Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 237, 153/60 (3)
Täisviide ERA II 237, 153/60 (3) < Tarvastu khk, Tarvastu v, Suur k. < Suislepa - Noimi Kobin < Juhan Park, 61 a (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:237LK1:153LK2:160Pala:3
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Juhan Park Viljandimaa, Tarvastu, Tarvastu v, Suur k.
Viljandimaa, Tarvastu, Suislepa k.
61
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Noimi Kobin 1925
Teksti sisu
Objekti liik kõrts, soo/raba
Tegelased kurat, vaimolend, laps, nõid/ravija
Muud märksõnad ravimine
Žanr j, uk med, uk
Jututüüp Lugu Tarvastu nõidadest ja ravimisest
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Soe kõrts
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Tarvastu
Vana küla Soe
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Tarvastu vald
Uus küla Soe
Koht 2
Objekti nimetus Vipu talu org
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Tarvastu
Vana küla Soe
Vana talu Vipu
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Tarvastu vald
Uus küla Soe
Koht 3
Objekti nimetus Sooba raba
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Tarvastu
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Tarvastu vald
Koht 4
Objekti nimetus Mullikasoo
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Tarvastu
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Tarvastu vald
Tekst
70-80 aastat tagasi oli Tarvastu kuulus oma nõidade, tarkade või posijate pärast või kuidas rahvas neid nimetas. Tarvastusse käis abiotsijaid kokku mitmest kreisist. Kuulsamad nõiad olid Rantsu vana Kobin, Vanausse Sims ja Saare-Venekülas oli Toss Hans. Teisi nõidu ka küll, aga need olid suuremad nõiad. Rantsu nõid oli neist kõige kuulsam. Tema oli viimase tondi või vanapagana Tarvastust välja ajanud.
Kurtsu talul jäänud üks noor tütarlaps haigesse. Vanemad olnud mures. Mis muud tütrel viga, kui vanapagan on sisse läinud. Toome vana Kobina siia ja laseme välja ajada. Toonudki. Vana tuleb sisse ja raputab pääd. "Siin on rasked asjad. Ei minu võim siin enam midagi aita, sest kõik on juba hilja. Nüüd on ta juba südametaha pugenud. Oleks ta olnud ees südame, oleks see nalja asi olnud. Aga praegu ei saa mina siin enam midagi teha." Aga kui haige lapse vanemad kõvasti peale käisid ja mitmekordse hinna lubasid maksa, siis lubas ta õnneks proovida. Ehk käib ta veel mõne pool vaevamas, seni jääb tema rahule ja siis on minul paras peale hakata.
Nüüd hakkab nõid haiget uurima ja ütleb: "Siin võib seda lapsukest veel imelikul viisil päästa tema küüsist, aga see on suur töö. Lapsevanemad paluvad "Päste ikka, kui veel vähegi suudate. Nüüd hakkas siis nõial haigega töö. Nõial oli kott kaenla all. Siis vaatas nõid kotti ja haige peale. Ütles, et siis olge valvel olla, kui mina käsen. Viimaks ütelnud siis, pöörake säng teisipidi, vaatame siis, mis sünnib. Oltud tukk aega jälle vagusi, vaatanud nõid haige peale ja oma kotti. Siis hakanud poole suuga naerma ja iseendas sõnu ütlema. Viimaks kurivaim tuli ei olnud enam pääd sellel kohal. Kolmandat korda vaatanud vana nõid haiget ja kotti. Hakanud jälle naerma ja ütlenud, et "sõber" ei oska enam oma kohta välja. Pöörame veel säng ümber. Parajasti kukk laulnud. Siis ütelnud nõid, et nüüd on võit meie, pääle kuke laulu ei tohi tema enam tagasi tulla. Nüüd lähen ja saadan tema siit piirkonnast ära, et tema ei saaks enam kellegile kahju teha. Võtnud jämeda kantsiku kätte ja läinud ise üteldes: "Ma teda sellega Mullikasoos tuuseldan. Kas tema kab siit kantsist või mitte. Läinud läbi mullikasoo kuni Soe kõrtsi ja Vipu talu orgu. Nõid jäänud maantee peale seisma. Nõid ütelnud, et sa siit kaod, muidu saad kantsikud. Aga Soe Kõrtsi orus on vanad kantsid tont pugenud sinna sisse aga nõid läheb tagant järele ja ajab tondi uuesti välja. Saadab teda kuni Sooba soogu raba ja mädasse, nii et tont enam säält välja ei pääse.
Laps paranenud varsti. Nõid saanud oma lubatud tasu ja läinud. Sellest ajast saadik ei ole enam ükski tonti näinud.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 24547
Sisestaja Laura Mäemets
Sisestuskuupäev 16.12.2014
Lisatud 16.12.2014 15:09
Viimati muudetud 23.10.2017 18:17
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 237
Säilik ERA-13107-42222-32647
Pala ERA-14349-54636-06533