Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERM 156, 4/7 (12)
Täisviide ERM 156, 4/7 (12) < Laiuse khk., Laius-Tähkvere v. - E. Wichwelin
Viite osad Kogu:ERMKöide:156LK1:4LK2:7Pala:12
Kogumisaasta(d)
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
E. Wichwelin
Pala kogumiskoht Tartumaa, Laiuse
Teksti sisu
Žanr muist
Jututüüp Laiuse lossi all varakambrid; viimnepäev ei tule enne Laiuse linna; lossis elas Rootsi kuningas; IPN; Laiuse kabel; Laiuse mägi - vulkaan
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Laiuse kabel
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Laiuse
Uus küla Vilina?
Koht 2
Objekti nimetus Laiuse mägi
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Laiuse
Vana küla Laiuse
Uus küla Vilina
Koht 3
Objekti nimetus Laiuse loss
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Laiuse
Vana küla Mõisaküla
Uus küla Laiusevälja
Tekst
Sinna samase paistab ka Laiuse loss ära, ehk küll 10 või 8 versta eemal on, räägiti sellest. Lossi all olevad suured varakambrid, mille võtmed Rootsis seista, kuna teatud aja jooksul Rootsil mitte võimu ei ole seda paika uueste omandada, langeb see varandus Vene omanduseks. Ka ei tulla ennem viimne päev kui Laiusel linn üles ei ehitata. Enemalt elanud selles lossis Rootsi kuningas kes palju head rahvale teinud, näituseks on ta ühe noorepaarile kelle pulmas ta olnud Mara mõisa kinkinud, niisama olla ta paljudel lastel vaderiks olnud, mida vanad kiriku raamatud tunnistavad, ka kasunud hiljuti veel vana pihlaka puu, mida Karel oma ema akna alla oli istutanud, ka praegu olla seal üks puu mis kuningaga kuidagi ühenduses on olnud. Kord vist vene ajal või enne rootsi on seal kurjad härrad lossis elanud, nimelt üks hr. v. Schwarz.
Sell olnud vaga abikaasa kui ingel ja ilus. - Härra Schwarz tarvitanud peale muude kurjust ka pruudi öö õigust, nii iga noorpaar kes lossi kirikus laulatud sai, pidi ka esimisel ööl lossis viibima, kuna üks südi noorik härra ära oli tapnud. Proua Anna von Schwarz on kabeli ehitanud ja sinna keldri oma abikaasa esimesena matnud, hiljemalt on ta ka ise sinna maetud. Sinna kabeli kiriku keldri on palju suuri auukandjaid maetud, praegu on Laiuse kabeli hoone sellel kohal, kõndides kõmiseb jalge alune pind sest et seest õõnes on. Vana rahvas räägib, et kusagil kirjades seista et laavatükisid Laijuse mäe jalalt leitud olla, ka mäe ottsas on kraateri sarnane ümarik lohk kus ika vesi seisab, ja ennemalt on sügavus põhjata olnud, kuna nüid ika veel õige sügav olla.
Lisaandmed
Tekstimärkus skaneeritud, kollatsioneerimata
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 18569
Sisestaja Eve Valper
Sisestuskuupäev 19.05.2005
Lisatud 20.06.2012 17:40
Viimati muudetud 25.07.2019 00:46
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERM 156
Säilik ERA-14132-46386-31673
Pala ERA-14132-46396-13313