, ja ma lähen siit minema. Ta ikka pärast oli käinud. Ja oota, mis siis oli. Kuule kas, kui ma nüüd ei eksi, kas keegi seal käis ja autokummid olid kohe tühjad, kui minema hakkas. Ja keegi ei lase tühjaks, ja näed, on tühjad. Ta ei sallinud seda. Väga huvitavad asjad jah. Siin on jah, see on küll suur kummitus. Ma ei ole kuulnud, kas mõisas ka kummitas, seda ma ei ole.. tea seda. Ja teisti, teisi maju ma ei tea ka, aga see maja on jah. Nüüd nad on nagu Raplasse ostsid korteri nad on nagu suvilaks see maja.
JM: Ahah, Velleõudel jah.
EV: Jah. Nad noh siin ei ole tööd ju. Tiiu tahtis tööle minna, see noorik, et noh tööstaaž ju jookseb.
JM: Ja-jah.
Lisaandmed
Sisu kommentaar RAAMATUSSE, ARTIKLISSE
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 24978
Sisestaja Epp Tamm
Sisestuskuupäev 29.04.2015
Litereerija Pille Vahtmäe
Lisatud 22.04.2015 17:35
Viimati muudetud 05.01.2019 23:47
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, MD 454
Säilik ERA-14352-45811-91768
Pala ERA-15118-46211-63488