Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 489 (16)
Täisviide ERA, DH 489 (16) < Juuru khk, Lau k, Madise e Vanatoa e Vana-Madise t < Sillaotsa t < Koolirehe t - Kadri Tamm, Valdo Valper < Aino Kallaste, s Koppelmann, s 1944 (2009)
Viite osad Kogu:ERA, DH 489Köide:LK1:LK2:Pala:16
Kogumisaasta(d) 2009
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Aino Kallaste, Koppelmann Harjumaa, Juuru, Lau k, Madise e Vanatoa e Vana-Madise t
Harjumaa, Juuru, Lau k, Koolirehe t
1944
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Kadri Tamm 1961
Valdo Valper 1973
Teksti sisu
Objekti liik mägi
Žanr muist, topon, k
Jututüüp Malle mägi - sohklapse pärast kaevati maa sisse, künti pea maha. Mäe juurde ei oska minna, osutab suunda, umbes 1,5 km talu juurest, seal olid heinamaad.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Malle mägi
Rahvapärane nimi Malle mägi
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana küla Lau
Täpsem asukoht Madise talust u 1,5 km.
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Kehtna vald
Uus küla Lau
Tekst
AK: A üks mägi, ma tean seal, see on, Malle mägi on. Ja see Malle oli… no seda see ütles, tema teab paremini. Nii palju ma tean, et tal oli, vist sohklaps oli, ja mõtle ta kaevati sinna maa sisse, pea jäi välja, siis selle harksahaga lasti tal kõri maha, pea otsast ära. Ja see on vist sündind lugu ka ikkagi jah. Ja siis jäi, sellest jäi Malle mägi. Aga mina ei oskagi seda... Malle Mägi, ma olen seal käind küll, aga vat siis tehti see uudismaad, kõik need, kus need on seal taga, uudismaad ja drenaažid pandi sisse ja see Malle mägi, mina küll ei tea, kus tema enam asub.
KT: Ei oska nagu juurde minna?
AK: Ei, ei. Ei oska.
VV: Vat selle tahaks küll üles leida.
AK: Jah, seda on…
KT: Kui keegi veel teaks jah, oskaks minna.
AK: Kui keegi veel teab. Aga siin Alda on… Aga mina igatahes küll ei oska.
VV: Kui kaugel ta umbes on?
AK: No ta, umbes ta on no poolteist kilomeetrit, võib-olla et ei olegi niigi palju.
VV: Poolteist kilomeetrit sinnapoole?
AK: Sinna, sinnapoole kuskile jah, et… Mitte sinnapoole, vaid siia taha.
KT: Selle… mhmh.
AK: Jah.
VV: A ta oli nagu maastikul ikka tuntav, et on kõrgem nimodi koht või?
AK: Eh, ta vist oli jah. Me käisime metsas ära, siis maasikatel käisime seal. Mägi ja noh sinna alla kui minna, sinna on mägi küll on jah seal. Ka niukest mäe moodi. Aga noh, ma ei oska minna sinna. Vat siis olid heinamaad ja käisime lehmadega seal karjas ja. Aga präegult see uudismaa, uudismaa ajas nii segamini. See naabrimees tegi sealt… seal oli… ma käisin seal seenel ja… tegi puid ja nüüd on ta nii ära künd selle raba seal, et ma eksisin rabasse ära. Ma, kõik läks mul sassi. Ei saa /enam/ sotti, kus maal ma olen. Ma mõtlesin, ma olen Petseris väljas juba. Ajas mul kõik… mul oli oma künkad ja asjad, kus keegi kasvas, nüüd ma ei tea mitte tuhkagi. Kraavid olid kõik seal ja. Orienteerumine…
KT: Oota, mis ajast see siis nüüd nii segamini on?
AK: No ma ei tea.
KT: Sellest veneaegsest maaparandusest või?
AK: Ee, minu mõistus vä?
KT: Ei-h. Hahahahaa… maa.
AK: Hahahahaa… Hea küsimus, hea küsimus eks ole ju?
KT: Need maad. Mis ajast need kraavid nii sassis on? Hehehee…
AK: Ei see, see naabrimees tegi puid, sest on ikka paar aastat tagasi. Ega ausalt ma põle üldse käind ka ju, üldsegi ju nüüd käind. Kui lehmi lüpsin, nüüd ma pensioni peal olen juba kaheksa aastat vist. Ma ei tea isegi jah. Me oleme siis käind, a see aeg, mis aegas me käisime, ma ei tea isegi. A me ikka käisime. Meil olid ju seal lehmad ja metsas käisime. Mets on seal Silla… vat see Sillaotsa, üks Sillaotsa talu, seal me olime, seal elasime. Seal vahepeal muist ja siis, jumal, meil oli metskits… mitte metskitsi, vaid kodukitsi oli täis. Lambad olid seal. Kõik, terve mailma oli neid täis. Jänesed olid. Jäneseid oli nii palju, kõik kohad olid selle Sillaotsa ümbruses… et-et kaevasid omal maa sisse, tegid sinna pesa ja viimaks kõik on mailm… ja jahimehed lasid seal muist maha ja. Jah-ah-ah-aa, niuke elu. A no sellest on, sellest on 25 aastat tagasi või rohkem, 30.
VV: Ai-jah, ma mõtlen, et kuidas ikkagi see Malle mägi üles leida.
AK: Jaa, Malle mägi jah. Vaata, ma ei tea, kas… mina ei leia seda Malle… Kas seal kirja vist ka… Vat jälle võib-olla et see naabri… tema on niuke ajaloolane, kirjutab ja. Võib-olla et see… On seal mingi märge ka kuskil või ei ole, ma ei tea ausalt. Ei tea.
VV: Oli seal mets peal või?
AK: Ma ei usu, et seal mets peal oli. See oli vist… või on juba kasvand mets peale! Noh, see Kaasiku talu seal, Illupi ja Kaasiku talu, need on ka varemed. Ai nad surnud ei ole. See Peedu, Peedu elab Juurus vä. Et aga seal on noored. Ma usun, et needki /võib-olla/ seal. Kes on kangesti huvitav, jääb meelde, sellel jääb meelde, aga mind ei huvita. Mind ei huvita üldse. Niikuinii…
KT: A laulusõnad on küll hästi meelde jäänd.
AK: A need, need on pähe jah. Vat…
KT: See huvitas siis rohkem?
AK: See huvitas jah. Niuke tore laul, eks ole. On ju?
KT: Jah.
AK: Noh, ma olen ikka natukene viinalembeline ka. Ja siis…
AK: A-ah. Siis on hea nagu laulda.
AK: Jah. Ega ma kaine peaga ei julge laulda. Ei noh, eks kaine peaga laulab /ka/ ära. See pole nii raske ju. Ja-ja kui ei… noh mina oskan viisi pidada, ja kui, kui sa ei taha, ära kuulda, ega mina /ei pea ka esinema siis. Eks ole ju./ Ega niukses peenes seltskonnas ei julgegi, a siin omaette, /no eks/ igaüks laseb ühte joru, teine teist joru, siis on nagu julgem ja /oskad/. Aga muidu mu laul…

Tööprotsess
IDkood (Koobas) 23664
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 25.09.2014
Litereerija P. Vahtmäe
Lisatud 25.09.2014 14:25
Viimati muudetud 01.11.2016 00:00
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 489
Säilik ERA-12353-40941-34158
Pala ERA-14267-51958-09481