Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 489 (41)
Täisviide ERA, DH 489 (41) < Juuru khk, Lau k, Madise e Vanatoa e Vana-Madise t < Sillaotsa t < Koolirehe t - Kadri Tamm, Valdo Valper < Aino Kallaste, s Koppelmann, s 1944 (2009)
Viite osad Kogu:ERA, DH 489Köide:LK1:LK2:Pala:41
Kogumisaasta(d) 2009
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Aino Kallaste, Koppelmann Harjumaa, Juuru, Lau k, Madise e Vanatoa e Vana-Madise t
Harjumaa, Juuru, Lau k, Koolirehe t
1944
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Kadri Tamm 1961
Valdo Valper 1973
Teksti sisu
Objekti liik mägi, mõis, kool, maa-alune tee
Žanr aj, ol
Jututüüp Ingliste mõisakooli põlemisest. Inglite pildid koolimajas löödi kinni, et lapsed ei näeks. Maa-alune käik vist oli. Jaanimäel torn, allee.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Jaanimägi
Rahvapärane nimi Jaanimägi
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Ingliste
Koht 2
Objekti nimetus maa-alune käik
Rahvapärane nimi maa-alune käik
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Täpsem asukoht Ingliste mõisast
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Ingliste
Koht 3
Objekti nimetus Ingliste mõisakool
Rahvapärane nimi koolimaja
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Ingliste
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Ingliste
Tekst
AK: Aga see koolimaja, jah, oli seal. Ei see tore koolimaja oli, mis tal häda oli. Ja see, mis nüüd on, see ehitati hiljem. See pandi ju põlema. Lapsed panid selle koolimaja põlema ju.
VV: Sellest ma ei tea.
AK: Jah, see Ingliste koolimaja. See oli, noh nad ikka nii rumal… see oli veebruarikuu, oli külm ka ja nii kui jõgi… jõgi on nii ligidal, kui see saun siin, aga vesi külmetas kohe ära. Nad olid seal internaat… spordilapsed olid seal sees ja mõtle, teise korra peale teevad suure… tuppa… saali teevad tule maha. Nendel hakand külm. No tulge taevas appi, kuidas… Ja seal siis kedagi ei old vanemat inimest ka või. Ja lapsed teevad tule sinna saali maha. Ja koolimaja põles ära. Muidugi need müürid jäid alles, nii paksud ju. Aga seal olid küll nüüd uhked pildid, ja seal alati… ingli pildid olid seal üleval, seal üleval, seal /lae/ peal. Need pärast löödi kinni, lastele ei tohi neid näidata. Jaa, aga siis see üks ilus ahi oli suure ornamentidega ja kivid, a see vist tassiti kõik veel ära ennem, jõuti seal ära tassida sealt. Ilus ja suur, kõrge ahi oli. Nii kõrge, kui see rääst on. Ja ilus ahi, kes ta ära tegi omale, sai ilusa ahju sealt. A seal mõned kivid... ja ma seal käisin siis üks möödund aasta vist oli… mõed põrandakivid on veel seal alles seal, mis vanas, minu aegas koolis olid, koridori peal olid. Ja seal on, seal oli vist, no seal on kelder all ja seal, nii palju kui seal laudani oli, ja seal oli meierei ka seal. Ja siis nad arvasid, et seal käib vist üks kanal seal maa alt läbi. Iga kevade seal, oli seal… küll nad täitsid seda. Olid, autod olid seal kinni. See vist vajus jälle sisse. Autod olid seal alati ühtelugu kinni, seal muda sees. See vist sinna käiku jälle vajusid ära ja nad arvasid, et siis maa alt käis sinna meiereisse see, käigud sealt ja. Kurat teab, kas ta käis või ei käind. Pirita kloostril olid ka käigud või ei old vä, maa alt?
KT: Räägitakse paljudest kohtadest jah.
AK: Aga ega sinna Jaanimäele vist, ega seal oli ka, mis kuradi asi seal oli… Seal oli… Ma ausalt öelda ei tea, kas see torn on praegult alles või, ega ma ei teagi seda praegu.
VV: Praegu sõitsime, siis midagi seal oli paista küll.
AK: Paistis jah? See suur allee läheb, nulg… nuluallee seal.
VV: Jah. Või lehis või mis.
AK: Jah, või lehis. Jah, lehis võib ka, mina ei tea, ega niuke ta on jah. Sealt ülesse siis veel.
VV: Mhmh.
AK: Üks ehitas sinna omale maja, tahtis ehitada, aga see… A huvitav laut, lauda tegi valmis. Laut lubati ehitada, aga-aga seda maja, et looduskaitse all oli see. Et maja ei tohi ehitada. Aga muidu seal oli ka maja, a see maja läka põlema. Jälle põles ära. Mina ei tea mismoodi, üks turbahunnik oli seal ligidal, lapsed tegid tuld ja sellest läks põlema.
Lisaandmed
Sisu kommentaar ARTIKLISSE
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 23665
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 25.09.2014
Litereerija P. Vahtmäe
Lisatud 25.09.2014 14:34
Viimati muudetud 08.01.2019 21:36
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 489
Säilik ERA-12353-40941-34158
Pala ERA-14267-52471-92018