Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H I 2, 128 (2)
Täisviide H I 2, 128 (2) < Halliste khk. - J. Ilves (1889)
Viite osad Kogu:H IKöide:2LK1:128LK2:Pala:2
Kogumisaasta(d) 1889
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Juhan Ilves
Pala kogumiskoht Viljandimaa, Halliste
Teksti sisu
Objekti liik kirik, küla
Tegelased loom/lind/kala
Žanr muist, topon
Jututüüp Halliste kirik sai nime ja asukoha linnulaulu "Hallist siia!" järgi, eelmises paigas hävitati päeval ehitatu öösel
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Halliste kirik
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Halliste
Vana küla Halliste
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Halliste vald
Tekst
Kallis külaveli me ei kirjute, seda juttu küll mitte nagu mõnde ennemuistest juttu üles, aga arvates see jutt vana sest külast om, et Hellistu (Halliste) kiriku alustamisest ka oma 600 aastad mööda om, Ku se jutt sell aal tekkus, sis võime temat ikki vana jutte sekka arvate. Sele juttu järgi ei ole mitte Hallistu, (Halliste) Kiriku edimene sündümose paik sääl kus sea temat pirla näed Kurtved sesvat. Vaid temat tahet Kaubi valda Köstre talu lähädale ütte mäe kinka otsa tetta, kus veel pirla ütte kaske selle kottuse pääl näüietese. Aga sest jäänu kirik sinna tegematte, et mis päeva tett ööse maha lagunu. Kaet küll mittu Rändu ära, aga ei ole inimeste võim senna midagi anvennu, ega Loojal kell kikk asja tääda p,. ollu see ka tääda kus tema koal kige paremp ase om. Ja vaata imet selle kottuse pääl kus pirla Hallistu (Halliste) kirik kurdab (seisab) lauln põõsan üits lind, Hallist siia! Hallist siia! Inimese panden ümmer, et sihost lindu ei ole enne Kennige nännu, püünd kinni, aga linnu laul ollu ikki: Hallist siia! Hallist siia! Sis arvat et vist om Looja tahtmine, et tema koa peab sinna tegeme veet materjal sinna ja tett kirik ka sinna, ilma et säält midagi ollus maha lagunu, ja linnu laulu järgi pant kirikul ka Hallist nimes. Veel näüdave vana inimese ereli pool vana lühtre jala pääl, ütte vasest linu Koju, mis nennä ütleme selle linnu järgi tet olemed, ketsi ehitemise aal laults: Hallist siia! Hallist siia!
Oma pikkal elu aal pm Hallistu (Halliste) kirik küll mittu köörda säält ära rikut saanu, ja 1863ndal aastal hävitas teda vana Kottust jõudel käest ära vätta, vaid om seirla ka olle selle sama Kottuse pääl, kus ta üüits Kõrd alustide.
(Kariste murrakus.)
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 20990
Sisestaja Kaisa Langer
Sisestuskuupäev 23.11.2010
Lisatud 20.06.2012 17:57
Viimati muudetud 09.08.2019 15:34
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H I 2
Säilik ERA-10304-52863-40706
Pala ERA-11143-39488-67931