Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide KKI 41, 375/7 (3)
Täisviide KKI 41, 375/7 (3) < Koeru khk., Abaja ja Valila k. - Evald Urbas (1965)
Viite osad Kogu:KKIKöide:41LK1:375LK2:377Pala:3
Kogumisaasta(d) 1965
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Abaja ja Valila küla paljude jutustajate järgi Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Abaja + Valila k.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Evald Urbas Koeru khk, Abaja k
Teksti sisu
Objekti liik küla
Tegelased isik
Žanr ol, paj, nlj, fras
Jututüüp kõnekäänu tekkest Valilas, Abajal, Tedre Antsust (odraseemne andmisest)
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Tedre Antsu saun
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Valila
Vana talu Kivisilla 28
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Ühel kevadel olnud Järvamaal odra seemnest suur puudus, sest eelmisel aastal ikaldanud odra. Kuid rahva ulgas liikunud kuulujutt et tuuakse odra seemet sisse kusagilt teisest kupermangust Valila küla mehed istunud põllupeenral puhanud, hobuseid külvi ajal. Mööda sõitnud Tedre Ants. Mehed hõiganud: \"Hei, Ants tule aja juttu ja valeta kah:\" Ants vastu: \"Ei ole aega, täna antakse Esnast odraseemet:\" Annud settukalle piitsa ja sõitnud edasi. Mehed jäänud mõtlema, poleks aega, seitsmes külvinädal, väga kiire, aga ega põldu tühjaks saa jätta. Pannud hobused rakke ja Esna poole. Külast läbisõites naabrid küsima: \"Kuhu nüüd:\" Esnast antakse odra seemet. Tulnud teisigi odra seemet saama: Esnas tehtud suured silmad et kess sihukest juttu rääkis. Mehed vaikinud ja arutanud: \"Ants tule valeta kah.\" Nii on kuni tänaseni jäänud Valila ja Abaja külasse sõna kui kellelgi väga kiire või kiirustab: \"Kass antakse Esnast odra seemet:\" Või tahetakse tee ääres tülikast uudistajast lahti saada ööldakse: \"Ei ole aega täna antakse odra seemet:\" Nii liigub rahva suus Antsust palju jutte.
Redigeeritud tekst
Ühel kevadel olnud Järvamaal odra seemnest suur puudus, sest eelmisel aastal ikaldanud odra. Kuid rahva ulgas liikunud kuulujutt, et tuuakse odra seemet sisse kusagilt teisest kupermangust. Valila küla mehed istunud põllupeenral, puhanud hobuseid külvi ajal. Mööda sõitnud Tedre Ants. Mehed hõiganud: \"Hei, Ants, tule aja juttu ja valeta kah!\\\" Ants vastu: \"Ei ole aega, täna antakse Esnast odraseemet.\" Annud setukalle piitsa ja sõitnud edasi. Mehed jäänud mõtlema, poleks aega, seitsmes külvinädal, väga kiire, aga ega põldu tühjaks saa jätta. Pannud hobused rakke ja Esna poole. Külast läbi sõites naabrid küsima: \"Kuhu nüüd?\" - \"Esnast antakse odra seemet.\" Tulnud teisigi odra seemet saama. Esnas tehtud suured silmad, et kes sihukest juttu rääkis. Mehed vaikinud ja arutanud: \"Ants tule valeta kah.\" Nii on kuni tänaseni jäänud Valila ja Abaja külasse sõna, kui kellelgi väga kiire või kiirustab: \"Kas antakse Esnast odra seemet?\" Või tahetakse tee ääres tülikast uudistajast lahti saada, ööldakse: \"Ei ole aega, täna antakse odra seemet.\" Nii liigub rahva suus Antsust palju jutte.
Lisaandmed
Tekstimärkus Abaja ja Valila küla paljude jutustajate järgi; KKI 41, 373 (3) Valila küla Kivisillal, soo ääres on sauna ase kuss elanud saunik Ants Tedressaar 45 - 50 aastat tagasi /.../ Rahvas kutsus lihtsalt Tedre Antsuks /.../
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 18447
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 16.02.2004
Lisatud 20.06.2012 17:39
Viimati muudetud 25.10.2017 16:02
Andmed Kivikeses
Säiliku viide KKI 41
Säilik ERA-13312-72189-40790
Pala ERA-14132-48384-32005