Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide EKLA, f 199, m 40, l 12/3
Täisviide EKLA, f 199, m 40, l 12/3 < Koeru khk., Valila k. - Linda Vilmre < Ann Pahk, 66 a.; Jüri Eltermann, 75 a. (1929)
Viite osad Kogu:EKLA, f 199Köide:m 40LK1:12LK2:13Pala:
Kogumisaasta(d) 1929
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Ann Pahk Järvamaa, Koeru, Koeru? v., Valila k.
66 a.
Jüri Eltermann Järvamaa, Koeru, Koeru? v., Valila k.
75 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Linda Vilmre
Teksti sisu
Objekti liik kirik, mägi, küla, linnamägi
Jututüüp Merja küla juures linnamägi, mille otsas olnud linn või kirik. Mäe kuju muutunud.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Merja linnamägi
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Merja
Täpsem asukoht Merja küla põllul
ERA kood Koe_Merja_02 Koe055
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Linnamäed.

Koeru kihelkonnas leidub ainult üks linnamägi, nimelt Väinjärve vallas, Merja külas. Linnamägi on võrdlemisi suur ja asub keset põlde, kuna võrdlemisi madala ja soise pinnaga metsad algavad umbes 200-300 mtr kauguselt. Linnamägi on muinsuskaitse alla võetud, kuid enne seda on jõudnud ümberkaudsed elanikud mäge tublisti laastata. Umbes poole mäe kõrguseni on mäe küljed küntud ja põlluks tehtud. Selle tagajärjel on muutund mäe esialgne kitsam ja teravam kuju palju laiemaks ja lamedamaks. Mõne aasta eest olla mäest isegi liiva veetud. Mäe kaevamisel leitud terve inimese luukere lamavas olekus, kuid ilma igasuguste eheteta. Samuti olla leitud kaevamisel kimp suuri vanu võtmeid. Kuid rahva traditsioon linnamäe kohta on äärmiselt puudulik. Ühed tõendavad, et seal olnud vanasti kirik. Teiste arvamiste järgi olnud mäe otsas vanasti linn, kuid suurte sõdade ajal lõhutud linn ära (Ann Pahk, Jüri Eltermann).
Redigeeritud tekst
Koeru kihelkonnas leidub ainult üks linnamägi, nimelt Väinjärve vallas Merja külas. Linnamägi on võrdlemisi suur ja asub keset põlde, kuna võrdlemisi madala ja soise pinnaga metsad algavad umbes 200-300 m. kauguselt. Linnamägi on muinsuskaitse alla võetud, kuid enne seda on jõudnud ümberkaudsed elanikud mäge tublisti laastata. Umbes poole mäe kõrguseni on mäe küljed küntud ja põlluks tehtud. Selle tagajärjel on muutund mäe esialgne kitsam ja teravam kuju palju laiemaks ja lamedamaks. Mõne aasta eest olla mäest isegi liiva veetud. Mäe kaevamisel leitud terve inimese luukere lamavas olekus, kuid ilma igasuguste eheteta. Samuti olla leitud kaevamisel kimp suuri vanu võtmeid. Kuid rahva traditsioon linnamäe kohta on äärmiselt puudulik. Ühed tõendavad, et seal olnud vanasti kirik. Teiste arvamiste järgi olnud mäe otsas vanasti linn, kuid suurte sõdade ajal lõhutud linn ära.
Lisaandmed
Kirjandus Arad veed ja salateed, 162
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 17190
Sisestaja Mihkel Samarüütel
Sisestuskuupäev 19.05.2003
Lisatud 20.06.2012 17:31
Viimati muudetud 30.10.2017 15:57
Andmed Kivikeses
Säiliku viide EKLA, f 199, m 40
Säilik
Pala