Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 513 (14)
Täisviide ERA, DH 513 (14) < Juuru khk, Juuru v, Hõreda k, Sellukse t < Hõreda k, Jaani t - Pille Vahtmäe < Asta Pedjasalu, s 1941 (2009)
Viite osad Kogu:ERA, DH 513Köide:LK1:LK2:Pala:14
Kogumisaasta(d) 2009
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Asta Pedjasalu, s Riismann Harjumaa, Juuru, Juuru v, Hõreda k, Sellukse t
Harjumaa, Juuru, Hõreda k, Jaani t
1941
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Pille Vahtmäe 1982
Teksti sisu
Objekti liik mägi, kalmistu, haud, kabel
Tegelased mõisnik, vaimolend
Žanr ol, j, topon, u
Jututüüp Ingliste Jaanimäele maetud paruni isa, ema ja kaks last, hauad rüüstatud. Kooli ajal oli seal veel kellaga kabel. Jaanimäel elas vanem naine, kes nägi ühel augusti ööl haudade kohal pika valge kleidi ja tumedate juustega naist kõndimas - keegi olla vägivaldselt surnud. Haudade rüüste järel kostnud sealt kindlal augusti ööl öökull huilgamist.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus parunite hauad
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Täpsem asukoht Jaanimäel
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Ingliste
Koht 2
Objekti nimetus kabel
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Täpsem asukoht Jaanimäel
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Ingliste
Koht 3
Objekti nimetus Jaanimägi
Rahvapärane nimi Jaanimägi
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Ingliste
Tekst
PV: Aga selliseid paiku siin, mis oleks mõne vägilase... või hiiega seotud? Nagu Vanapaganad ja sellised?
AP: Aga vaata, see hiie… Ei, seda ei ole. Aga vaat, seal Inglistel on see Jaanimägi.
PV: Mhm.
AP: Vaata, seal Jaanimägi, vat seal on maetud mingit parunite. Kas seal… Seal olid kohe need haua, isegi kui meie käisime Inglistel koolis, siis me käisime kooliga käisime seal vaatamas. Aga need on kõik ju ära rüüstatud ja need hauad on isegi ülesse kaevatud. Seal oli… Aga kas see Ingliste mõisa mingi, mingi… Seal oli Ingliste mõis oli ju ka, eks ole. Ja sea olid… Aga ma ei tea, kas seal siis parunid, misasja nemad siis olid. Aga seal olid nende pere. Seal oli isa, ema ja kaks lapse hauda oli. Ja kõik… Ja siin oli niisugune kabel oli seal.
PV: Mhm.
AP: Kas te ei ole kunagi, ei ole muidu seal…?
PV: Olen käinud.
AP: Aga neid haudasid, et minu meelest need on juba kõik ära… Siis juba olid, kui olid noh, need hauakivid olid, hauad olid ülesse kaevatud. Ma ei tea, mida sealt siis otsiti. Kivid olid, need plaadid olid ja nimed olid kõik peal. Need olid siis nagu kõrvale visatud. Aga need olid marmorist, aga eks need on kindlasti ära tassitud kõik.
PV: Mhm-mhm. Jah, vot, ma seda ei tea, mis seisus ta praegu on. Ma käisin seal, ma ei tea, 6-7 aastat tagasi.
AP: Mhm.
PV: Lihtsalt vaatamas.
AP: Siis oli ju veel sees, misasi, kabel oli siis veel seal alles ja. Siis kui mina, siis kui meie käisime veel Ingliste kooliga, käisime seal, kui me koolis käisime. Nii palju aastaid tagasi. Aga jälle siis oli jah, see. Aga siis oli see korras, oli see kabel, siis oli veel isegi see kell, mida kirik, kabelikell oli pika nööriga. Isegi siis oli kõik terve, korras. Jah. Aga siis olid need, aga hiljem kunagi, siis ma käisin seal, seal Jaanimäel, siis olid jah, need hauad olid kõik ülesse, kivid olid pealt ära võetud. Ma mõtlesin, huvitavad inimesed.
PV: Mhm.
AP: Aga eks need külapoisid olid, mis siin nüüd, nüüdse aja seest, ütleme niimoodi, et. Et eks neid olid ka igasuguseid, kes siis lõhkusid.
PV: Kas seda kohta kardetud ka on kunagi vä? Kui on hauad ja.
AP: Noh, seda ma ei tea. Aga eks ikkagi mingi, noh, kui ütleme, kui nüüd laste suhtes, loomulikult oli niisugune kõhedus, et vaata, mulle keegi ütles, et vaata, surnud liiguvad siin ja. Ja oot, las ma mõtlen. Jaanimäel elas, aga kes see seal elas? Ja seal elas üks vanem naine oli. Ja me käisime, see Treial Virve ja mina ja, käisime ükskord seal ja siis see vanainimene rääkis niimoodi, et tema on näinud, et mingisugusel augustiööl… Et seal, kus on see, kus need hauad olid, et valge kleidiga kuju kõndis seal, tähendab nende haudade kohal. Et ta nägi, ta nägi kohe pika valge kleidiga naine, tumeda juustega. Aga et, siis oli vist niimoodi räägitud, et kas keegi nendest suri vägivaldselt nendest, kes sinna oli maetud. Noh, see oli inimeste jutt jälle, võib-olla see on legend. Et tema hing rändab seal ringi. Ja et tema on kohe oma ihusilmaga ja meie ka siis niimoodi, et mõtsime, et ega me pimedas enam sinna nüüd küll ei lähe, et seal on nüüd, kui see, kui see tädi räägib niimoodi.
PV: Mhm.
AP: Aga noh, ta oli, see oli ka nii kui seitsme-kaheksakümne aastane inimene, et vanainimene. Aga kas ta siis nägi, või kujutas ta ette. Vot, ma ei oska seda öelda. Aga et oli valge, musta peaga, valge pika kleidiga ja kõndis seal haudade peal ja see, et ta hing ei andnud rahu. Ja et peale seda veel, siis kui need hauad olid juba ära rüüstatud…
PV: Mhm.
AP: Et hakkas sealt kostma mingisuguseid hääli nagu, nagu öökull oleks huiganud. Ma tean, et ta veel rääkis, ütles niimoodi, et noh, et õhtul on kohe kõhe, et noh, et see oli päris ligidal see maja oli. Ma ei tea, kas nüüd vist vare ainult seal, see maja põles ära.
PV: Mhm.
AP: Ja see oli hästi kabeli, ja oligi päris seal ligidal, kohe et temal need hauad ja need jäid temal päris maja ligidale.
PV: Mhm-mhm.
AP: Aga no mina tegelikult küll ei usu, et neid seal oli, aga võib-olla inimene… Võib-olla juhtub ikka, et näeb… Võib-olla mingis asi võis olla seal või. Et kas need nüüd vaimud olid, aga no võib-olla oli, kes seda teab.
PV: A ta siis tõi kohe välja, et peale seda, seda rüüstet hakkasid…
AP: Jah.
PV: …need öökullid seal just?
AP: Siis, jah. Et öökullid, et kunagi ennem ei olnud ja et teatud aegadel. Just… Seda ma mäletan, ta just rääkis, et augustiöödel.
PV: Ahhaa.
AP: Augustiöödel. Kui ööd on, et siis teatud aegadel, nagu kasvõi, kasvõi… Tähendab, ta vist rääkis isegi seda, et nagu teatud ühel ajal augustikuu ööl, mingil ajal hakkab seal öökull huilgama.
PV: Mhm.
AP: Et nagu seostas seda, et nende-nende, et need on nende hinged.
PV: Mhm. A kes see oli, kes seda ütles?
AP: Vat, ma ei mäleta seda änam, kes see perenaine oli, see oli. No me olime siis lapsed, kui me seal käisime.
PV: Mhm-mhm. Teda ilmselt ei ole enam.
AP: Ei-ei, need on… Pole majagi, see maja põles maha seal.
PV: Mhm.
AP: Ja siis elasid seal juba mingisugused, noh, pandi juba nagu, see Võidu kolhoos oli, et kolhoosnikud, seal keegi elas ja. Aga see, kes see päris omanik oli, ma mäletan jah, et see oli nihukene hästi tore niisugune mammi oli, ta rääkis… Niuke küürus, kepiga käis ja…
PV: Jaa…
AP: Ja rääkis kogu aeg, tema pajatas meile niisuguseid lugusid ja et siis, võib-olla ta siis tahtis hirmutada, et ei lähe sinna kolama või noh, kes seda teab. Aga no vanad inimesed uskusid kõike ja võib-olla, et oli ka, ega seda ei tea ju. Seda ei tea mitte keegi. Jah. Et mis ta võis näha.
PV: Huvitav, jah.
Lisaandmed
Sisu kommentaar RAAMATUSSE, ARTIKLISSE
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 23857
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 10.10.2014
Litereerija R. Reinaus
Lisatud 10.10.2014 15:19
Viimati muudetud 08.01.2019 21:31
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 513
Säilik ERA-14282-52505-01084
Pala ERA-14282-55391-75438