Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 495 (29)
Täisviide ERA, DH 495 (29) < Juuru khk, Juuru al < Lau k, Kaasiku t - Valdo Valper, Kadri Tamm < Peedu Illopmägi, s 1935 ja Elju Illopmägi, s Ruut, s 1940 (2009)
Viite osad Kogu:ERA, DH 495Köide:LK1:LK2:Pala:29
Kogumisaasta(d) 2009
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Peedu Illopmägi Harjumaa, Juuru, Juuru al
Harjumaa, Juuru, Lau k, Kaasiku t
1935
Elju Illopmägi, Ruut Harjumaa, Juuru, Juuru al
1940
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Valdo Valper 1973
Kadri Tamm 1961
Teksti sisu
Objekti liik talu
Tegelased isik
Žanr muist, andm, k
Jututüüp Pulmamäe Antsu täideläinud ennustustest. Pühade ajal käidi majast majja õlut joomas.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Pulmamäe talu
Rahvapärane nimi Pulmamäe talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Lau
Vana talu Pulmamäe
Täpsem asukoht Pulmamäe koht 100 m Koolirehest.
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Lau
Tekst
EI: Talude piirdeaiad lükatakse kokku.
PI: Aa, Pulmamäe Antsu!
EI: Noh, siis kui olid veel talud. Ja et tuleb üks suur nisuke majapidamine.
VV: Mhmh.
EI: Sina räägi paremini!
PI: See oli, noh, ma ei mäleta aastaarvu, aga see oli saksa aeg. No mina ei tea, kas ta siis oli 42 või 43 või. Oli üks niisugune külarätsep, vanapoiss, tema käis lihtsalt ringi, selles mõttes käis ringi, et teda kutsuti…
EI: Riideid õmblema.
PI: Riideid õmblema, seda, jah. Noh, sest siis ju riie kujuti kodus.
EI: Ja see oli nii täpne mees olnud, et kui oli mees olnud katusel, siis tema oli vaadanud, sedasi, et ahhaa, nii ja nii, ja siis oli selle järgi kohe riided õmmelnud ja kõik olid parajad olnud. [naerab]
PI: Jah, see oli kuskil, ma ei mäleta, see oli Lau külas kuskil kellelgi, kurat, kus ta oli, et mees, see oli tulnud ja oli parasjagu just olnud korstna otsas, olnud, pühkinud korstent. Oli ütelnud: „Tõuse korra püsti, ma võtan sul mõõdu ära!” Jah ja siis tema käis ringi, noh, ega ta… Pulmamäe, see on, seal ligidal oli see maja, kus ma näitasin, kus oli see Ingliste esimene koolimaja.
VV: Ahah.
KT: Mhmh.
PI: Jah ja seal ligidal oli tema sündinud, Pulmamäe Ants, seal tee ääres oli see maja.
VV. Kas see on seal, kus praegu karjäär on või?
PI: Jah.
VV: Ahah.
PI: Noh, ei, karjäär päris sinnamaani vist ei tule.
VV: Ahah.
PI: Seal on üks niisukene… Ei, sealt karjääri veel ei ole vist. See on jah sellest kohast, kus veel jah nagu see koolimaja koht, nagu te ütlesite, sirelipõõsad olid ja.
VV: Mhmh.
PI: Ja sealt üks, noh, sada meetrit võib-olla või oli seal, selle maja koht oli siis kunagi. Ja ja, noh, ta käis ringi seal Lau külas ja küll Palu külas ja Keavasse ja Kaiu ja kus teda siis, noh, otsiti üles, et kus see Ants võis jälle olla, siis tal saadeti sõna või sedasi, et noh, tule siis tegema riideid. Jah ja tema rääkis, see oli vist kas nelipühi või oli see jaanipäeva ajal, olime Kaasikul koos, ta oli Kaasikul parasjagu siis, jah ja mehed olid õue peal koos, külamehed. Vanasti oli niisugune mood, et sedasi pühade ajal mehed tegid kambas külale tuuri peale.
VV: Mhmh.
PI: Käisid seda kõik pered läbi ja. Sest igal pool oli õlut ja. Ja viina sel ajal rohkem majja ei olnud pühade puhuks kui asunik. Toodi asunik ja kui sealt oli see kümme meest näiteks läbi käinud, sellest asunikust jätkus kümnele mehele. Tänapäeval peab olema…
EI: Iga /nina/…
PI: …kui mitte mehe kohta, siis vähemalt kahe mehe kohta pool liitrit, eksole. Nii, /.../ õue peal istusid koos ja tema hakkas rääkima, et tema oli siis selline mees, kes oli kolm korda Piibli läbi tuupinud.
VV: Mhmh.
PI: „Jah, et näe nüüd tulevad niisukesed ajad, on tulemas, et, et te varsti hakkate tööl käima mitte oma põllu peal, vaid sinna, kus teid aetakse, kästakse minna.” Et põllukivid, need, kiviaiad oli palju, kõik kivid, mis kokku korjati, pandi kuskile põllu, kahe põllu vahele, pandi, noh, nagu veeti sedasi ritta, nagu kiviaiad. Nad ei olnud mitte sellised aiad, nagu Saaremaal, vaid noh, sedasi nii umbes sedasi, ei olnud mitte laotud. Sest nii palju siin kive ei olnud, et oleks sellist aeda saanud. „Et kiviaiad, need lükatakse kõik kokku, loomad veate kõik ühte, niuksesse ühte kohta kokku, jah ja niisukene aeg tuleb.”
Mehed seal /…/: „Sa lolli juttu ajad!”
„Tuleb, tuleb, noh!”
Ja-ja ikka mehed ei uskunud, lubasid Antsu kotti ajada, et: „Mis sa niukest lolli juttu ajad!”
VV: Mhmh.
PI: Ants ütles: „Aga see on Piiblis on see üleval, Piiblis on kirjas. Ja see asi käib päris pikalt, aga pidevalt, aga lõpuni ta pidama ei jää, tuleb jälle ükskord aeg, kus kaob ära. Et siis tuleb selle metsalise riigis, tuleb võimule mees, kellel on märk otsaees.”
VV: Mhmh.
PI: „Kellel on märgiga mees, tuleb otsa või sinna võimule, vat siis hakkab see asi kõik ära lagunema.”
EI: Ja see Gorbatšov tuligi ja.
PI: Jah, nii kui see, nii kui Gorbat esimest korda nägime, siis oli selge, et soo, nüüd on see aeg kätte jõudnud.
VV: Mhmh.
PI: Jah ja et see riik, see metsaliste riik, see lõpuks jääb nii väikeseks, laguneb kõik laiali, laguneb, lõhutakse ära. Et ta oma sellest kabineti aknast näeb kõik riigipiiri ära, nii väikseks jääb see riik lõpuks. Noh, sinnamaale, et kiviaiad lükati kõik kokku ja. Jah ja kõik kolhoosi ajal, noh, läksid ju kõik kokku tööle ja kõik täpselt oli, sinnamaale on kõik. Ainult et see riik ei ole veel nii väikseks jäänud, vot see on tulemata alles.


Tööprotsess
IDkood (Koobas) 23720
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 30.09.2014
Litereerija K. Kulasalu
Lisatud 30.09.2014 16:28
Viimati muudetud 31.10.2016 23:43
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 495
Säilik ERA-14272-45121-31608
Pala ERA-14272-59369-14400