Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 39, 790/3 (728)
Täisviide H II 39, 790/3 (728) < Koeru khk. - Hans Anton Schultz (1892)
Viite osad Kogu:H IIKöide:39LK1:790LK2:793Pala:728
Kogumisaasta(d) 1892
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Hans Anton Schultz
Pala kogumiskoht Järvamaa, Koeru
Teksti sisu
Objekti liik linn
Muud märksõnad nõidus
Žanr muist
Jututüüp Tartu linn hävis sõjas ja nõid lasi selle vaimudel üles ehitada, muutis need pärast lutikateks, hiirteks, kassideks
Pärimuskohad
Koht 1
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Tartu-Maarja
Vana küla Tartu l.
Uus maakond Tartu maakond
Tekst
Tartu linna ehitajad.
Vanal aal eland, Tartu linna ligidal, üks suur tark nõid, Ühe korra tuld, hulk vaendlasi, Tartu alla sõdima, ja võit Tartu linna ära, ja riisund, varandusest ära, ja põletand linna, kõik tuhaks. Nõid vaandand eemalt seda lugu, ja naerd isi: „Ääh! las naad põletada piale, kui naad tahavad, ma võiks need, võerad, kül hundils metsa lugeda. Aga las naad karistavad, neid uhkid, linna rahvast koa.”
Põle siis nõid, vaendlasi, hundiks nõidund ühtigi, sest et linna rahvas, olid kõik ära vihastand.
Vaendlased, läind ära, ja suitsevad varemed, ja ahervarred, jäänd aga veel maha. Kõik inimesed, kis veel elus old, need old vaesed, ja metsades laiali, keegi põle jõund änam linna, uuesti, ülesse ehitada. Nõid vaadand seda lugu, mittu oastad, järele, et kas mõni tuleb, jälle, linna üles= (pag. 791)se ehitama. Aga ei tule keegi, ja rohi hakkand juba linna asemel, kasvama. Ühel täie kuu, nellapää õhtu, kebade aal, läind nõid ühe mää künka piale, ja vilistand sial, kolm korda.
Ja kohe tuld kümme, kurja vaimu sinna, nõia juure, ja küsind: „Missa tahad?” Nõid ööld: „Mis tee tahate selle eest, kui tee seda põlend linna, hakkate, jälle uuesti ülesse ehitama, ja valmis teete?” Iga üks kuri vaim küsind, vaadi täie inimese verd. Nõid luband anda. Ja juhatanud neile ära, mis suguse linna jäo, nemad, valmis teevad, ja kui sugused maiad. Ja saatnud, kümme kuradid tööle. Nõid vilistand jälle, kolm korda. Siis tuld jälle, kümme kurja vaimu.
Nõid küsind: „Mis tee palukiks tahate, kui tee linna hakkate, ehitama, ja linna, valmis teete?”
Kuradid ööld: „Meie iga üks tahame kolm säilitust rukkeid saada!” –
Nõid ööld: „Minge tööle, teie soate, oma palga kätte, kui linn valmis on ehitid.”
Nõid juhatand nendelle, jälle, ära, kuda tarvis teha old. Ja soat, kurjad vaimud tööle. Soand need ära läind, juba nõid vilistand jälle, kolm korda. Siis tuld (pag. 792) jälle, kümme, kurja vaimu, nõia juure, ja küsind. „Missa kutsusid meist.” –
Nõid ööld „Mis palka teie, nõuate, kui linna lähte ehitama. Ja linna valmis ehitatte?” –
Iga kuri vaim küsind, kümme, tündert liha. Nõid ööld: „Minge tööle, kui linn valmis on, siis soate veel rohkem.” Ta juhatand, töö ära, kuda tarvis on teha old. Ja kurjad vaimud ehitand Tartu linna, jälle uuesti ülesse.
Kui linn valmis soand, siis tuld, kurjad vaimud, nõia kääst, palka nõudma. Esimesed, kümme meest tuld, nõia juure, oma kümmet, vaati, inimese verd, kätte tahtma. Nõid võtt, oma keppi kätte, ja löönd oma keppiga, kolm korda, kuradite poole, ja ööld.
„Minge kõik luttikateks, seina prao vahele, ja imege isi inimeste küllest, nii pailu verd, kui teie soate.” Ja need kümme kurja vaimu, soand kohe luttikateks, ja pugemd seina praovahele. Nanna on luttikad seina vahele loodud.
Siis tuld teine kümme, kurja vaimu, jälle oma korda, nõia juure, oma villa kätte saama. Iga üks nõund, kolm sälidest rukkid. Nõid võtt keppi, ja löönd keppiga, kolm korda, jälle, nende poole (pag. 793) ja ööld: „Minge kõik, hiirideks, aida põranda alla, ja sööge, isi sialt villa, nii pailu, kui tahate.” – Ja need kurjad vaimud, läind kohe hiirideks, ja kadund tua nurka, ja seina alust mööda ära. Siis tuld kolmas kümme, kurja vaimu, nõia kääst liha tahtma. Nõid võtt keppi kätte, ja löönd kolm korda keppiga, kurja vaimude poole, ja ööld:
„Teie minge, kassiks, tua nurka, ja püitke isi, mööda nurki, ja korkid, hiirisi, ja sööga nende liha, nii pailu, kui isi tahate.” – Ja need moondud koha, nõia sõna piale kassideks, ja joost, mööda, tua nurka, ülesse, tua lakka, mis küined, krabisend kohe. Nanna on hiirid, ja kassid, meie moale soand. Nõid läind siis: ja voadand seda ehitust, kõik järele. old kakõik, kiasti, ja korrajärel tehtud, et põle muud, kui mine sisse, ja ela.
Siis nõid kutsund, inimesi, jälle, koku, ja inimesed, hakkand uuesti sial elama. Nanna on Tartu linn, jälle ülesse ehitud. Kolmümmend kuradid,old ta valmis ehitand.
Ühe vana mehe suust.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 21151
Sisestuskuupäev 06.04.2011
Lisatud 20.03.2013 09:34
Viimati muudetud 05.08.2013 16:08
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 39
Säilik ERA-10347-50838-86801
Pala ERA-13216-58105-27464