Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, MD 454 (22)
Täisviide ERA, MD 454 (22) < Juuru khk., Ingliste k., Haljamaa t. - P. Lätti, J. Metssalu < Eevi Vaarpuu, s. 1938 (2004)
Viite osad Kogu:ERA, MDKöide:454LK1:LK2:Pala:22
Kogumisaasta(d) 2004
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Eevi Vaarpuu Harjumaa, Juuru, Ingliste k., Haljamaa t.
1938
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Priit Lätti
Jüri Metssalu 1981
Teksti sisu
Objekti liik mõis
Tegelased mõisnik
Žanr aj, ol, üh
Jututüüp Onu oli mõisas toapoiss, Ingliste mõisahärrast, mõisast, jõulud mõisas, tänapäevast, euroliidust.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Ingliste mõis
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Tekst
EV: Muidu niisuguseid asju ma mäletan mõisa ajast. Mul oli, üks onu oli mõisas toapoisiks härral. Siis ta ikka rääkis seda mõisa elu ikka ja. Et on surnud, oleks pidand siis ammu rohkem pärima ja ülesse kirjutama seda asja. Nüüd mõtle ikka, et oleks pidand küsima ühte ja teist asja.
JM: Mis ta sellest mõisa elust siis rääkis ka, kuidas seal oli?
EV: Noh härra meil oli väga hea mees. Ega tema ei peksnud oma last, oma rahvast või noh töölisi peksta ühesõnaga. Ja siis ta.. härral oli selline, et ta oli poissmees. Ja Hõredal oli siis see Stahl.. mitte, Inglistel oli Stahl ja Hõredal oli.. Stakhelberg.
JM: Stakhelberg.
EV: Jaa. Stakhelbergil oli siis üks, kas ta oli siis tütar või. Üks proua oli. Siis nad Hõreda ja Ingliste piiri peal olid käinud kohtamas. Ingliste park läks ju siis nisukse pika soruga ja siis Hõreda see piir tuli vastu. Siis seal nad olid kohanud ikka. Ja siis härra oli iga hommiku alasti võimelnud seal mõisa taga terrassi peal. Poisid käisid jälle siis puude taga vahtimas seal, kui ta ärra vehkis alasti. Seda mul ka onu rääkis. Muidugi söögituba, noh see kole kahju, et see ära põles tulekahjus.
JM: Ja-jah.
EV: Seal oli punane sametpõrand olnud kõik ja raamaturiiulid olid ja. Te olete seal sees käinud või?
JM: Seal on jah praegu siuke, et midagi ei ole alles seal.
EV: Nojah-jaa, aga enne seda käisite, kui oli alles?
JM: Ma olin nii väike siis veel. Ma ei mäleta.
EV: Novot seal jah. Siis oli seal see söögitoa lagi. Seal olid nisuksed neljakandilised maalingud kõik. Väga ilusad olid kõik. Seal olid ingli maalid ja seal olid laste maalid ja kõik, mis seal olid. Siis seinad olid täis raamatuid, riiuleid, mis härra oli lugenud. See oli tema lugemistuba old. Ja noh iga jõulu ajal ta oli kutsunud kõik lapsed siit noh ühesõnaga nende maade, mis mõis andis nagu inimestele neid maid ju.
JM. Mhmh.
EV: Siis nende peremeeste lapsed kõik kutsus sinna ja tegi neile tasuta jõulupakid. Jõulupuu ühesõnaga nagu. Jah. Jah kahju, et see aeg sedasi läks. See mõis oleks korras old ja oleks see mõisnik siin edasi old ja poleks niisugust möllu old nagu sis nüüdsel ajal. Kõik ooned lagunend ja.
PL: Jah.
EV: Aga noh, ju see pööre peab olema. Nagu nüüdki ei tea. Tuleb see euro ja mis siis saab. Oskate teie midagi rohkem sest arvata?
PL: Ei tea, põle ise ka näind.
EV: Ega ei ole. Ja hinnad lähevad kõik nii ülesse, et.. pensionid ei tule midagi juurde, no mis see paarsada krooni no mis see on siis?
Lisaandmed
Sisu kommentaar RAAMATUSSE, ARTIKLISSE
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 24977
Sisestaja Epp Tamm
Sisestuskuupäev 28.04.2015
Litereerija Pille Vahtmäe
Lisatud 22.04.2015 17:35
Viimati muudetud 05.01.2019 23:55
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, MD 454
Säilik ERA-14352-45811-91768
Pala ERA-15117-77631-52148