Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 256, 203/5 (9)
Täisviide ERA II 256, 203/5 (9) < Viljandi khk., Jämejala haigla < Helme khk., Riidaja v. - H. Martin < kasuisalt, Juhan Anton 1843-1917 (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:256LK1:203LK2:205Pala:9
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Juhan Anton surnud 1917, H. Martini kasuisa Viljandimaa, Viljandi, Jämejala haigla
Viljandimaa, Helme, Riidaja v.
s. 1843
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Hans Martin
Teksti sisu
Objekti liik küla, oja, sild
Žanr j, k, topon, etn
Jututüüp Riidaje (=Riidaja) küla ja sild sai nime silla järgi, kus selle küla poisid teistega kaklesid
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Riiuste sild
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Helme
Vana vald Riidaja
Vana küla Riidaja
Uus maakond Valga maakond
Uus vald Põdrala vald
Uus küla Riidaja
Tekst
Riiuste sild.
Kas ka enne teoorjust, seda ei tiia, aga juba teoorjuse ajal oli Riidaje suurküla poistel vanas moodus saanu kamban mitte ütsi tädirannan, vaid ka kõrtsin käia ja sel ajal käisive talupoja ja tiendre kik üten koon, nõnda et neid suur part sai.
Riidaje poisse sõimasive tõiste valla poisi ritsikateks, kuna Riidaje poisi esi Kärstna poisse kärblasteks sõimsive ja Vooru poisse paaksevargiks. Nied käisid jo nõndasama kamban ja vahel minti siss tõise valla kõrtsi, ning siss tuli kakelus, sest kahe valla poisid ei võind kõrraga ütenkoon kõrtsin olla ja sellepärast löödi nõrgem puol iki välja.
Siin ollive Riidaje poisi edmetse, kes Kärstna või Vooru poisse ei lasknu kunagi Rilli või Kutsiku kõrtsi jäijä, aga esi lätsive Murikatsi kõrtsi ja pes- (pag. 203) seve Kärstna poisi säält välljä. Ütekõrra olli Sepa Kusta köögist koguni kulbi toonu ja sellega Kärstna poisi Murikatsi kõrtsist välljä tõstnu.
Nõndasama tegive na Arakumäe kõrtsin Vooru poistega. Kuna Suurküla asub vastu Voorut, kuulsive na joba aegsasti, kui Vooru part laulden Ilmsaare poole tullive. Kohe lõid poisid kampa ja lätsid neile aegsasti tiele vastu, et neid mitte sugugi Rilli või Kutsikusse lastagi. Esi na laulsive Vooru poistele: "Surm see s-tte patta, nagu Voorumies; Kurat seie kapsid, nagu kardulid."
Ja Riidaje poistel oli komben enne mitte jätta, kui Ilmsaare kohal, kos Riidaje ja Vooru piiril veike piiriojake tie alt läbi jooseb, Vooru poisi üle selle silla tagasi Voorusse lüüa.
Kige suurem kakelus oli viel silla (pag. 205) pääl, sest kumbki puol ei tahtnuve sillalt taganeda ja säält pilluti nõrgemaid koguni porisesse vette.
Sellepärast hakati tol ajal seda sillakest Riiuste sillas kutsma, aga pärastpoole ajasive [naase] tühja juttu, et selle suvel ära kuivave ojakese nimi ollu vanasti Riidoja ja säält olla ka sild oma nime saanu, nõndasamu ka kogu Riidaje, aga tõepoolest andsive Riidaje poisi oma tublidusega sillale alles nime, kellel üten oma poritse lombige ennem nime es olegi, mida noorembe aga ei tiia.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 20916
Sisestaja Kaisa Langer
Sisestuskuupäev 09.11.2010
Lisatud 20.06.2012 17:57
Viimati muudetud 19.09.2018 11:45
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 256
Säilik
Pala