Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM I 6, 555/6 (2)
Täisviide RKM I 6, 555/556 (2) < Harju-Jaani khk, Anija v, Mihkli t - A. Timm < Mihkel Mägi (1939/1961)
Viite osad Kogu:RKM IKöide:6LK1:555LK2:556Pala:2
Kogumisaasta(d) 1939, 1961
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Mihkel Mägi Harjumaa, Harju-Jaani, Anija v., Mihkli t.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
A. Timm
Teksti sisu
Objekti liik mõis, talu
Žanr topon, paj
Jututüüp Anija v Harudevahe (Reitevahe) t poissi ähvardab rumala suu pärast peks
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Harudevahe t
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Harju-Jaani
Vana vald Anija
Vana küla Anija?
Uus maakond Harju maakond
Uus vald Anija vald
Tekst
Kuidas talule uus nimi sai.
Endises Anija vallas Harjumaal oli "Harudevahe" talu, milline veel praegugi seda nime kannab. Sellel talul olnud aga vanasti, teoorjuse ja peksu ajal, hoopis teine nimi - "Reitevahe".
Nagu teada käis ju siis igast talust ümber aasta teomees mõisas tööl. Et selle "Reitevahe" talu alaline mõisaskäija teomees haigeks jäänud, siis saatnud peremees tema asemele mõisa ühe noore sulasepoisi, sest teopäivi ei tohtinud ju mõisale tegemata jätta.
Anija mõisas olnud aga väga agar proua, kes enamasti igal hommikul vara armastanud mõisa vahel ja talli juures ringikolada - peamiselt just sel ajal, mil kubjas rahvast tööle jägas.
Silmates "Reitevahe" talust tööle tulnud seda uut poissi, küsinud kohe proua: "Aga poiss, kust sina oled?" "Ma olen... ma olen, proua, Reitevahelt," kogelenud poiss.
"Mis! Oled sa loll või, et nii rumalast muulle vastad?" käratanud proua. "Proua, Reitevahelt olen, mitte mõjalt," kordanud hirmunud poiss.
Nüüd kutsunud proua kubja ja öelnud: "Selle lolli, roppusuuga poisele, kes mulle nii häbematult vastab, tallis 25 sirakat taguotsale anda!" "Mismoodi sa prouale tema küsimuse peale siis nii rumalt vastasid?" küsinud kubjas. Poiss, kellel hirmu pärast juba nutt tulemas, öelnud: "Ma ei rääkinud midagi rumalast. Proua küsis, et kust sa poiss oled ja mina vastasin sellepeale - ma olen, proua, Reitevahelt, mitte mõjalt kuskilt."
"Kubjas, kas kuulsid nüüd, kuidas ta räägib, kui roppu suuga see poiss on: Talli ja nahk tuliseks, päris punasekirjuks teha, muud midagi!" kärkinud proua.
Kubjas seletanud prouale siiski, kuidas lugu tõeliselt on. Selle talu nimi, kust see poiss mõisa tööle saadeti, on "Reitevahe. Proua sai sellest aga omamoodi aru." "Kes seesuguse rumala nime sellele talule on pannud?" küsinud proua. "Ei tea, kes on pand. See nimi on olnud juba ei tea kelle põlvest niimoodi, öelnud kubjas. "Tuleb panna kohe sellele talule uus nimi, kas kuulsid" kärkinud proua kubjale talli juurest minema ruttates.
Peale seda hakkatud talu hüüdma "Harudevahe", milline nimi püsib tal praegugi.
Poiss vaene aga jäänud siiski seekord ilma peksuta.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 17538
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 25.06.2003
Lisatud 20.06.2012 17:33
Viimati muudetud 04.03.2018 15:39
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM I 6
Säilik ERA-13303-73147-63642
Pala ERA-14131-36639-69890