Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 497 (4)
Täisviide ERA, DH 497 (4) < Rapla l > Juuru khk, Lau k, Väljaotsa t - Kadri Tamm, Valdo Valper < Rein Haggi, s 1948 (2009)
Viite osad Kogu:ERA, DH 497Köide:LK1:LK2:Pala:4
Kogumisaasta(d) 2009
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Rein Haggi Harjumaa, Juuru, Juuru khk, Lau k, Väljaotsa t
Elab paralleelselt ka Raplas. 1948
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Valdo Valper 1973
Kadri Tamm 1961
Teksti sisu
Objekti liik kraav, oja
Žanr ol, j, topon
Jututüüp Kambi oja ehk Kaasiku kalakraav - kartulikorviga kalapüük. Madise talu veelahkmel, Keila ja Vigala jõgikondade vahel. Maastikku muudetud mitmes järgus.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kambi oja
Rahvapärane nimi Kaasiku kalakraav
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Lau
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Lau
Tekst
/---/
RH: Kambi oja, seda Kambi ojat me kutsusime omal ajal Kaasiku kalakraaviks. See oli, noh kevadel tuli, siis sel ajal ikka, kui ma poisike olin, kala üles kudema igale poole linaleoaukudesse mööda Soone kraavi. Ja pärast, pärast siis vesi tõmbas tagasi ja siis jäi, kala jäi linaleoaukudesse sisse. Ma tean, vanaisa viskas lepakaikad üle linaleoaugu, ja mina olin silmapesukausiga, ja tema kartulikorviga aga võttis kala, nii, et nii käis see. Aga see kuskil siis, mis ta siis võis… 55. või 54. aastal, noh kuue-, viie-, seitsmeaastane ma olin igatahes.
VV: See oli siis kuskil siin Kaasiku all?
RH: See ol… ei, see tuli täpselt, see tuli kohe, see siit tuli see kala üles, aga ta tuli veel siia, ta tuli veelahkudesse välja. Vat siin on nüüd Madise, eks ole, ja-ja see on Luhavälja. Vat siin, ta tuli ju siia, siia taha välja hoopis. See on linaleoaukudesse välja.
VV: Ah nii.
RH: Siin on veelahk, tuleb siin. Siit läheb vesi, see Kambi ojasse läheb, on Keila jõgikond, ja siit läheb Vigala jõgikonda. See on veelohk, nii et meil see Madise talu on niimoodi kahtepidi veelahkude peal, nii et kui veeuputus tuleb, siis on lootust veel künka otsa jääda [naerab], et läheb kahele poole laiali jah.
VV: Mhmh. A siin seda maastikku on siis kõvasti muudetud?
RH: Maastikku on siin jah, muudetud küll jah. See on see, siin Kambi oja juures, need on kõik uudismaad. Siin need, siit need osad, siin tehti kohe, ma vaatan S8-d olid, vanad Jossid siin, eks kui mina poisike olin, see on siis kuskil 50 aastat, rohkem tagasi tehti siin. Ja siis pärast tehti veel seda, nii et täna on… seda on kõvasti muudetud jah.
VV: See tähendab siis, et kõik nagu lükati siledaks ka?
RH: No ikka jah. Noh, ta väga suurt küngast, eks see jäi natuke alles, muist jäi metsa, aga-aga jah, kivid ja-ja niuksed asjad ikka jah. Sest algul oli lahtine kraavitus ju, ma mäletan esimene maaparandus, hilisem, hilisem oli juba drenaažiga. Jah.
VV: Mingeid nimega kive ei ole kunagi olnud?
RH: Jah, ei mäleta küll niukseid.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 23749
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 02.10.2014
Litereerija P. Vahtmäe
Lisatud 02.10.2014 10:48
Viimati muudetud 31.10.2016 23:39
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 497
Säilik ERA-14274-38085-89954
Pala ERA-14274-39097-98822