Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 495 (2)
Täisviide ERA, DH 495 (2) < Juuru khk, Juuru al < Lau k, Kaasiku t - Valdo Valper, Kadri Tamm < Peedu Illopmägi, s 1935 (2009)
Viite osad Kogu:ERA, DH 495Köide:LK1:LK2:Pala:2
Kogumisaasta(d) 2009
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Peedu Illopmägi Harjumaa, Juuru, Juuru al
Harjumaa, Juuru, Lau k, Kaasiku t
1935
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Valdo Valper 1973
Kadri Tamm 1961
Teksti sisu
Objekti liik oja, talu
Žanr andm, ol, j, topon
Jututüüp Kaasiku t heinamaade ümber kasemets, sellest talu nimi. 60. aastatel viimane maaparandus, võeti mets maha ja pöörati segi. Seal oli Kambi oja, mis enne liikus mööda kõige madalamaid kohti, siis viidi oja läbi mäenuki kõige kõrgemast kohast.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kambi oja
Rahvapärane nimi Kambi oja
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Lau
Täpsem asukoht Kaasiku talu maadel.
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Lau
Koht 2
Objekti nimetus Kaasiku talu
Rahvapärane nimi Kaasiku talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Lau
Vana talu Kaasiku
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Lau
Tekst
VV: Siis meil on selliseid lugusid, noh arhiivis, kus on nagu räägitud mingist kohast, mis on võib-olla oluline olnud ja huvitava nimega, aga ei ole kirja pandud seda täpset asukohta. Ja siis noh, üritame siin nagu kuidagi, kuidagi leida.
PI: Nojah-jah-jah. Jah, ega noh ei tea. Eks need asjad, need asjad on unustusehõlma ju palju räägit. Sest kui need vanad kõik on kadunud… Ma mäletan, kui mina laps olin, siis arutati nagu suguseltsi asju ja. Pühapäevahommikuti tavaliselt söögilaua ääres räägiti, et kes kellega sugulane old ja kus läbi käidi, ja midagi niukest meenutused. Aga noh, kui nüüd need vanad kadund on, ega siis ei ole neid meenutusi enam ja mitte midagi, sest see oli vanaema ajal jah. Miina ajal. See siis rääkis neid asju ja noh, isa siis teadis kaasa rääkida ka kuigipalju, mis tal lapseajast meeles oli.
VV: Mhmh. Jah. Aga see kohakirjeldus nigu, et mägi, mille ümbruses kasvab paks, tihe mets, see ju ka ei klapi? Ega seal… kas seal on mingit tihedat metsa? Seal…
PI: Ei, Kaasiku juures, Kaasiku ümber… sellepärast selle koha nimi oli Kaasiku, et oli, ümberringi oli heinamaadel kasemets. Seal oli tohutu palju kaski. Ja see oli siis nüüd, kui noh, ma ei oska öelda, mis aastal see viimane maaparandus oli. See oli kuskil siis 60-ndate aastate sees, oli see viimane maaparandus. Siis ju võeti kõik maha ja kõik põllud pöörati segamini. Jah, ja-ja seal oli üks Kambi oja, jookseb seal Kaasiku juurest läbi. See oja enne liikus mööda kõige madalamaid kohti, noh nagu looduse järgi on, eks ole. Aga siis tehti maaparandus ja see oja viidi näiteks läbi kõige kõrgema, läbi kõige kõrgema koha. Nii et läbi mäenuki tehti see kraav ja oja siis uuesti, kurat. Nii et kõik käis vastu mõistust.
VV: Ühesõnage neid kõr… mis olid kõrgemad kohad, need on ka nüüd madalaks juba kaevatud?
PI: No sealt on oja läbi nüüd jah.
VV: Njah. No sealt siis tõesti ei leia vist ka siis, kui tead mingit kohta.
PI: Jah, aga-aga-aga niisugust tihedat metsa… Sest meie maa peal nagu tihedat metsa suurt üldse ei olnudki. Oli, üks tükk oli karjamaal natuke kuusikut, mõni-mõni… kuused olid, aga-aga-aga niisugust ei olnud. Siis noh, mina ei tea, võib-olla ta tõesti siis, see Miina rääkis seda oma lapsepõlvekodu seda-seda noh, seda Sopi mäge siis või-või-või, ei kujuta ette.
VV: Aga kas Madisel oli tihedat metsa, Madise talus, seal heinamaadel?
PI: Noh, kui tihe ta oli, aga seal oli ka vist, ikka põhiliselt oli vist nisukene, selle puu, lehtpuumets nagu põhiliselt vist oli seal. Noh, ma ei tea, võib-olla kaugemal oli kuusikut ka veel. Ma ei ole õige inimene teadma seda ikka.
VV: Nojah, lihtsalt küsime… haarame niidiotsast ka.
PI: Jah [naerab].
VV: Sest see jutt on ju ka jutt. Ega siis…
PI: Jah, selge see.
VV: Noh, et kes selle kirja pannud on, et võib-olla on veel omalt poolt juurde luuletand midagi või, koolilastena.
PI: Jah, noh ei tea jah, ei tea jah.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 23705
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 30.09.2014
Litereerija P. Vahtmäe
Lisatud 30.09.2014 12:43
Viimati muudetud 31.10.2016 23:49
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 495
Säilik ERA-14272-45121-31608
Pala ERA-14272-45796-26823