Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide EKRK I 76, 156/61 (9)
Täisviide EKRK I 76, 156/61 (9) < Helme khk., Hummuli v., Hummuli k., Lütteni t. – A. Rõõm, K. Jents, M. Annuk, M. Tarum, P. Erme < Juhan Mumm, s. 1894 (1971)
Viite osad Kogu:EKRK IKöide:76LK1:156LK2:161Pala:9
Kogumisaasta(d) 1971
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Juhan Mumm Viljandimaa, Helme, Hummuli v. (Hummuli k/n), Hummuli k., Lütteni t.
s. 1894
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
A. Rõõm
K. Jents
M. Annuk
M. Tarum
P. Erme
Teksti sisu
Objekti liik talu, mõis, tee
Tegelased mõisnik, rahvas, isik
Žanr aj, j, üh
Jututüüp Mõisahärra Sampsoni tegemistest ja läbikäimisest rahvaga.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus mõis
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Helme
Vana vald Hummuli
Vana küla Hummuli
Uus maakond Valga maakond
Uus vald Hummuli vald
Uus küla Hummuli
Tekst
1912. a. põlesi masinaküün maha. Siis oli Sampson mõisnik.
Sampsonil oli nii suur võim, et kui sõjaväkke võeti, saatis kelle tahtis.
Kui Sampsoni härra oli kodun, siis oli lipp üleval tornis. Sel juhul võis härra jutule minna.
Vakamaa eest tuli Sampsonile maksta 15 rubla. Edimene mai ja edimene september olid maksmispäevad. Kui maksma ei mindud, tuli 24 tunni jooksul maa vabastada. Minu isa läks sinna, rääkis, et ei saa maksta. Tööd olen küll teinud, aga valitseja ei ole raha välja maksnud. Valitseja sai peapesu, aga isaga oli kõik korras.
Kui võtsid endale korterisse sellise inimese, kes mõisnikule ei meeldinud, võisid kohast ilma jääda. Oli üks mees Gabriel, tolle poig oli salakütt. Too võtsi poja oma korterisse. Mõisnik Sampson ütles: "Kas ajad poja ära, või jääd kohast ilma." Gabriel pojaga pidi jälle minema.
Kui kalatiike ehitati, oli palju vange tööl. Mullatöölise saiva rubla päev, puutöölised 1. 20. Talviku nimeline oli siis peremees, Talviku Liisa meheisa. Sampson ütles Talvikule, et ta Mangust tööle ei võtaks. "Mina ütlep, et sina enap see Mangus tööle ei võtap. Mõtsast tuleb ja mõtsa läheb. Tema suur jutumees, aga tööd ei tee."
Labidaga pidi käima, see oli karistusemärgiks. Miks, ei mäleta.
Sampson ei lubanud töölistel parki minna. Kui teisel pool parki olid tööl ja oli vaja teisele poole minna, pidid ringi tulema. Muidu 1 rbl. trahvi. Mõisa ajast lähed, aega küll.
Mõisa poisi mänginu kaarte. Kell löönu. Poisi hüppanuva läbi akna aida. 1 rbl. trahvi.
Sampsonil oli toatüdruku ja õmblejad. Kord mõisast toodu piima, olnu hapuks läinu. Virtin annu toapoisile haput piima. Toapoiss kaebas kohtusse. Kohtunik küsinu: "Mis piim see on?" Vastus: "Hapupiim". Kohtunik olnu venelane, küsinu: "Mis see kislennõi malako on?" Nii läks jälle kohus tühja.
Mõisahärra Sampson ja Sika talu omanik (valla kohtumees) jagelesid omavahel. Sika mees võtnud mõisa metsast männi maha kaevupumba jaoks. Härra kaebas kohtusse. Mõisa kari oli jälle käinud Sika viljas, see kaebas kohtusse. Kohtunik küsis, et kes karjane oli. Vastas: "Mina ei tea, kas tal karjust on või ei ole, või käib härra ise karjas." Sika mees vist võitis kohtu.
Härra ei tahtnud, et Sika peremees sõidab mõisa südamest läbi. Sampson laskis uue tee ehitada, et Sika mees sõidab 3 männi juurest. Ei aidanud midagi. Härra laskis kraavi ette kaevata. Sika peremees pani katkise vankriratta alla, sõitis kraavi. Mindi jälle kohtusse. Teine päev oli kraav üleni kinni aetud.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 2290
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 19.10.2007
Lisatud 20.06.2012 15:15
Viimati muudetud 25.07.2018 22:51
Andmed Kivikeses
Säiliku viide EKRK I 76
Säilik ERA-16321-57304-92425
Pala ERA-14132-46624-59155