Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, MD 452 (23)
Täisviide ERA, MD 452 (23) < Juuru khk., Pae k., Hiie t. - P. Lätti, J. Metssalu < Laine Miilen, s 1927 (2004)
Viite osad Kogu:ERA, MDKöide:452LK1:LK2:Pala:23
Kogumisaasta(d) 2004
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Laine Miilen Harjumaa, Juuru, Pae k., Hiie t.
1927
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Priit Lätti
Jüri Metssalu 1981
Teksti sisu
Objekti liik mägi, kool, klooster, mõis
Tegelased mõisnik
Žanr aj, kult, j, ol, anek
Jututüüp LM kabelimäest ei tea, oletab, et võib olla Stahli mägi. Käik pidi olema mõisaga seotud. Kloostriga seda seostatud pole. Mõisa saali üks osa võlvkaarega, mille taha jäi nagu altariruum. Paruni ajal seal naisterahvaste riietusruum. Kooliajal oli seal õrn sinine siidtapeet, uksed viinud kahele poole. Detailselt kooli/mõisa ruumide jaotusest ja sisustusest (ahjud, kapid, lagi – vene valitsus paneb inglipildid (paljad inglid) kinni, võtab taas lahti ja siis jälle katab). Terrassil käinud poissmehest parun võimlemas hommikuti.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus käigud Ingliste mõisa
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Koht 2
Objekti nimetus klooster
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Koht 3
Objekti nimetus Jaalimägi
Rahvapärane nimi von Stahli mägi, Jaanimägi
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Koht 4
Objekti nimetus Ingliste kool
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Tekst
JM: Kas Kabelimäge ei ole olnud kuulda siin kandis?
LM: Ei, meil ei ole olnud.
JM: Jah, jah, jah, et siis vaataks, kuidas nad omavahel jäävad, et.
LM: Muidugi Kabelimäeks võite selle Stahli mäe ka panna, kuna see jah, kas ta nüüd on Kabelimägi või.. aga üleval seal see väikene ruumikene oli ja kellatorn oli selle peal veel ja.
JM: Aga see käik, mis sealt siis pidi minema, kuhu see pidi viima siis?
LM: Noh, oletati, et see oli mõisaga seotud. Et mõisa alt sealt silla juurest tuli käik, et see viis siis..
JM: ..mhmh, ah õige jah.
LM: ..sinna mäele ja mäelt vastupidi.
JM: Kas seda kloostriga ka seostati kuidagi siis või?
LM: Vat ei, vat ei ole midagi sellega seostatud. Ja seda kloostri lugu, see on ka niisugune noh, see on ka rahvajutt. Vat ei, ei tea, kas see nii on olnud. Muidugi oletada võis seda ka, sest see saal, mõisa saal oli niisugune, et üks osa saalist oli nagu see võlvkaar ja selle kaare taga jäi nagu altariruum. Niisugune oli see. Muidu see koolisaal oli ju väga ilus ja kena ja. Ja seal taga omal ajal, kui parun elas seal.. tähendab see on ikka, kui olnud, siis on ta olnud sellest vana kloostri päevilt seal. See kiriku osa. Sellepärast, et paruni ajal oli seal preilide, prouade riietusruum. Tähendab see oli nii kenasti siis ära tehtud. Seal oli, kui mina läksin algkooli, siis oli seal veel siiditapeet. Õrn, sinine, siidtapeet oli sellel seinal. Jah. Aga sealt viisid siis uksed kahele poole ruumidesse. Üks oli siis paruni töötuppa ja teine, ma ei teagi, mis seal teisel pool oli. Lõpus oli raamatukogu veel parunil. Ja selle juures oli siis vannituba ja WC. Need olid väga võimsad ja vahvad kahhelkivid, aga need taheti kõik ära varastada, ja nüüd nad varastatigi lõpuks ära. Ja siis see, nojah, muidugi see hoonestik oli ikka väga tore. Seal oli söögituba. Meie nimetasime söögitoaks teda, aga ta oli muidu paruni ajal raamatukogu olnud. Seal oli must, mahagoni puus seinakapid. Meie hoidsime seal õppevahendeid. Ussikesed pudelites ja niisugused asjad. Jah ja see oli siis kaetud punase blüüs selle põrandavaibaga ja samal ajal oli ka punane mööbel seal söögitoas olnud parunil. Aga seinakapid olid raamatuid täis. Lagi oli omapärane. Seal olid üheksa vist, kui ma ei eksi, üheksa vineeri peale maalitud pildid. Need olid siis kujutasid ingleid ja niisugused. Aga valitsuste vaheaegadel loomulikult need, esiteks vene valitsus pani kinni pühad pildid. No mis püha ta nüüd oli, aga-aga nii. Pandi kinni. Siis võeti nad vahepeal lahti. Siis pandi uuesti kinni. Et noh lastel ei sobi vaadata kõik. Seal olid nagu paljad inglid jah ja nii. Aga see saal oli jaa väga ilus. Aga kooli ajal oli jah seal söögituba. Läks kahele poole terrassile välja uksed. Ühel terrassil, kui parun oli, elas, oli käinud igal hommikul võimlemas. Spordipoiss oli. Ta oli poissmees olnud. Siis oli teenijad kamandanud kõik tubadesse ja parun läks võimlema. Jah, nii ta oli.
JM: Ahah.
Lisaandmed
Sisu kommentaar RAAMATUSSE, ARTIKLISSE
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 24953
Sisestaja Epp Tamm
Sisestuskuupäev 27.04.2015
Litereerija Pille Vahtmäe
Lisatud 22.04.2015 17:35
Viimati muudetud 06.01.2019 00:04
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, MD 452
Säilik ERA-14352-45819-90170
Pala ERA-15116-41619-31510