Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 243, 187/9 (30)
Täisviide ERA II 243, 187/9 (30) < Urvaste khk., Urvaste k, Verioja t. - Urvaste algkooli VI klass < Eeva Jeeret, 87 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:243LK1:187LK2:189Pala:30
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Eeva Jeeret Võrumaa, Urvaste, Urvaste v., Urvaste k., Verioja t.
87 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Urvaste Algkooli VI klass
Teksti sisu
Tegelased mõisnik, isik
Žanr paj
Jututüüp Vastse-Antsla valla jõumees Kupari Aadu suur sööja, aitab mõisnikul suurustada
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Vastse-Antsla mõis
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Urvaste
Vana vald Vastse-Antsla
Uus maakond Võru maakond
Uus vald Urvaste vald
Tekst
Kupari Aadu
Vastse-Antsla vallas oli elanud üks kange jõumees, keda nimetati Kupari Aaduks. Kupari Aadu sõi kaks korda nädalas. Kord oli ta ühe teise poisiga voori pääle läinud. Kätte on jõudnud söögiaeg. Ütles Aadu: \"Kumma söögi me enne sööme, kas sul või minul?\" Poiss vastas: \"Mul ükskõik, kumma söögi me enne sööme.\" Poiss tõi oma söögi ja Aadu pitsitas kõik pintslisse. Poiss oli jäänud murelikuks. Siis käskis Kupari Aadu tuua oma kapsad ja liha poolepütüga ning pitsitas ka neid veel pääle.
Kord ei jõudnud hobune koormat vedada porilombist välja. Siis visanud Aadu ohjad ümber vankritelje otsa ja avitas hobusel vedada koormat. Ise ütelnud selle juures teistele, et teie ei oska ju hobuseid ajada.
Kord oli olnud Riias koosolek, kus üks mõisnik oli hakanud hooplema, et tal on suur nuumatud oinas. Vastse-Antsla parun seda kuuldes ütles, et mul on sarnane mees, kes sööb sinu nuumatud oina korraga ära. Siis kutsuti Kupari Aadu Riiga ja härra küsis, kas sa oled ka söönud. Aadu vastas: \"Miks mitte.\" Siis ütles härra, et minul on valmistatud sulle tore sööming. Kui Kupari Aadu oli oina pintslisse pistnud, siis küsis härra: \"Kas sai sellest?\" Aadu vastanud, et kuluks küll midagi soolast pääle. Härra tõi Kupari Aadule veel 6 heeringat. Aadu võttis need ning sõi kõik ära ja jõi pääle kuus toopi õlut.
Lisaandmed
Tekstimärkus LEPP: sisestas Eva-Kait Kärblane 2002, kollatsioneeris Mare Kalda
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 19736
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 08.02.2007
Lisatud 20.06.2012 17:48
Viimati muudetud 15.04.2013 17:16
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 243
Säilik
Pala