Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 492 (42)
Täisviide ERA, DH 492 (42) < Juuru khk, Lau k, Sarapiku t < Lau k, Raja t - Kadri Tamm, Valdo Valper < Vambola Muulmann, s 1932 (2009)
Viite osad Kogu:ERA, DH 492Köide:LK1:LK2:Pala:42
Kogumisaasta(d) 2009
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Vambola Muulmann Harjumaa, Juuru, Lau k, Sarapiku t
Harjumaa, Juuru, Lau k, Raja t
1932
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Valdo Valper 1973
Kadri Tamm 1961
Teksti sisu
Objekti liik talu
Tegelased isik
Žanr üh, paj, uk
Jututüüp Palvevennad. Madise Ruudi silguost, eestiaegsed silgud võlgu, isa ja Ruudi omavaheline läbisaamine, matusel õpetaja laseb Ruudil rääkida.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Sarapiku talu
Rahvapärane nimi Sarapiku talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Lau
Vana talu Sarapiku
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Lau
Koht 2
Objekti nimetus Madise talu
Rahvapärane nimi Madise talu
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Lau
Vana talu Madise
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Lau
Tekst
VV: Kuskil talus mingisugused palvevennad ei käind koos?
VM: Ei, eks nad käisid ka võib-olla. Olid usklikud jah. Ja siin olid ikka kõik kiriku usklikud või need… ikka luteri usku.
VV: Mhmh.
VM: Noh, Madise oli pärast usklik. See Madise Liine oli koguaeg usklik. Ruudi oli jahimees ja, aga siis ta jäi haigeks ja siis ta hakkas ka usklikuks. Ruudi oli kah jah. Ja siis ma mäletan, tuli ükskord metsast, jah-ja oli süda vesine. Ma praadisin siin pliidal silku, no räime, räime-silku tegin siin, praadisin võis, küpsetasin pliida all ja panin hapukoort peale. Ja Ruudi tuleb, hakkab mu silku sööma. Ma hakkasin nutma, kurat, sööb mu silgud ära. Noh, ja Ruudi, et anna, müü ära. No aga tal pold raha, siis laenas isa käest. Mina ei tea, 20 senti või 15 senti, ma müüsin need silgud talle ära, Ruudile. Jah-ja no peale selle, siis oli juba Vene valitsus, me olime Rajal seal ja ma olin juba siis 16-aastane poiss. Ja ükskord Kallaste Kaarel tuli sinna ja, ja hakkas seal Ruudile rääkima midagi ja. Ma vaatasin, olin seal, ütlesin ka, et jah, et näed, et Ruudil veel eestiaegsed silgud mu isale võlgu. Eks Ruudi… Kaarel on niuke edev mees, läks rääkis Ruudile ette. Ruudi tuleb, näpuvahel mina ei tea mitukümmend rubla see oli vene raha, isale pakkuma, et eestiaegse silgu raha. Vat siis hakkas südametunnistus vaevama.
VV: Mhmh.
VM: Ma tean, et vanamehega nad ei saand läbi. Vanamees, isa ütles, et Madise Ruudi tema puusärgi juures lugeda ei tohi. Tõin talle siis selle kirikuõpetaja koju ja. Noh Ruudi, aga Ruudi oli ju sugulane, ta oli ju onupoeg ja matuksel ikka. Ja-ja noh, Ruudi… Aga õpetaja uus, tema, ega tema teand nende vana, nende omavahelisi riidusi ja värki. Õpetaja ütleb Ruudile: „Noh, loe ka, ütle midagi, oled ju suur kiriku usklik ja noh kõik.” Noh, aga ta, Ruudi teadis, et ta ei tohi lugeda, et see oli [naerab], et mu isa oli üteld, et Madise Ruudi mu puusärgi juures lugeda ei tohi. No kurat, Ruudi tuli mu käest küsima, et kas… Ma ütlesin: „Lase, Ruudi, käia. Ega vanamees ei kuule, ja no ega me nüüd lolli ei hakka siin enam mängima.”
KT: Mis ta ütles siis?
VM: Ei midagi. Ei, Ruudi siis ütles mõne sõna ka ikka noh matusel. Noh, rumal ka veel, õpetaja ajab, et nüüd ütle sina. Ega see siis enam aita, mis… [naerab] vanamees… Aga noh, nad olid üldse, no onupojad, aga… Nojah, ei isa oli, minu isa oli Ruudile tädipoeg. Isale, Ruudi oli onupoeg minu isale. Sugulased.
KT: A miks nad läbi ei saand siis või?
VM: No eks nad kanged mõlemad.
VV: Mhmh.
VM: Teise onupojaga, Kaarliga said läbi. Nad olid, Ruudi ja Kaarel olid vennad. Krahviga said, näe vat Krahv oli teise iseloomuga. Krahv ainult valetas, noh tema… [naerab] sellega ei old ju mõtet ju kiskuda. Aga Ruudi läheb endast välja. Minu vanamees oli ka niuke kaunis…
KT: Liiga tõsine või?
VM: Jah. Jaa-jaa, no ja ega siis ikka ei saa. Ega siis öeldakse muidu, et kaks kõva kivi ei jahvata head jahu.
KT: A kas seda ei arvatud, et kui nagu surnu soovi vastu tehakse, et siis see nagu midagi võib juhtuda? Hakkab kodu käima.
VM: Hakkab, hakkab kodu käima või?
KT: Jah.
VM: Ei tea. Ei, siiamaani pole käind.
KT: Ei ole käind jah. Mhmh.
VM: Ei ole. Ja vaevalt ta enam tuleb.
KT: Ei usu jah.
VV: Te olete nüüd kaks tundi head juttu rääkind. Et me…
KT: Me oleme teid ära vist tüüdand kah.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 23701
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 30.09.2014
Litereerija P. Vahtmäe
Lisatud 30.09.2014 11:03
Viimati muudetud 31.10.2016 23:50
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 492
Säilik ERA-12353-41329-09890
Pala ERA-14272-39858-00971