Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 513 (43)
Täisviide ERA, DH 513 (43) < Juuru khk, Juuru v, Hõreda k, Sellukse t < Hõreda k, Jaani t - Pille Vahtmäe < Asta Pedjasalu, s 1941 (2009)
Viite osad Kogu:ERA, DH 513Köide:LK1:LK2:Pala:43
Kogumisaasta(d) 2009
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Asta Pedjasalu, s Riismann Harjumaa, Juuru, Juuru v, Hõreda k, Sellukse t
Harjumaa, Juuru, Hõreda k, Jaani t
1941
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Pille Vahtmäe 1982
Teksti sisu
Objekti liik talu
Tegelased vaimolend
Muud märksõnad surm
Žanr u, paj
Jututüüp Männiku talu kummitusest - vana peremehe vend olla tapetud ja maja seina äärde maetud - toidu sisse visatakse prahti, loomad tehakse laudas lahti, koputamised, ukse käib ise lahti. Praegu rahulik.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Männiku talu
Rahvapärane nimi Männiku talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Vana talu Männiku
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Ingliste
Tekst
PV: Aga, eh, kas siin selliseid talusid äkki on, millega seotud on kummituslikke lugusid või selliseid?
AP: Ei ole.
PV: Kummalist.
AP: No üks, no see on Inglistel, aga seda juttu ma ei tahagi rääkida, sellepärast et-et, on kummitanud mingi Männiku talu. Et on kummitand. Selles kummitab. Aga seda rääkis mulle üks naine, nüüd nad on sealt ära kolind ja nüüd on uued inimesed ja mina küsisin siis selle uue elaniku käest, et kuule, kas sul ka käivad vaimud ja viskavad sulle prügi sinna toidu sisse ja… Et seal Männiku talus, aga… Ja kui ma siis seda hakkasin uurima, noh, küsima, et jälle ühe mehe käest, kelle naine mulle rääkis, et kohe kindla peale… Et nagu peremees oli ära tapetud ja oli maetud, on maetud sinna maja seina äärde.
PV: Mhm.
AP: Ja, ja siis see naine, kes mulle rääkis, on viinalembeline ja mina siis selle mehe, tema mehe käest küsisin, et kuule, kas see on, et seal Männiku talus kummitab. Ja ma olen seal käinud, see on ilus maja küll, kõik vanaaegne, kõik rehetared või need palgid on seal, rehetoad ja. Aga see mees ütles niimoodi, et joogu rohkem, siis, siis kummitab veel rohkem. Aga noh, see rääkis jah, niimoodi, et… Aga kas nad siis alati purjus on? Olid. Et näiteks perenaine teeb pliidi ääres süüa ja visatakse laest talle prahti toidu sis… noh, sinna toidu sisse.
PV: Jah?
AP: Siis, et on, panevad õhtul laudaukse kinni, kus lehmad olid, neil olid mingid lehmad või pullid ja hommikuks on need kõik lahti lastud ja kõik on, laudauks lahti tehtud ja nendel võetud kaelast need loa…loa… load või mis need on, ketid.
PV: Mhm.
AP: Et need on ära võetud ja loomad on lahti.
PV: Tohoh.
AP: No aga-aga need kui, ja mina ütlesin, et mina kohe seda ei usu ja et… Aga selle, et, ja siis et ühesõnaga selle talu… Kas talu peremehe vend on maetud, et jah, et oli ära tapetud ja oli maetud, et see kummitab seal.
PV: Mhm.
AP: Aga nüüd on seal, elab see… Heh-heh-heh, issand, issand – Seling. Ühesõnaga selle Leene mehe vend elab seal.
PV: Mhm.
AP: Ja mina siis selle käest küsisin ükskord selle naise käest, et kuule, kas sul ka kummitab või? Ütles, ei minul pole ke…, mina pole ühtki kummitust seal näinud. Aga siis oli, kohe ikka terve küla rääkis küll seda, aga no, ma ütlen, et need, kes need seal olid, see Männiku Tiiu ja… Et need, noh, ühtelugu pummeldasid, et purjuspeaga siis. Aga no kuidas, kas siis rotid ajasid või? Mina vahest mõtlen, aga et kui kuuleb, kui uks käib ja, et kohe kuulevad ja… Ja et see, et, ja et loomad on, panevad õhtul kinni panid ja hommikuks olid kõik lahti lastud ja laudauks tehtud lahti ja…
PV: Mhm.
AP: Vat see niisugune kummitusjutt oli sellest majast.
PV: Mhm.
AP: Männiku talust.
PV: See jääb Ingliste alla?
AP: Jah. See jääb… See jääb sinna, kus see, Leenest natuke edasi.
PV: Mhm.
AP: Aga, ja ma olen seal käinud, seal on vana, hästi ilus vana nende aegne, vana hoonete komplekt on ja see veel, noh, nagu vana sisustus, isegi seal suur rehetuba. Aga no see on kaasaaegseks tehtud ja hästi-hästi ilus on.
PV: Aga seal elavad veel põlised vä, kes on seal old?
AP: Ei, nüüd elavad… See ostis ära, see… eh-eh-hee, Ella vend.
PV: Aga nemad ei ole seal, nagu nende vanemad ei ole seal elanud?
AP: Ei. Ei.
PV: Mhm. Mhm.
AP: Ma isegi ei tea. Eks ma olen kuulnud küll, kes, kes see omanik seal kunagi oli. Et seda on ka nii palju, mitu korda juba müüdud, käest kätte, nii edasi.
PV: Mhm-mhm.
AP: Jah. Aga et seal, et kummitus, jah niisugused kohe, inimene, et nad kohe näevad ja kuulevad, aga noh, nad ütlevad, et see on juuatäis, et siis, aga… Aga ma ei tea, kas see oli nii.
PV: Aga sellepärast keegi ei ole veel ära läinud sealt elamast?
AP: Ei ole. Noh, ja siis oligi, kui… Ma olen ta käest küsind, ma ütsin, et nendel ei ole mingeid kummitusi. Ega juba seal 4-5, 4-5 aastat kindlasti elanud.
PV: Mhm-mhm. Väga huvitav.
AP: A see oli jah, niisugune kummitusejutt, aga seda rääkis küll terve küla.
PV: Jah? Siis ikka pidi, äkki ikka keegi veel kogema seal midagi.
AP: Vot, ei tea. Et kui kuuleb, kui uks käib ja, ja kedagi ei tule ja koputatakse ja. Ja-ja teed, Tiiu teeb pliidi ääres süüa ja sealt visatakse talle kohe seda prahti toidu sisse.
PV: Mhm.
AP: Ja et koer on nurgas, et koer on köögis seal ja järsku hakkab hirmasti, vaatab ühte kohta ja hakkab hirmsasti urisema.
PV: Jah?
AP: Et koer läheb tigedaks. Kas seda koera juttu, et koer pole ju purjus, siis ta noh, midagi, midagi peaks ju nagu olema, et-et nüüd koer reageerib, reageeris seal mingi asjale.
PV: Mhm.
AP: Aga see, et jah, niuke kummitusjutt on, sellest majast ma nagu olen kuulnud. Kohe hästi palju niisuguseid asju, et seal on.
PV: Mhm. Aga küla ei kartnud sinna minna või sealt…?
AP: Ega vist.
PV: See oli rohkem kohalik, kellele kummitused ilmusid?
AP: Vist, jah. Ainult oma perele siis.
PV: Mhm-mhm.
AP: Ja kas mitte siis, kas siis mitte see ei kadund niimoodi ära või et… Kas nad kutsusid mingi püha mehe või-või mingit püha vett pritsiti kuskile või?
PV: Mm.
AP: Või midagi, midagi ma seda ka kuulsin, et noh, et oli, aga, et on seal tehtud, et siis ära kaoks. Et selle, selle noh, hing rahule, rahu nagu annaks.
PV: Mhm-mhm.
AP: Aga et vägivaldselt surnud ja kuskile sinna, kas akna alla oli, on noh, maetud nagu. Et see hing siis rändab.
PV: A siis oli teada ka, kes oli sinna maetud või?
AP: No selle, kas selle majaperemehe vend või-või-või või nii, noh, mingi sugulane või.
PV: Mhm-mhm.
AP: Et ega see mingi inimesega tegu oli.
PV: Kuidagi siis nagu salaja maetud või?
AP: Jah.
AP: Ahah.
AP: Ja et nüüd selle hing pidi rändama seal niimoodi.
PV: Mhm.
AP: Aga kas see on, vot ei tea.
PV: Jaa.
AP: Nii nad ainult räägivad.
PV: Mhm.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 23864
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 10.10.2014
Litereerija R. Reinaus
Lisatud 10.10.2014 16:51
Viimati muudetud 08.01.2019 21:30
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 513
Säilik ERA-14282-52505-01084
Pala ERA-14282-60715-41794