Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide KKI 41, 364/7 (9)
Täisviide KKI 41, 364/7 (9) < Koeru khk., Abaja k. - Evald Urbas < Richard Rosenblatt, 58 a. (1965)
Viite osad Kogu:KKIKöide:41LK1:364LK2:367Pala:9
Kogumisaasta(d) 1965
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Richard Rosenblatt Richard Rosenblatti vanaisa isa olla vahetatud Harjumaalt Peningi mõisast Udeva mõisa aednikuks koera vastu enda jutustuse järgi Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Abaja k.
58 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Evald Urbas Koeru khk, Abaja k
Teksti sisu
Objekti liik mõis, tiik/lomp, soosaar
Žanr muist, üh, aj, ol
Jututüüp Norra mõisa ehitavad Poola vangid, tondid varastavad ehitusmaterjali, Knorringust
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Pärnassaar / Puna raba
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Norra
ERA kood Koe
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Koht 2
Objekti nimetus Norra mõis
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Norra
ERA kood Koe035
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
kindral Knorring kui Poola vallutaja sai Poolast maad ühes rahvaga ja sõjavangidega. Umbes 3000 vangi tõi ta Norrasse. Vangide Kolonni üks ots oli juba Norra mõisas ning teine ots alles Preedi või Piibe sillal. Vangid põletasivad tellised murtsid paasi ja ehitasivad mõisa hoonet. Kõik allikad kaevati lahti tiikideks ja kärutati muld ära. Kess suri pandi samasse mulla valli. Ühtlasi toodi Poolast suur palkidest küün miss uuesti ülesse laoti Udevale. Sama küün seisis Udeval kuni mõisate likvideerimiseni kust ta ära ostis Kaarel Eeltamm Abaja külast ning omale maja ehitas ning osa laudadeks lõikas. Palgid olnud kõvad et lõigates saeveskis löönud saed tuld. Et vangide elutingimused väga rasked olid ja suur surevus venis mõisa ehitamine pikkale. Öösel kolistanud tondid tühjas mõisas ja kandnud ehituse materjali ära. Üks tiikidest kaevatud hommikupoolse mõisa otsa vastu alusmüürisid. Kuid üks lastest mängides aknal kukkunud aknast välja ja uppunud tiiki. Siis aetud tiik mulda täis. Ehituse liiv veeti osalt Puna rabast Pärnassaarelt. Üks hilisem mõisaomanik läinud lolliks habet ajades lõiganud endal kõri läbi, kussjuures veri tripsinud peeglille ja seintele. Toa uks müüritud kinni ja tuba jäänud samas seisukorras nagu ta oli enda ta[p]mise ajal. Et teised perekonna liikmed kartsivad samas elada jääti mõis tühjaks ja koliti üle Udevalle. Ka järgmine mõisnik Forell kes mõisa omandas ostu teel ei avanud nimetatud toa ust. Et mõisa kundament lagunema hakkas ning küllalt ilus välja ei näinud, laskis Knorring järk järgult vana kundamendi alt ära võtta ning tegi uue raudkivi plokkidest alusmüüri. Ühe juttu järgi teostasivad kiviraiumist hulk venelasi kuss valiti ühevärvilised kivid. Kohale veeti härgadega 2 kiviplokki veokil. Teise juttu järgi toodi valmisraiutud kivid Soomest. Et viimase Knorringu üks poegadest hukkus laeval Russalka miss perekonda väga kurvastas. Laskis isa teha valge paadi ning punase tähtedega peale nime Russalka. Päeval mill hukkus Russalka käis isa paadiga Norras tiigi peal sõitmas. Vahel ka siis kui tuju halb. Ütles telefoniga Udevalt Norra et tiigile tamm ette panna ja sõitis siis ise Norra tiigipeale sõitma. Talupoegadele lubati mõisa metsast agu raiuda. Kuid aukoad ei tohtinud seotud olla kasevitsaga. Kellelt leiti kasevitsaga seotud kubusid maksis 10 kopikat kubu pealt trahvi võ sai vitsa nuhtlust.
Redigeeritud tekst
Kindral Knorring kui Poola vallutaja sai Poolast maad ühes rahvaga ja sõjavangidega. Umbes 3000 vangi tõi ta Norrasse. Vangide kolonni üks ots oli juba Norra mõisas ning teine ots alles Preedi või Piibe sillal. Vangid põletasivad telliseid, murdsid paasi ja ehitasivad mõisa hoonet. Kõik allikad kaevati lahti tiikideks ja kärutati muld ära. Kes suri, pandi samasse mulla valli. Ühtlasi toodi Poolast suur palkidest küün, mis uuesti ülesse laoti Udevale. Sama küün seisis Udeval kuni mõisate likvideerimiseni, kust ta ära ostis Kaarel Eeltamm Abaja külast ning omale maja ehitas ning osa laudadeks lõikas. Palgid olnud kõvad, et lõigates saeveskis löönud saed tuld. Et vangide elutingimused väga rasked olid ja suur surevus, venis mõisa ehitamine pikale. Öösel kolistanud tondid tühjas mõisas ja kandnud ehituse materjali ära. Üks tiikidest kaevatud hommikupoolse mõisa otsa vastu alusmüürisid. Kuid üks lastest, mängides aknal, kukkunud aknast välja ja uppunud tiiki. Siis aetud tiik mulda täis. Ehituse liiv veeti osalt Puna rabast Pärnassaarelt. Üks hilisem mõisaomanik läinud lolliks, habet ajades lõiganud endal kõri läbi, kusjuures veri tripsinud peeglile ja seintele. Toa uks müüritud kinni ja tuba jäänud samas seisukorras nagu ta oli enda tapmise ajal. Et teised perekonna liikmed kartsivad samas elada, jääti mõis tühjaks ja koliti üle Udevalle. Ka järgmine mõisnik Forell, kes mõisa omandas ostu teel, ei avanud nimetatud toa ust. Et mõisa kundament lagunema hakkas ning küllalt ilus välja ei näinud, laskis Knorring järkjärgult vana kundamendi alt ära võtta ning tegi uue raudkivi plokkidest alusmüüri. Ühe jutu järgi teostasivad kiviraiumist hulk venelasi, kus valiti ühevärvilised kivid. Kohale veeti härgadega 2 kiviplokki veokil. Teise juttu järgi toodi valmisraiutud kivid Soomest. Et viimase Knorringu üks poegadest hukkus laeval Russalka, mis perekonda väga kurvastas, laskis isa teha valge paadi ning punase tähtedega peale nime Russalka. Päeval, mil hukkus Russalka, käis isa paadiga Norras tiigi peal sõitmas. Vahel ka siis, kui tuju halb. Ütles telefoniga Udevalt Norra, et tiigile tamm ette panna ja sõitis siis ise Norra tiigipeale sõitma. Talupoegadele lubati mõisa metsast agu raiuda. Kuid aukoad ei tohtinud seotud olla kasevitsaga. Kellelt leiti kasevitsaga seotud kubusid, maksis 10 kopikat kubu pealt trahvi või sai vitsa nuhtlust.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 18443
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 13.02.2004
Lisatud 20.06.2012 17:39
Viimati muudetud 25.10.2017 16:04
Andmed Kivikeses
Säiliku viide KKI 41
Säilik ERA-13312-72189-40790
Pala ERA-14132-48389-28200