Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 513 (15)
Täisviide ERA, DH 513 (15) < Juuru khk, Juuru v, Hõreda k, Sellukse t < Hõreda k, Jaani t - Pille Vahtmäe < Asta Pedjasalu, s 1941 (2009)
Viite osad Kogu:ERA, DH 513Köide:LK1:LK2:Pala:15
Kogumisaasta(d) 2009
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Asta Pedjasalu, s Riismann Harjumaa, Juuru, Juuru v, Hõreda k, Sellukse t
Harjumaa, Juuru, Hõreda k, Jaani t
1941
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Pille Vahtmäe 1982
Teksti sisu
Objekti liik mõis, kool
Žanr ol, j
Jututüüp Ingliste mõisakoolist, mis tegutses juba mõisa ajal. Lapsed leidsid mõisa keldrist pealuid, mis läksid õppematerjaliks. Kelder varisenud.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Ingliste mõis
Rahvapärane nimi Ingliste mõis
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Ingliste
Tekst
PV: Aga mis sellest Ingliste mõisast räägiti?
AP: Vat Ingliste mõisast ma seda ei teagi rohkemat, siis… Selle mõisast ma ei teagi rohkemat, siis kui ma läksin kooli. Siis ta oli juba koolimaja. Seepärast, et koos meiega siin, meie lapsed ju ega kus kes sind kuskil nii kaugele lasigi minna.
PV: Mhm-mhm.
AP: Aga sellest jah, ma, siis ta oli juba koolimaja, kui, kui noh… Ja see oli juba kaua aega koolimaja olnud, sellepärast et… Et… Issand, kas see oli? Ingliste kool oli, kas 80-aastane oli mis see kooli juubel. Issand, ma läksin Ingliste poodi, esimest aastat olin Ingliste poes tööl ja ütlesin veel see, augustikuu sees oli see pidu see, kutsuti kõik kokku, kes koolis olid käinud.
PV: See kool oli seal vist juba siis, kui seal veel härrad elasid, eks?
AP: Vot, siis ta pidi olema, sellepärast, et ikkagi 80., 80. see aastapäev, Ingliste kooli aastapäev oli. Ja see oli kuskil 6 aastat tagasi. Jah.
PV: Mhm.
AP: Sest nüüd peaks nagu üheksakümnes… Ja siis ta pidi juba siis olema, loomulikult, ütleme, et kui 80 aastat. Sest need on kõik vanad ju, need, need-need, kes veel seal koolis olid siis käinud ju. Veel ennem mind, jumal hoidku.
PV: Mhm.
AP: Mina saan 70. Aga siis see pidi olemagi, 10 aastat pidi see kool… No ma läksin 7-8-aastaselt läksin kooli. Jah, et see pidi ikkagi juba siis olema.
PV: Mhm.
AP: Et kui ta, kui ta nüüd ja nüüd 86, siis oli 86 aastat oli sest tagasi, kui ma esimest poodi läksin tööle ja siis oli meil just see, oli see, pargis oli see, see koolikokkutulek, 80-aastane juubel. Jah.
PV: Aga kas siukest juttu ei old, et seal kunagi klooster võis olla?
AP: Ei. Jaa. Koolis seda ma mäletan küll ja me isegi käisime, et Ingliste… Vat seda kloostrit ma ei tea. Aga seal, Ingliste selle kooli, selle all on kelder. Hästi niuke suur-suur kelder, suured võlvid. Ja kui me koolis käisime, siis noh, ei lubatud sinna minna, ja-ja aga see oli juba nagu sisse varisenud, aga me käisime ikkagi, me leidsime sealt pealuid. See on kohe, mida ma olen ise näinud.
PV: Tohoh.
AP: Et ei tohtind sinna minna, õpetajad keelasid, see variseb, et te jääte sinna alla. Aga mida rohkem keelad, seda uudishimulikum oled ju.
PV: Jaa-jaa.
AP: Ja me käisime niimoodi, et me sealt… No osa käikusid on, nüüd on need puhtaks tehtud.
PV: Mhm.
AP: Siis kui see, kooli see juubel oli, siis me käisime sealt vaatamas, aga nüüd need alt, all oli… Aga seal pidi midagi olema, sellepärast seal on suured betoon, noh, valatud kõik noh, niisugune nagu suured ruumid on all.
PV: Mhm.
AP: Suured kaared ja seal all on siis see koolimaja ehitatud, seal all on kohe minna, trepist minna. Aga siis, sellel ajal, kui meie koolis, siis ta oli siis prahti täis ja… Ja-ja siis no muidugi räägiti, et luukeresid on sealt leitud.
Et sinna on need, et ongi mingid maetud, mingid kas orjad või ma ei tea, mis asjad. Aga pealuud, kaks pealuud me leidsime tõesti.
PV: Mhm.
AP: Aga siis, ega need ei ole mitte mingid tehis, ega sinna viidud, et järelikult seal mingid… Kas siis maeti sinna või mis seal tehti? Aga, aga seda pealuud on, isiklikult kohe oleme me leidnud. Ja siis hakkasidki meid kummitama, et seal kummitab, et seal on vaimud ja. Ja siis, ega enam ei julgenud siis minna ka.
PV: Ahah.
AP: Aga seda ma tean, et see, tähendab Treial Virve ja, me oleme nagu ühevanused, käisime ühes klassis ja ma ei mäleta, kes… Kolmekesi me käisime sinna, et noh, leidsime nisukse koha, kus… Kus oli, et sai sisse, aga muidu oli ta niimoodi rämpsu täis ja nagu varisend osaliselt. Aga nüüd on see korras, sellepärast et seal alt on need kõik ära viidud, aga… Aga seda ma tean, kahte pealuud me nägime ja veel siis nagu poisid rääkisid, et luukered on ka. Noh, pidid siis, pidid kered ka olema, kui pead, need koljud olid.
PV: Jaa-jah.
AP: Jah. Et siis pidi seal ikka midagi olema.
PV: Kas need kummituslood tulid siis laste suhu peale neid luude leidmisi?
AP: Siis kui... jaa. Siis kui jah, need pealuu koljud seal leidsime ja siis, aga no need poisid rääkisid ikkagi et, oi, et seal ikkagi on, no need päris skeletid olnud ja. Ja las ma isegi mõtlen, kas et mitte neid ei olnud, et need toodi õppematerjaliks sealt. Oli, pandi kokku inimese skelett ja ma ei tea, siis meid sealt, mis-mis sealt õpetati meile miskil… Mis aine see meil oli, ma ei mäleta enam.
PV: Mhm-mhm.
AP: Aga see, aga nisuke, vat kummituslood olid sellest küll, sellepärast et jah, et vat nüüd mul tuleb see meelde, see oli ju… Aga niuksed õuduslood, et läheks siis suure kaarega sealt mööda, ega sinna keegi ei julgenud siis minna.
PV: Selles seal… Selles, seal keldris?
AP: Jah. Keldris, jaa. Aga järelikult seal midagi pidi olema, sellepärast et kuidas nad sinna sattusid? Sest ega ju… Kui inimene sureb ära, ega sinna ei visata ju niimoodi.
PV: Mhm.
AP: Et kas see oli siis mingi piinamiskoht või misasi see võis olla. Et midagi seal pidi olema. Aga lu… Vähemalt kahte seda peakoljut me leidsime ja siis skelett oli ka niimoodi, et täielikult oli kokku pandudki. Ja see oligi veel, kuskil mingi kabinet seal oli, ma ei tea, mis-mis seal oli, vat seal oli see niimoodi kokku pandud – käed, jalad ja…
Aga-aga huvitav, aga ma jah, seda ma enam rohkem ma ei mäleta, aga mis… Aga eks muidugi siis räägiti, et mis seal oli. Aga midagi seal oli. Aga see on ühesõnaga sealt jah, mingi ruum seal oli. Et-et see on praegu puhtaks tehtud ja…
Ja korralik niisugune. Hästi, kui me käisime, hästi mõnus külm oli seal all.
PV: Mhm.
Lisaandmed
Sisu kommentaar RAAMATUSSE, ARTIKLISSE
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 23858
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 10.10.2014
Litereerija R. Reinaus
Lisatud 10.10.2014 16:07
Viimati muudetud 08.01.2019 21:30
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 513
Säilik ERA-14282-52505-01084
Pala ERA-14282-58367-31632