Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 226, 73/7 (1)
Täisviide ERA II 226, 73/7 (1) < Järva-Jaani khk., Kuie k., Kokka t. - J. Vask < Ann Vask, 87 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:226LK1:73LK2:77Pala:1
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Ann Vask Järvamaa, Järva-Jaani, Vajangu v, Kuie k, Kokka t
87
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Johannes Vask 1926 s. 1926, Odolemma algk. 4. kl. õpil.
Teksti sisu
Objekti liik ehitis, mõis
Tegelased kurat, isik
Žanr muist
Jututüüp Kuradi kohtamine Kuie mõisa viinavabrikus.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kuie mõisa viinavabrik
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Järva-Jaani
Vana vald Vajangu
Vana küla Kuie
Täpsem asukoht soo ääres, pool versta Kuie mõisast
Uus maakond Järva maakond
Märkus uus vald: Tamsalu
Tekst
Tont viinavabrikus.
Kui mina alles noormees olin, siis kauples isa mind Kuie mõisa viinavabrikusse. See vabrik asus soo ääres umbes pool versta mõisast eemal. Sel ajal elasid vabriku töölised vabrikus. Meil olid sääl toad. Aga iga laupäeva õhtul oli poistel moeks koju minna. Kõik võisid minna, aga üks pidi vabrikusse jääma pärmi kambri poisi eest käikusi liigutama. Käike pidi liigutama öösi kella 12.ne ajal. Ühel laupäeva õhtul lähevad teised poisid koju mina lubasin jääda vabrikusse käike liigutama. Istusin üksi ja mängisin pilli aga aeg tikkus ikka igavaks jääma. viimaks sai kell 12teist siis läksin linnaseid keerama ja käike liigutama. Liigutas parajasti käike kui kuultsin ülal lael samme. Arvasin, et on ehk vargad tulnud vabriku lae pääl oli vaske ja rauda. Küsisin, "Kes sääl kolab?" Jäi kõik hiirevaikseks.
Tahtsin juba vaatama minna siis kuulsin samme trepil alla tulemas. Tahtsin sell silmapilgul ust avada aga uks avanes ennem kui sain teda puutuda ja minu ette astus karvase näoga mehekogu, silmad põlesid nagu söed hambad pikad ja irevil, jalgadeks olid tal kabjad. Hirmuga pidin tasakaalu kaotama ja trepist alla kukkuma. Ei tea enam isegi kuidas trepist alla sain. Viinavabrikust läbi minnes ust enda taga kinni lükates vaatasin veel kord üle õla ja nägin, kuidas ta hüppas käigu tõrrele, et ta jalad kolksusid vastu tõrt. Jooksin tuppa ja tegin akna lahti, mõtlesin kui see kole elukas tuppa tuleb hüpan aknast välja. Mõned poisid kes kodu ei olnud läinud tulid külast juba tagasi. Ma rääkisin mis on minuga juhtunud poisid kõik uskusid ainult viinameister naeris ja ütles: Ma oleksin tal rinnad pihku võtnud. Poisid ütlesid: Ära hüüa enne õhtud. Küllap oleksid su enda püksid püüli teind.
Jõudis kätte laupäeva õhtu. Viinameister jäi üksi koju. Ta läinud linnaseid keerama ja käike liigutama. Ta kuulnud ka samme vabriku lae pääl ta saanud aru mis on tulemas küll lnud mehel oma sõnadest kahju aga tiha polnud midagi. Ta jooksnud trepist alla, et enda tuppa minna. Aga sel silmapilgul seisis ta ees mees ja küsis: "Kas sa mu abi tarvitad?" Mees pole hirmuga suud lahti saanud, tahtnud ära joosta siis oli vaim talle vastu nägu löönud mees saanud suure vaevaga tuppa ja võtnud piibli välja ja lugenud meie isa palve pannud kõik lambid ja küünlad põlema. Hommiku vabriku tulles nägime juba eemalt vabrik särab nagu jõulupuu. Kui viinameister kuulis poissa tulemas lauluga ta tegi enda toa ukse lahti ja ütles meile vaatakse mis on mu vasak pool põsk. Siis jutustas ta meile enda kokku puutumist koleda elukaga vabrikus. Vaatasime kõik suure irmuga viinameistre otsa põsk oli üleni sinine. Nii kaua kui ta elas oli ikka ta põsk sinine. Sest ajast saatik ei jäänud enam üks mees koju vaid kolm meest pidi jääma vabrikusse.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 20308
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 25.11.2008
Kontrollija Epp Tamm
Kontrollimiskuupäev 18.01.2016
Lisatud 20.06.2012 17:53
Viimati muudetud 20.10.2017 11:28
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 226
Säilik ERA-13061-66991-62188
Pala ERA-16017-39239-01740