Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide EKRK I 42, 156/8 (7)
Täisviide EKRK I 42, 156/8 (7) < Helme khk., Helme v. - T. Kaevando, L. Osjamets, R. Preisman < Karl Märtson, 67 a. (1962)
Viite osad Kogu:EKRK IKöide:42LK1:156LK2:158Pala:7
Kogumisaasta(d) 1962
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Karl Märtson Viljandimaa, Helme, Helme v. (Valga raj., Kolh.
67 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Lea Ojamets
Riina Preisman
Tiiu Kaevando
Teksti sisu
Objekti liik mõis
Tegelased loom/lind/kala, rahvas, mõisnik
Muud märksõnad surm
Žanr aj
Jututüüp Koorküla ja Asu mõisa krahvist Kuletskist; Koorkülas rendiärra Vaal; Asu mõisa lustihoone; Kuletski taltsutatud karud; poeg ullumajja ja mõis Striigile; rahvas tahab leiba.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Asu mõis
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Helme
Vana vald Hummuli
Vana küla Asuküla
Uus maakond Valga maakond
Uus vald Hummuli vald
Uus küla Jeti
Koht 2
Objekti nimetus Koorküla mõis
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Helme
Vana vald Koorküla
Vana küla Koorküla
Uus maakond Valga maakond
Uus vald Helme vald
Uus küla Koorküla
Tekst
Esä kõneles neid mõisaasjasid ja seda orja aiga ja vitsaandmised. Krahv Kuletsk, poola karhv, temal oli Koorküla mõisa ja Asu mõisa. Koorkülan ollu rendiärra Vaal, ise elas Asu mõisan, sääl oli ilus päärbän'. Jõekäärun ollu lusthoone, kus käis lusti pidamas muidugi mõista tütarlastega ja naisterahvastega. Ilus laasit lusthoone ollu, mitte nisuke suplusputka nagu vana Striigi aigu.
Mu isa olli Laanemetsan ja käis emaga Asu mõisan kirikun, sääl oli vene kirik. Kuletsk kõndin parajasti tolle Niiduotsa talu kohal, kats karu oli tal perän ja mõlemil punatse kampsuni selan. Nagu kohal ollive taltsutatu. Ütskord Kuletsk jätnu karud koju ja üits aaru karanu orja latse ällist väl'lä. Lats minestanu. Visanu latse maha. Eks ta sis esi saanu aru, et paha tennu, jooksnu metsa. A ärra jooksnu mõtsa järele ja mõlema lasknu maha. Niipalju olli sis ärra vastutulelik.
Kuletskil ollu kats poiga. Kui vana ära surru, üts tahtis olla ää mees rahvaga. Rendiärra Vaal kandam mõisnikutele ette, et nooreärra on ull, aab orjadega juttu. Võetugi too nooreärra kinni ja viidi Riiga, seal oli nendel ärradel üts ullumaja ja mõisad müüdi Striigile maha.
Orjadele aurutatud putru puutõrredega ja tihti ollu neil leevapuudus, nii et leiba neil ollu iks tihti vähe. Ütskord orja nõudnu, las ärra annab neile leiba. Ärra ütelnu, ei ole leibä, nii et aage aga putru sisse või körti, nii kuidas keegi teda nimetab.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 2096
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 02.10.2007
Lisatud 20.06.2012 15:13
Viimati muudetud 23.07.2018 00:44
Andmed Kivikeses
Säiliku viide EKRK I 42
Säilik
Pala ERA-14132-46606-77133