Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 495 (22)
Täisviide ERA, DH 495 (22) < Juuru khk, Juuru al < Lau k, Kaasiku t - Valdo Valper, Kadri Tamm < Peedu Illopmägi, s 1935, Elju Illopmägi, s Ruut, s 1940 (2009)
Viite osad Kogu:ERA, DH 495Köide:LK1:LK2:Pala:22
Kogumisaasta(d) 2009
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Peedu Illopmägi Harjumaa, Juuru, Juuru al
Harjumaa, Juuru, Lau k, Kaasiku t
1935
Elju Illopmägi, Ruut Harjumaa, Juuru, Juuru al
1940
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Valdo Valper 1973
Kadri Tamm 1961
Teksti sisu
Objekti liik talu
Tegelased isik, röövel
Žanr aj, ol, paj
Jututüüp Vanaema oli Kädva poolt. Korrast, mil Rummu Jürilt raha sai. Rauad teda ei pidanud: randmed olid laiemad kui käelaba. Hobusevargustest.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kaasiku talu
Rahvapärane nimi Kaasiku talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Lau
Vana talu Kaasiku
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Lau
Tekst
KT: Aga Rummu Jürist ei räägitud siinkandis midagi?
EI: Aga minu vanaema rääkis, tema oli sealt Kädva poolt kandist…
KT: No vot, vot.
EI: Et tema on, tema on seda Rummu Jürit näinud. Nemad olid lapsed olnud, olid kuskil seal aia peal istunud ja siis oli üks mees sealt mööda läinud ja oli andnud neile ühe – ma ei tea, mis raha siis oli? Mingi kopikas. Ja siis oli öelnud, et noh, võite ütelda oma emale-isale, et Rummu Jüri andis.
KT: Aga Teie vanaema oli kui… Mis ajal, millal ta sündinud oli? Millal see umbes võis olla siis?
EI: Ta oli, no tuhande kaheksasaja… Ma pean vaatama, millal see vanaema sündinud oli, ma ei mäletagi. Kuskile, kuskile noh siis kui see Rummu Jüri käis, siis ta oli ikka noorem mees olnud. Et üks noorem mees käis ja kübar oli peas olnud ja. Ja siis ta rääkis seda ka, et ega ühedki rauad teda ei pidanud, et temal olid olnud randmed olid laiemad olnud kui see käelaba.
VV: Mhmh.
EI: Et noh kui pandi käed raudu, siis ta tõmbas lihtsalt siit üle, teistel ei tule ju, kõvasti kinni, aga tema tõmbas need üle siit ja siis ta pääses jälle minema.
KT: Mhmh.
VV: Lau pool ei tulnud vargusi ette? Et oleks kellelgi hobune ära varastatud?
PI: Noh, neid hobusevargusi, seda mina olen kuulnud, et noh näiteks, et Kaasikulgi oli mingisugused… Vot sel ajal olid ju talumajad ja olid ju nagu need rehealused või, kust mõlemalt poolt olid…
VV: Mhmh.
PI: Ju käisid väravad, sest vilja sissetoomisel oli ju sedasi, et mõlemalt poolt, ühest otsast sisse, teisest välja sõita ja. Ja nagu tuulamise juures ja. Jah ja siis tädi rääkis seda lugu mulle, et oli ükskord kuulnud, et… või kuulnud, et justkui keegi krõbistab, kuskil krõbistab, krõbistab ikka, ja ja siis nad olid läind ikka vilja või vaatama ja siis oligi. Et mingisugune puu oli, no see käis nii, et seestpoolt pandi väravatele mingi puu ja siis olid nihukesed väravatel aasad selle puu külge kinni niimoodi, et see puu oli katki saetud olnud ja niisukest juttu ma olen kuulnud. Aga midagi nii, noh, konkreetset viidud ei, ei seda ma ei tea, et oleks olnud. Aga noh oli küll, ikka neid hobustevaraste juttusid ikka liikus, et siin olid, noh, olnud hobusevargad sel ajal ikkagi. Nendest on palju juttu olnud.
VV: A kui kätte saadi, kas siis anti kohtu kätte või anti, mehed ise mõistsid kohut?
PI: Millegipärast justkui mul on nii meeles, et see oli vist siis, et ikka, et kohtuga ei olnud vist mõtet jamada, et tuli kõigepealt ikka omakohust teha. Eks ta on tänapäevalgi nii, et omakohus on see kõige kindlam ikka.

Tööprotsess
IDkood (Koobas) 23716
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 30.09.2014
Litereerija K. Kulasalu
Lisatud 30.09.2014 15:40
Viimati muudetud 31.10.2016 23:45
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 495
Säilik ERA-14272-45121-31608
Pala ERA-14272-56419-05320