Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide EKLA, f 199, m 40, l 23
Täisviide EKLA, f 199, m 40, 23 < Koeru khk., Liigvalla v., Varangu k. - Linda Vilmre < Hans Matiisen, 80 a (1929)
Viite osad Kogu:EKLA, f 199Köide:m 40LK1:23LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 1929
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Hans Matiisen Järvamaa, Koeru, Liigvalla v., Varangu k.
80 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Linda Vilmre
Teksti sisu
Objekti liik mõis
Jututüüp Varangu mõisast - omanik Benkendorff, arhitektuur
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Varangu mõis
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Liigvalla
Vana küla Varangu
ERA kood Koe110
Uus maakond Lääne-Viru maakond
Tekst
Varangu mõis.

Varangu mõisa omanikkudena mäletab rahvas Benckendorffe, kelle kasutada oli ka Liigvalla mõis. Nimeliselt teatakse ainult Herrmann Benckendorffi ja Paul Benckendorffi. Nähtavasti oli Liigvalla omaniku [?] Rehbinderi väimees Benckendorff Varangu omanik, ning ühendas seega mainutud mõisad. Hiljem läks Liigvalla Benckendorffi väimehele Schillingile, kuna Varangu jäi edasi Benckendorffi suguvõsale (Matiisen).
Varangu mõisa maja on ehitatud umbes 18. sajandi algul, kahekordne kiviehitis, väljastpoolt krohvitud. Maja on klassitsistlises stiilis. Väljaspool pudeneb krohvi mille tõttu on ornamentika hädaohus. 1929 a. on maja seest remonteeritud. Tuleks märkida veel stiilset ahju saalis, millest teine lõhutud ning asetatud plekkahjuga. Põrandad on lagunend. Katus on terve ja läbi ei jookse. Maja on praegu Varangu 6 kl. algkooli kasutada.
Redigeeritud tekst
Varangu mõisa omanikkudena mäletab rahvas Benckendorffe, kelle kasutada oli ka Liigvalla mõis. Nimeliselt teatakse ainult Hermann Benckendorffi ja Paul Benckendorffi. Nähtavasti oli Liigvalla omaniku Rehbinderi väimees Benckendorff Varangu omanik, ning ühendas seega mainitud mõisad. Hiljem läks Liigvalla Benckendorffi väimehele Schillingile, kuna Varangu jäi edasi Benckendorffi suguvõsale.
Varangu mõisa maja on ehitatud umbes 18. sajandi algul, kahekordne kiviehitis, väljastpoolt krohvitud. Maja on klassitsistlises stiilis. Väljaspool pudeneb krohvi, mille tõttu on ornamentika hädaohus. 1929. a on maja seest remonteeritud. Tuleks märkida veel stiilset ahju saalis, millest teine lõhutud ning asendatud plekkahjuga. Põrandad on lagunend. Katus on terve ja läbi ei jookse. Maja on praegu Varangu 6-klassilise algkooli kasutada.
Lisaandmed
Kirjandus Arad veed ja salateed, 134
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 17206
Sisestaja Mihkel Samarüütel
Sisestuskuupäev 20.05.2003
Lisatud 20.06.2012 17:31
Viimati muudetud 30.10.2017 15:39
Andmed Kivikeses
Säiliku viide EKLA, f 199, m 40
Säilik
Pala