Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 231, 503/6 (1)
Täisviide ERA II 231, 503/6 (1) < Anseküla khk, Salme v, Kaimri k, Metsa t < Jämaja khk, Torgu v – Helene Vaarmets, Hindu algkool, s 22.11.1924 < Triin Niit, 89 a (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:231LK1:503LK2:506Pala:1
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Triin Niit Saaremaa, Anseküla, Salme v, Kaimri k, Metsa t
Saaremaa, Jämaja, Torgu v
89 a
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Helene Vaarmets 1924
Teksti sisu
Objekti liik kalmistu, kirik
Tegelased rahvas, mõisnik, vaimulik
Žanr muist
Jututüüp Jämaja pastor kaevab mõisniku hauast rahad välja, mispeale kirikukellad ei löö ja kirik praguneb pooleks. Pastor sureb Ansekülas leerilaste vastuvõtmisel.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Anseküla kirik
Rahvapärane nimi Anseküla kirik
Vana maakond Saaremaa
Kihelkond Anseküla
Vana vald Salme
Vana küla Anseküla
Uus maakond Saare maakond
Uus küla Anseküla
Koht 2
Objekti nimetus Jämaja kalmistu
Rahvapärane nimi Jämaja kalmistu
Vana maakond Saaremaa
Kihelkond Jämaja
Vana vald Torgu
Vana küla Jämaja
Uus maakond Saare maakond
Uus küla Jämaja
Märkus Jutt võib käia ka mõnest mõisakalmistust
Koht 3
Objekti nimetus Jämaja kirik
Rahvapärane nimi Jämaja kirik
Vana maakond Saaremaa
Kihelkond Jämaja
Vana vald Torgu
Vana küla Jämaja
Uus maakond Saare maakond
Uus küla Jämaja
Tekst
Kord matnud Jamaja kirikuõpetaja maha ühe rikka mõisniku. Mõisnikul pandud kaasa hulk kuld ja hõberaha. Õpetaja matnud see maha. Öösel enne kella kahtteistkümmend läinud ta kutsari saatel. Kaevanud haua lahti ja võtnud raha ära Sõitnud koju tagasi. Öösel kell 12 tulnud vaimud raha kätte nõudma. Õpetaja pole aga sellest väljagi teinud, istunud lauas ja lugenud valju häälega piiblit. Möödunud hulk aega ennem kui vaimud ära läksid. Hommikul üles ärgates, võttis kirikukuue ja käskis kellalööjat kella lüüa. Mees läinud kellatorni, aga kell ei nihku paigast. Minnes pastori jutule ei näinud see sellest suuremat (pag. 504) hoolivat. Saatnud mehe uuesti, kuid seegi käik asjatu. Õpetaja ütelnud et mis sest, lähme, kiriku ja ütleme, et kellad on katki. Läinudki ilma kellalöömata kirikusse. Inimesed nähes, et õpetaja läheb, läinud ka. Õpetaja pidanud Altari teenistuse ära ja läinud Kantsile. Korraga käinud raksatus üle kiriku. Inimeste seas tõusnud sumin. Õpetaja seisnud rahulikult, nagu poleks midagi juhtunud. Kui teine raksatus, mis kiriku värisema pani, hüüdnud õpetaja kogudusele: „Katsuge nii ruttu kui võimalik kirikust välja saada!“ Inimesed tormanud uksele, tallanud üksteisi kusjuures surma said üks vanaldane naine ja väike laps. Õpetaja jäi kiri-(pag. 505)kusse ühe noormehega. Käinud kolmas pauk ja kirik pragunes keskelt pooleks. Õpetaja tormas surmahirmus ka inimeste järel välja. Ta läks tuppa ja kinkis oma selsilasele kuld äärtega piibli, et see ta seltsis olnud. Kogudusele ütelnud ta, et olnud väike maavärisemine. Surnud paigutas ta kirikusse. Tulles Anseküla kirikusse leerilapsi vastuvõtma, sest sel korral ei olnud Ansekülas õpetajat, tulnud tuppa eitnud lauale ja sinna ta surnudki. Õpilased tulnud tuppa ja ütelnud tere, kuid vastust ei tulnud. Kõik jooksnud toast välja. Kutsarit saadeti kohe kirstu tooma. Proua tahtnud veel meest näha ja läinud vaatama, aga kohkunud tagusi, kui näinud, et mehe ümber askeldanud 12 musta meest. (pag. 506) Seda jutustas Triin Niit 89 aastat vana. Seda oli kuulnud ta oma isalt kes siis alles noor poiss olnud, sellele oligi õpetaja kinkinud piibli
Lisaandmed
Tekstimärkus Köitest sisestanud praktikant.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 22260
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 01.04.2014
Lisatud 01.04.2014 14:16
Viimati muudetud 24.01.2016 18:27
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 231
Säilik ERA-14077-53152-93157
Pala ERA-14090-51857-41222