Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide Jung 1910, 11/2 (5-6)
Täisviide
Viite osad Kogu:Jung 1910Köide:LK1:11LK2:12Pala:5-6
Kogumisaasta(d) 1910
Pala kogumiskoht Järvamaa, Türi
Teksti sisu
Objekti liik kirik
Muud märksõnad varandus
Žanr muist
Jututüüp Ajal. andmed; rüütlikuju; hauad; leitud metsast, linnud karjuvad nime; härg leidnud; kellad Türi jões
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Türi kirik / Kellahaud
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Türi
Vana küla Türi
ERA kood Tür001
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Türi vald
Tekst
5. Kiriku pärisnimi on Püha-Martini, aga kuidas ta Türiks on saanud, sellest räägib rahvajutt järgmist: Kirik kadunud sõja ja katkude järele metsa sisse ära, kust kaks meest ta üles leidnud. naid vaielnud igapäev sellepärast, mis kirikule nimeks panna, aga ei ole otsusele saanud. Ühel päeval lennanud üks hall lind üle kiriku ja kisendanud: Türiii! Türiii! (Vist kadakaräästas = pratincola rubetra). Mehed seda kuuldes pannud kohe kirikule Türi nimeks.
Teine jutt räägib, et üks valge härg selle kiriku metsast üles leidnud ja seal see ammunud, mispeale ka inimesed kiriku kätte saanud. Ommeti ei tohtida mitte 7 venda korraga kirikusse minna, siis vaovat kirik ära. kord olla 6 venda korraga sisse läinud, mispärast kirik juba paar jalga sügavamasse vaonud.
6. Vanajutt räägib, et Türi kiriku all jões kaks kella ja üks rahakast olla. Need olla sõjaajal niisuguse tõotusega sinna põhja lastud, et ainult 7 venda kahe paari musta hobusega neid sealt välja võida tõmmata. Korra olla keegi kõik tarvilikud abinõuud leidnud: 7 venda, härjad ja villase köie, ja lubanud siis, et kui ta rahakasti ja kellad kätte saab, seda kõik teistega jagada. Seal tõusnud juba kellad jaa rahakast kaldale, kui ta korraga öelnud: \\\"Kõik võtan omale, teistele ei anna midagi!\\\" kui kellad ja rahakast suure mürina ja kõlinaga tagasi kukkunud, kust neid tänini veel keegi ei ole kätte saanud. Suurte pühade öödel kuuldavat aga seal kellahauas kellalöömist, mida mõned ka päris päevaajal tahavad kuulnud olla.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 17810
Sisestaja Mari-Ann Remmel
Sisestuskuupäev 17.09.2003
Lisatud 20.06.2012 17:35
Viimati muudetud 01.11.2017 16:43
Andmed Kivikeses
Säiliku viide
Säilik
Pala