Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 33, 945/6 (18)
Täisviide H II 33, 945/6 (18) < Suhhum-Kalee < Jüri khk. - Johan Pihlakas (1889)
Viite osad Kogu:H IIKöide:33LK1:945LK2:946Pala:18
Kogumisaasta(d) 1889
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Johan Pihlakas
Pala kogumiskoht Harjumaa, Jüri
Teksti sisu
Objekti liik talu
Tegelased vaimolend
Žanr muist
Jututüüp Vaskjala Kivita pere kodukäijad, hundid kiskund lõhki
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kivita t.
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Jüri
Vana küla Vaskjala
Uus maakond Harju maakond
Tekst
Vaisjala Kivital (küla ja pere nimi) käind joo ammu aega kodukäijad kolistamas ja tondid toapial tempus tegemas, nõnna et pere rahvas põle änam magada saand. Toidud mis õhhda järele jäätud, old ommiku kõik meda põrandad laiali loobitud (visatud) või muidu ää soilgitud ja lieme paead ümber lükatud. Pimadal aal põle kiegi änam reiale (rehealla, mis elutuaga ühes) tohhdind minna, siis visatud ikka ülevalt mõne aisjaga pähe ja irmutatud iga moodi. Mõnel, kes vahel oma julgust tahhd näidata ja neid pimedas reiale osatama läind, kisgund pikad koindised ja karvased kääd pika kuintega silmad lõhhgi. Küll oidetud kõik ohud ja rohud ää, mis ilmas keegi targem õpetada tiand, et kodukäijaid ää irmutada, aga nie pole kõssandgi (kõige vähemalgi mõedul hirmu tund). Viimaks läind peremies kõige suurema targa juure abi oitsima. Tark õpetand:
„Tee maea teise kohhda ja vii kõik oma aisjad vanast maeast pühapää enne lõunat uude maeasse, siis naad ei ossga änam järel tulla.”
Peremies teintgi uue maea ja kolind pühapää enne lõunat vanast maeast ää, nõnna nagu tark õpetand aga ena eks kailja aisdi ole inisduse pähe maha jäänd! Ohhela(??), kui peremies kailja tahd lasda, tuld taal alles unusdus miele ja läind salamahhdi aistjad ää tooma, mõtedes et kodukäijad seda tähele ei pane. Saand usseette, (kotta) kuuld üks kolisdand toas. Küsind, kissi on sial?
(pag. 946) „Mina,” vastand üks jämeda ialega toast.
„Mis sa tied sial?”
„Oidsin kailja aistjad”
„Mis sellega akkad tegema?”
„Panen kingad sisse likku.”
„Kus siis akkad minema?”
„Tahan Kivita uude tuppa elama minna, naesed labsed soatsin joo ommiku sinna
„Kust sa tied tiatsid?”
„Meda perenaese jäilgi.”
„Kust sa ise tuled?”
„Meda peremehe jäilgi.”
„Jäägu see kailja aistja kus sie ja teine!” mõeld oeremiis ja pand tuhat tulist leikama, ikka risdi ja räisdi siin kaudu ja sialt kaudu, et jäilgi ää segada, aga kodukäija lipand pailja jalu järele ja karjund ikka: „pia kinni!” ja „pia kinni! ma ei osga järele tulla!” Eks ole sie kord õnneks uintide joosu aeg old ja suur kari uinta tuld vasda, kes kohe kodukäija kraadi (kuklasse) kinni karand. Sie old isegi kua kõva mies ja akand vassda, üind ise peremehele järele:
„Saad koeo, ütle kärmesde Ööri=äärile, (naese nimi) et Tööri=lääri (koduk. nimi) tie pial tõmmatakse!”
Peremies saand ing=puhul (kiirest jooksust lõõtsutades) koeo ja riakind mis ta vanas toas näind ja kuuld ja mis kodukäija tie pial uintide kääs ööld. Eks Ööri=ääri ole kuulnud, tõmmanud seina siest aampailgi väilja ja joost sellega Tööri=täärile appi: – löönd küll ulga uinta maha, aga viimaks old uindid ikka üle ja kisgund mõlemad lõhhgi. Sest saadik põle kivilal änam kodukäijaid kuuldud ega nähdud.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 21103
Sisestuskuupäev 05.04.2011
Lisatud 20.03.2013 09:34
Viimati muudetud 31.03.2016 22:21
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 33
Säilik ERA-10343-62721-60608
Pala ERA-13078-53165-95424