Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 225 (34)
Täisviide ERA, DH 225 (34) < Juuru khk, Juuru v, Juuru al, Staadioni tn korterelamu < Tallinn - Jüri Metssalu < Miralda Kuusemets, s 1918 (2009)
Viite osad Kogu:ERA, DH 225Köide:LK1:LK2:Pala:34
Kogumisaasta(d) 2009
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Miralda Kuusemets Harjumaa, Juuru, Juuru v, Juuru al, Staadioni tn
Harjumaa, Tallinn
1918
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jüri Metssalu 1981
Teksti sisu
Objekti liik mõis
Tegelased vaimolend
Žanr j, u
Jututüüp Pirgu mõisas proua toas kummitab.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Pirgu mõis
Rahvapärane nimi Pirgu mõis
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Juuru
Vana vald Juuru
Vana küla Pirgu
Uus maakond Rapla maakond
Uus vald Juuru vald
Uus küla Pirgu
Tekst
JM: Kas äkki ema rääkis Pirgu mõisa kohta midagi ka veel? Et-et mul on siin üks vana tekst, mis räägib sellest, et mõisahärra koer oli ära surnud ja siis oli teda maetud. Kas siukest juttu ei ole meeles?
MK: Ei, seda ei ole. Aga ühte, ühte asja ma olen kuulnud. Vot, mul nüüd tuleb meelde see, kus see Pirgu mõisal on… noh, oli nagu noh, kuidas ma ütlen, see proua tuba. Ja see Pirgu mõis tehti niimoodi korda, ja siis seal peeti ju koosolekuid ja niukseid mitmesuguseid koosviibimisi. Ma olen seal ka käinud. Ja-ja seal, kes seda Pirgu mõisat seal siis… noh, oli siis ka mingisugune, noh majahoidja või kuidagi niimoodi. Ja siis mul ema jutust oli nagu meeles, kus see proua tuba nagu oli seal. Ja no eks ema pidi selle nagu siis hommikul kõigepealt koristama ja. Noh nagu kuidagi tahtsin, et ma tahaks seda tuba näha ja küsisin selle käest. Ja siis ütles mulle niimoodi see-see-see hooldaja - vaata kohe ei tule kõik meele, kui rohkem rääkida, siis midagi nagu ikka koidab - et sinna tuppa ma ei lase mitte kedagi, seal kummitab. Seal Pirgu mõisa sees. Jah. Muidugi see Pirgu mõis seest on väga ilusti, väga ilusti tehtud korda kõik põrandad ja seinad ja. Niuksed, noh niuke, peeti niukest esinduskoosolekut ja ühte kui teist ja. Ja seal all keldris oli nagu niuke teatrisaal. Seal ma olen teatrietendusel seal käinud ja. Ja niimoodi ütles. Aga mu meelest seda inimest enam ei ela, kes mulle seda ütles. Et siin kummitab, sinna sisse ma kedagi ei luba.
JM: Kas ta täpsustas ka, mis-mismoodi seal kummitab?
MK: Ei, rohkem ta ei rääkinud. Noh, seal nagu teisi inimesi ka ja nagu jutu sees. Ja mina kohe, ma ütlesin, et mul on, et ema nagu rääkis, et noh oli siin tööl ja noh, lihtsalt tahtsin minna. No tahtsin seda tuba näha noh.
JM: Mhmh.
MK: Ega ma mingisugust muud huvi ei old, aga ma tahtsin nagu näha seda tuba. Aga jah, tema seda tuba ei, ei… Ja see on niimoodi, kui tuled sinna Pirgu mõisa, tuled sealt uksest sisse. Pirgu mõisa välisuksest tuled sisse, sealt ära, ja siis tuled sinna saali tuled, ja siis sealt on, seal on üks uks, ja see on seda kätt, ja see sama uks pidi olema, vasakut kätt.
JM: Mhmh.
MK: Aga selle kohta võib-olla teab tõesti lähemalt rääkida see Sirje Endre. Sellepärast, et tema on ka niuke, natuke niuke ajaloolane ja tead niisugune. Ta jah, mingisugune niuke kirjastus on, ja ega tal ei ole nisukest noh, väga nisukest, niukest, ta on niuke, romaani kirjastaja ta ei ole. Tal on ikka rohkem niuksed tõsisemad asjad.
JM: Mhmh.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 23214
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 14.08.2014
Litereerija P. Vahtmäe
Lisatud 14.08.2014 15:46
Viimati muudetud 15.12.2017 00:42
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 225
Säilik ERA-11142-49964-45185
Pala ERA-14225-56826-07433