Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide EKLA, f 199, m 30, l 144/5
Täisviide EKLA, f 199, m 30, l 144/5 < Urvaste khk., Hansi k., Hansi t.; Haidaku k., Kaspre t. - A. Laurson < Vidrik Järvepalu, 78 a; Karl Ahman, 47 a (1927)
Viite osad Kogu:EKLA, f 199Köide:m 30LK1:144LK2:145Pala:
Kogumisaasta(d) 1927
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Karl Ahman Võrumaa, Urvaste, Vaabina v., Haidaku k., Kaspre t.
47 a.
Vidrik Järvepalu Võrumaa, Urvaste, Vaabina v., Hansi k., Hansi t.
78 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Agaate Laurson
Teksti sisu
Tegelased rahvas, mõisnik
Žanr üh, andm, fras, paj, ol
Jututüüp Vaabina mõisa esimesed Samsonid, Gustav v Samson ülekohtune kihelkonna kohtunik, varastab talupoja tagant; härrastemaja ehitatud u 1860
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Vaabina mõis
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Urvaste
Vana vald Vaabina
Vana küla Vaabina
Uus maakond Võru maakond
Tekst
Esimene Samson olnud hädise tervisega \"kannud kõhtu nööriga kaelas\". Tema järele pärinud Vaabina ta poeg Gustav von Samson-Himmelstjerna. Tema ajal ehitatud Vaabina härrastemaja, umbes 70 aastat tagasi [VJ].*
Gustav von Samson, kuigi ise kihelkonna kohtunik, oli pooldanud vägagi ülekohut. Nii võtnud \"Tillukesel Isakul\" varguse eest ikka päeva arve - kui see talupojalt salaja saanud tuua köie ja päitsed. Kord läinud 3 meest mõisa, kes just oma silmaga näinud, kui Isak köie härrale annud. Härra küsima, mis asjus mehed tulnud. Seletanud siis, et Tilluke Isak varastanud köie. Samson näidanud parajaste käes olevat köit meestele, ise käratades: \"see on minu köis, aga kus on teie köis\". Mehed hirmul, et kohtusaks paneb veel kinni, taganenud uksest ja katsunud, et aga minema saanud [KA].
* Praegu on see täitsa kõdunevas seisukorras. Asunikud, kelle elumajad veel valmis saamata, leiavad säält esialgset ulualust. Talvel töötab Peebu kooli 2 klassi neis ruumes. Mõisat on piiranud vanasti kiviaed, ühelt poolt telliskivine, teiselt raudkivine. Mõisa viib põline pärnade puiestee. Mõisa ümbrus pole kõige ilusam ja praegu äärmiselt räpane ja haisev.
Lisaandmed
Sisu kommentaar Tilluke Isak - miski kubjas või?
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 19488
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 04.07.2006
Lisatud 20.06.2012 17:46
Viimati muudetud 15.04.2013 17:16
Andmed Kivikeses
Säiliku viide
Säilik
Pala