Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 37, 539/43
Täisviide H II 37, 539/43 < Kose khk., Tuhala v. - Tõnu Viedemann (1892)
Viite osad Kogu:H IIKöide:37LK1:539LK2:543Pala:
Kogumisaasta(d) 1892
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Tõnu Viedemann
Pala kogumiskoht Harjumaa, Kose, Tuhala v.
Teksti sisu
Objekti liik kivi
Muud märksõnad nõidus
Žanr muist
Jututüüp Oru vallas muutis Pilleri kivi juures perenaine end libahundiks ja nõidus muidu ka
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Pilleri kivi
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Kose
Vana küla Oru
Uus maakond Harju maakond
Tekst
Enne vanaste eland Orovaldas Kunimäe peres üks mies ja naene aga sie naene on Libahuindiks käinud, ja sial Uuemõisa maa pial Ussimäe pereheinamaal old üks kivi misseda nime kand Pilleri kivi ja sie kivi piab tänapäävani sial olema ja selle kivi juures on sie vaene käind ja piherdand kolm korda sial kivi juures ja siis on temast huint saand (liba huindid piavad natukene suuremad olema kui päris huindid on.)
ja siis kui on ennast kuindiks muut siis läinud lammaid murdma ja sie old ike Laupääv õhta öösse kui tema (pag. 540) kottu ära on käind ja siis kui käind siis ika on ühe lamma ligi toond ja kui lammast koa kätte ei ole soand siis on koa koera toond aga tühjalt ei ole ilmas koju tild siis on neil aasta läbivärsked liha old ja sulane on näind perenaast iga laupääv õhta kottu ära minema ja sulane mõeld et kus tema ometi piaks käima ja on siis temale järele paissind süda öösse käind üks prants sulena on reieall magand ja perenaene on lamma üle värava viskand siis sulane saand aru et tema liba huindiks käib. Üks kord ei ole tema mitte lammast saand siis toond ühe suure kollase koera ja visand jälle üle väravate ja nüid kiet jälel värsked liha lient aga sulane ei ole lient ega liha kummagid mitte söend perenaene küssind kuule Joak miks sa täna liha ei söö – oga kord oled ike esimene sulane ööld ja iga kord oli lamma liha aga täna on kollase koera liha kas ma ei näind kui (pag. 541) sa kollase koera tõid ja üle värava viskasid, perenaine vaield küll vasta aga sulane jäend oma sõna juure kindlaks ja söend silku leiba
ja türuk oli mittu korda näind kui ta aitas oli käind siis tud üks suur must kais aita ja oksandand selgeid silku silgu tündresse ja neil old kõiki kraami rohkeste ei ole kellegist puudust old. Sest see must kais old kraitt ja sie perenaene on isse üks nõid old.
Ja iga kord kui sie perenaene oma saagi kätte on saand siis on jälle selle Pirre kivi juures pihertsend ja siis on jälle inimeseks soand. Vahel kui kuskil mõni loom on ära surnd siis on tema koa raisa kallal käind nüid üks kord surnud Ruskvere peres lehm ära ja siis on viidud sie lehm tük moad laada taha kuintidelle söödaks sest sie peremies old isse koa küit ja on siis õhu kergest paissind hunta (pag. 542) soand natukene aega paissind siis tuld mittu huinti senna söeda kallale ja on läind tesed kiskuma ja sie kõige suurem huint on teised kõik üksipäini ää kiskund ja jäend üksi söema aga peremies and talle hia siraka aga ta ei ole sest mitte tähelegi pand siis on peremies võtt ühe hõbe priesi ja lõegand kolmeks kaitki pand püissi sisse ja on siis last ja niipia kui pauk käind hüpand huint püisti ja pand jooksu siis on Ruskvere peremies kutsund selle Kunimäe peremehe koa ja läind siis huindile jäilgi möeda järele nii kaugele kui Pilleri kivi juure sial on huint siis piherdand kolm korda sest et siis värsked lund oli sandand siis olid asemed kõik järele jäend üks kord oli piherdand natuke moad kivist eemal sial põle midagi ise äraliku silma paist teine kord piherand siis sial old mõned vere piisad moas (pag. 543) aga kus tema kolmat korda oli piherdand sial oli palju verd moas old ja siis on sialt hakand inimese jäljed nimema nii kaugele kui Kunimäele nüid on nemad tupa läond ja küssind kus vanaeit on sest tema old kaunis elatand inimene tütruk ööld vanaeit on ahju pial vanaeiy on haige. Siis küsind vanaeide käest kuule vanaeit mis sull viga on vanaeit öeld Läksin (puillu) põhku pissile Puilen kaevas kubemesse. Ruskevere peremies võtt kojast ukse isest püissi ja öeld vata kus sie Puilla on mis sind kaevas, siis aand vanaeit silmad pärani lahti siist kui suured karikad ja surnd kõngend senna sammase ära. Lõp.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 21144
Sisestuskuupäev 06.04.2011
Lisatud 20.03.2013 09:34
Viimati muudetud 05.08.2013 16:11
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 37
Säilik ERA-10346-43833-40206
Pala ERA-13216-58256-82283