Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 579 (45)
Täisviide ERA, DH 579 (45) < Hageri khk, Kohila v, Hageri k, Hageri vanadekodu < Juuru khk, Kehtna v, Pae k, Hiie t - Jüri Metssalu < Laine Miilen, s 1927 (2009)
Viite osad Kogu:ERA, DH 579Köide:LK1:LK2:Pala:45
Kogumisaasta(d) 2009
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Laine Miilen Harjumaa, Hageri, Kohila v, Hageri k, Hageri vanadekodu
Harjumaa, Juuru, Kehtna v, Pae k, Hiie t
1927
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jüri Metssalu 1981
Teksti sisu
Objekti liik kelder, maa-alune tee, klooster, mõis, mägi, karistuspaik
Tegelased laps
Žanr biogr, topon, j, andm, aj
Jututüüp Ingliste mõisa müüri alt, trepi kõrvalt läks puukäik maanteeni. Silla ja tee alt viis käik Jaalimäe poole, poisid seda mööda roomanud. Jaalimäe tornialune tühi, kajab, seal oli kaks treppi, üks viis kellatorni, teine metallist luugini, mille peal kive ja praht. Mõisas oli klooster. Daamide ehk sinise siidi toast. Kaarega saal old kloostris kiriku osa, kooli ajal kaare sees lava. Mõisas kinnimüüritud ukse koht, kus olnud haagrehi kohtu kong, kuhu üks ulakas Pae poiss kinni pandi, toas oli luid, osa rõngastega kinni, poiss läks segaseks. Kongi asukohast, veinikeldrist, kooliteenija Madli toast. Mõis ehitati 1526. Varemalt põlenud – leitud kõrbenud puitu.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus haagrehi kohtu kong
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Täpsem asukoht Ingliste mõisas, kinnimüüritud ukse taga.
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Ingliste
Koht 2
Objekti nimetus Jaalimäe tornialune
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Ingliste
Koht 3
Objekti nimetus Jaalimägi
Rahvapärane nimi Jaalimägi
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Ingliste
Koht 4
Objekti nimetus maa-alune käik
Rahvapärane nimi maa-alune käik
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Täpsem asukoht Ingliste mõisa müüri alt, trepi kõrvalt maanteeni.
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Ingliste
Koht 5
Objekti nimetus Ingliste mõis/kool/klooster
Rahvapärane nimi Ingliste mõis/kool/klooster
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Ingliste
Tekst
LM: Jah. Aga mida ma koolimaja kohta või selle kohta, tahan veel mõisa kohta öelda. Mõisas olid ju käigud, mis viisid mõisast välja. Ja minu kelder, ma elasin 13 aastat koolimajas. Jällegi minu keldris oli niisugune koht, et ühel kevadel… No ei, see oli siis niimoodi, et ma panin oma kartulid sinna ja lihaastjas oli mul ka seal. Ämm kasvatas siga ja siis andis meile liha. Ja mina läksin kevadel kartuleid tooma ja korraga mina vajusin koos põrandaga ära, kartuli selle hunniku juures. Ja noh, pärast seda sel päeval ma olin nii ehmatanud, ma ei teadnud midagi, milles asi on või. A teine päev siis kaevasime selle koha lahti siis, kus ma alla vajusin siis. Ja siis tuli välja, et see müüri alt läks käik mööda seda terrassi… Tähendab suure, suur see, noh, trepp oli, selle kõrvalt läks kuni maanteeni niisugune puukäik. Aga noh, meie loopisime selle pärast uuesti prahti täis ja. Ja nüüd kui nad remonti seal tegid, eks see lauavooderdis, see oli ära mädanenud, nii et nad ei leidnud seda käiku enam üles. Ja siis sealt käis välja veel silla alt, üks tee viis, tähendab üks käik viis sinna Jaalimäe poole. Poisid käisid ikka seal natukene maad seda mööda käiku roomamas ka, aga kui kaugele nad jõudsid ja ega nad ei julgenud minna ka, vaata, kukub sisse. Ja praegugi seal Jaalimäe see tornialune kajab ja kõlab. Tähendab see alumine on sealt tühi. Ja seal oli kaks treppi. Üks läks ülesse sinna kellatorni ja teine seal kõrval oli niisugune käigukoht, aga seal oli siis metallist see luuk ja selle peal oli siis kivid ja praht. Aga sealt ei ole keegi, noh, läinud. Sellepärast, et need said nii hirmsasti ära keelatud kõikidele lastele ja, noh, et ei tohi minna. Kukuvad need käigud alla ja sisse ja siis jäätegi sinna alla. Niisugused käigud viisid koolimajast välja ja silla alt, see tee, mis viib silla juurde sealt keeru pealt, seal olid need käigud selle tee alt läbi. Tea, mismoodi nad siis seal jõe ääres olid, vaat keegi ju nii kaugele ei läinud ega kaevanud seda lahti.
JM: Mhm.
LM: Jah.
JM: Kas kloostrist ka räägiti seal?
LM: Räägiti ka jah, et olevat kunagi olnud klooster. Et see, meie saal oli ju niisugune, et seal oli täiesti niisugune kaarega nagu eraldi tuba. Selle paruni ajal oli, see ei olnud selle viimase paruni ajal klooster, vaid see on ammu enne olnud. Sellepärast, et selle paruni ajal oli selles osas sinise siidiga tapeet oli seinas. Ja see oli siis daamide tuba, kui mõisas pidu oli. Siis naabri mõisade daamid, kes sinna tulid, need siis tegid seal oma soenguid ja korrastasid endid ja. See oli siis sinise siidi tuba. Aga kloostri ajal olevat olnud, see osa, mis nüüd oli see kaarega seal eraldatud, et see oli olnud kloostri kiriku osa. Altari osa seal. Ja see oli siis kiriku osa, see meie saali osa. Aga et just see oli altar seal. No see annab ka niisuguse kaare välja küll. Niisugune huvitav selline, nagu hobuseraud. Meil oli lava seal kooliajal. Tegime pidusid, siis oli lava sai ehitatud sinna selle kaare sisse. Jah. Ja et see aed oli niisugune, seda võib oletada tõepoolest, et see oli ka kloostrimüürid olid ju niisugused nagu nad olid. Siin oli see sissekäik, siit kõrvalt, mõisa kõrvalt ja siin oli see vaateaken, kus siis neid inimesi vastu võeti. Kas saab lasta sisse või ei. Mitte ainult et seda, kes nüüd mõisa tuli, vaid just kloostriajal, et oli nagu kloostri värava tagune.
JM: Kas luude leidmisest ka mõisaga seoses juttu oli?
LM: Noh, seoses selle luudega on niisugune asi, et seal on, seal oli ja on praegu veel üks mingisugune kinnimüüritud uks, uksekoht. Mida ehituse ajal ka, kui seal nüüd kapitaalremonti hakati tegema pärast seda põlemist ei ole lahti võetud. Aga siis räägiti niisugust asja, kui mina veel koolilaps olin, et seal on üks tuba, mis on haagrehi kohtu vangikong. Kus on, tähendab inimesed pandud pärast kohtumõistmist sinna kongi kinni, sinna tuppa. Ja räägiti niisugust asja, et olevat olnud üks Pae küla poiss, sealt tagant Saidaperest. Et õpetaja oli vihastanud hirmsasti selle poisi peale ja pannud ta sinna tuppa, lükanud, kus need luud olid. Et seal olevat olnud siis luid, inimese luid. Kes siis rõngaga ja kes siis muidu seal lahtiselt ja. Vat oli, oli ju niimoodi, et pandi muist omal ajal rõnga… rõngaga seina külge nagu kinni, et nad liikuda ei saaks. Ja see poiss oli läinud segaseks. Kas see õige on või mitte. Selle poisi nimi oli olnud Kopelmann mingisugune.
JM: Kus kohas selline ruum asub seal mõisahoones?
LM: Kui mõisa otsast sisse minna, see otsauks, siis tuleb sealt niuke koridor. Ja koridorist keerab vasakule, sinna, kus oli veinikelder omal ajal. Ja seal paremal pool olid siis kooliteenija tuba oli seal all. Madli elas seal. Ja nüüd jääb siia see, läheb otse see sinna suurde keldrisse välja see tee. Või tee, nüüd see käiguosa. Ja siit, mis läheb veinikeldrisse, selle veinikeldrist jääb paremale poole üks, seina sees on näha niisugune nagu ukse… ukse kontuurid või. Aga seal uks kindlasti ei ole, see on, kui see on, on siis kividega kinnimüüritud omal ajal. Kui on remonti tehtud, seal on ju nii mitu korda seda tehtud ja see mõis on isegi põlenud omal ajal. Mõis on väga vana. 1526. aastal ehitatud.
JM: Mhm.
LM: Ja mõisa põlemine on ka olnud mingil ajal, et remondi ajal on tulnud välja puitmaterjali, mis on noh, kõrbenud puit, põlenud. A mitte nüüd nende viimaste, minu õpetamise ajal ei ole seal mingisugust niisugust remonti tehtud, et oleks niisuguseid kõrbenud kohti leitud.
Lisaandmed
Sisu kommentaar RAAMATUSSE, ARTIKLISSE
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 24416
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 04.12.2014
Litereerija R. Reinaus
Lisatud 03.12.2014 13:50
Viimati muudetud 06.01.2019 00:11
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 579
Säilik ERA-14336-50477-39922
Pala ERA-14337-51421-49838