Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, MD 180 (22)
Täisviide ERA, MD 180 (22) < Järva-Jaani khk, Karinu k < Järva-Jaani khk, Kruusimäe t - Ü. Niin, M-A. Remmel, M.Vaks < Kaarel Allmere, snd 1918 (2003)
Viite osad Kogu:ERA, MDKöide:180LK1:LK2:Pala:22
Kogumisaasta(d) 2003
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Kaarel Allmere Järvamaa, Järva-Jaani, Karinu k.
Järvamaa, Järva-Jaani, Kruusimäe t.
s. 1918
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Ü. Niin
M. Vaks
M.-A. Remmel 1966
Teksti sisu
Objekti liik mõis, tiik/lomp
Žanr j
Jututüüp Karinu mõisa tiiki uppunud kutsar hobustega.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Karinu mõisa tiik
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Järva-Jaani
Vana küla Karinu
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Järva-Jaani vald
Tekst
Seda rääkis mul ema küll ka, et siia Karinu tiiki kutsar oli hobustega ära uppund, aga sel ei saa tõsi taga olla, sellepärast, üks aasta oli ka kuiv, siis vett oli vähe, siis tiiki puhastati teatud ajal, ennem kui viinavabrik oli. /---/ Tiigi saab tühjaks lasta. Lasti see vesi minema sealt ja siis puhastati. No, kurat, ühtki rauarisu välja sealt ei tuld. /---/ Ma vedasin loomadele suvel vett, karjale, koplitesse.
MV: Kas see oli siis mõisa tiik?
KA: Jah, see on mõisa tiik, see on tee ääres kohe.
/---/
MR: Mis ta uppus siis kohe tõllaga sinna ära või?
KA: Jah, hobused hakand lõhkuma ja, kaks hobust, ja tõllaga jah ja.
ÜN: Kas ta oli üksi või mõisarahvaga?
KA: Ei, härrat pole old. Härra, see pole old. Karinu oma, see oli tuld siia küll. Ja kutsar hakkas siis hobuseid, oli hakand jalutama ja. Mis nad...Mispeale nad ehmatasid, ma ei tea, või ei mäleta. Ja kuda ta siis juhtis need sinna tiiki, ja siis tiik, muidu kallaste järgi see tiik pn sügav küll, jah. Aga nüüd, kui teda puhastati, mul oli see kõik meeles ja ma rääkisin teistele. Siit, selle, siit-aegseid inimesi on ja kui need... no peale minu on üks veel, üks naisterahvas, mõisa, Karinu mõisa moonamehe laps. /---/

Redigeeritud tekst
Seda rääkis mul ema küll ka, et siia Karinu mõisa tiiki kutsar oli hobustega ära uppund. Hobused hakand lõhkuma ja kaks hobust tõllaga. Härra, see pole old Karinu oma, see oli tuld siia külla. Ja kutsar oli hakand siis hobuseid jalutama ja mispeale nad ehmatasid, ma ei tea, või ei mäleta. Ja kuda ta siis juhtis need sinna tiiki. Muidu kallaste järgi see tiik on sügav küll, jah, aga sel ei saa tõsi taga olla, sellepärast, üks aasta oli ka kuiv, siis vett oli vähe, siis tiiki puhastati teatud ajal, ennem, kui viinavabrik oli. Tiigi saab tühjaks lasta. Lasti see vesi minema sealt ja siis puhastati. No, kurat, ühtki rauarisu välja sealt ei tuld. Ma vedasin loomadele suvel vett, karjale, koplitesse. See tiik on kohe tee ääres. ... Aga nüüd, kui teda puhastati, mul oli see kõik meeles ja ma rääkisin teistele. Siit selleaegseid inimesi no peale minu on üks veel, üks naisterahvas, Karinu mõisa moonamehe laps.
Lisaandmed
Tekstimärkus tõstetud mõisaraamatu-kaustast
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 19554
Sisestaja Katrina Kink
Sisestuskuupäev 10.07.2006
Kontrollija Mari-Ann Remmel
Kontrollimiskuupäev 19.04.2022
Lisatud 20.06.2012 17:47
Viimati muudetud 20.10.2017 11:17
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, MD 180
Säilik ERA-14352-45798-65131
Pala ERA-17292-40661-38178