Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 221, 206/9 (21)
Täisviide ERA II 221, 206/9 (21) < Paide khk, Mäo v, Valgma k - Aleksander Mamai, snd 1923, Paide Kaubanduskeskkooli 2.kl õpil < August Aadof, 50 a (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:221LK1:206LK2:209Pala:21
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
August Aadof Järvamaa, Paide, Mäo v., Valgma k.
50 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Aleksander Mamai 1923 s. 21.veebr 1923; Paide Kaubanduskeskk. 2.kl õpil; eluk. Paide khk, Valgma k, Torni t
Teksti sisu
Objekti liik ehitis
Tegelased mõisnik
Žanr muist
Jututüüp Mündi parunil Taalil Moosese raamatud.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Mündi mõis
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Paide
Vana küla Mündi
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Paide vald
Uus küla Mündi
Tekst
Kord elanud Mündi mõisas parun nimega Taal. Temal olnud 6. ja 7-mes Moosese raamat, millega teinud kõiksugu imetegusid. Seda raamatut luges ta ise ega lubanud seda kellegile teisele lugeda. Raamat oli olnud valmistatud punastest lehtedest ja kirjutatud olnud mustade tähtedega.
Kord, kui ta läinud Paide oma asju ajama ning siis tarvitanud seda aega ta kuri naine ning hakanud raamatut lugema. Aga, oh, häda! Saanud mõned sõnad raamatust lugeda, kui korraga nagu maa alt tõusnud tuba imelikke mehi täis, kes hakanud proualt tööd nõudma. Proua ehmatanud ära ega olevat midagi vastanud. Ehmatusest toibudes helistanud ta kella, mille peale tulnud kohale toatüdrukud ja ja toapoisid ning ka valitseja. Valitseja tunnud aga seda raamatut ja andnud teha kõiksuguseid töid, mis teha olnud. Vili olnud aetud ja ootas äravidamist. Vilja olnud aetud muidugi nende meeste poolt. Aga mõisas polnud viljaküüni ja seda kästi meestele üles ehitada. Oma suureks imestuseks nägi mõisa rahvas, et küün natukese aja pärast valmis ning veeti vili sisse. Samuti toimis ka teiste töödega. Kuid varsti lõppes tööde tagavara otsa, aga mehed muudkui nõuavad tööd. Viimaks tulnud valitseja heale mõttele ja ütelnud siis meestele, et nad tehku liivast teetuuste. Kuid mehed pole sellega hakkama saanud ning läinud minema. Ütelnud aga enne, et ega me muidu ära lähekski, aga et meile andsite võimatu töö, mida meie teha ei suutnud. Nad kadunud sama äkki nagu ilmunudki. Aga mõisa rahval olnud hea meel, et neist lahti saanud.
Varsti tulnud härra koju ning saanud kuulda kodust juhtumit, mis peale saanud hirmus vihaseks ning riielnud naisega, aga ega see enam midagi aidanud. Ta kartnud, et viimaks kaob raamatu imetegev võime. Peale tema surma kadunud raamat ära ega ole leitud enam tänapäevani. Aga vaimude tehtud küün on veel praegugi alles. Kes ei usu, see mingu vaadaku!
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 19451
Sisestaja Katrina Kink
Sisestuskuupäev 03.07.2006
Lisatud 20.06.2012 17:46
Viimati muudetud 15.04.2013 17:16
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 221
Säilik
Pala